BÜLENT SAYLAM

Google’ın 2011 yılında hizmete aldığı Google Hotel Finder'ın Türkiye’de de yoğun olarak kullanıldığını söyleyen Bağtır, Google Hotel Finder’ın gitmek istediğiniz bölgedeki otelleri kolayca bulmanızı, oda fiyatlarını rahatça görmenizi, karşılaştırma yapmanızı ve otelin web sitesine zahmetsizce ulaşmanızı sağlayan ücretsiz bir araç olduğunu belirtti.

Bağtır, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti: “Google Hotel Finder, içerdiği bilgileri Google My Business’tan alır. Bu panel her işletmenin ücretsiz olarak oluşturduğu, Google Maps’te yerini işaretleyebildiği, güvenilir bilgilere dayanan, mail ve adres onaylı bir paneldir. Ancak son zamanlarda oteller aranarak, ‘sizi Google Hotel Finder’da en üst sıraya çıkaracağız, bir yıl boyunca sadece 500TL ödeyeceksiniz’ gibi söylemlerle dolandırılmaktalar. Ücretin düşüklüğü ve vaadin büyük oluşu, konunun detayını bilmeyen otel sahiplerinin kolayca ikna olmasını sağlasa da firmanın söylediğini gerçekleştirmesi kesinlikle imkansız.”

Bağtır, bu tip panellerin üç ana nedenle oluşturulduğunu söylüyor:

“1. Google Ads üzerinden reklam vermişsinizdir, reklam ayarları doğrudur. Bütçeniz el verdiği müddetçe yukarıda görünürsünüz.

2. Arama yapan kişi bulunduğunuz adrese yakındır ve bölgenizde puanınız yüksektir.

3. Google arama yapan kişinin daha önce yaptığı aramalara en uygun sonuç olarak sizi görmüştür.”

ÖDEME BOŞA GİDİYOR

Bağtır, dolandırıcılara yapılan ödemenin boşa gittiğini belirterek, “Dolandırıcılara ödeme yapan oteller, yaptıkları ödemenin boşa gittiğini üstte saydığım nedenlerden dolayı anlayamıyorlar. Çünkü otellerin neredeyse tamamının zaten Google My Business hesabı var, zaten Google Hotel Finder’da görünüyorlar ve zaten uygun oldukları her durumda yukarıda gösteriliyorlar.” dedi.

OTEL SAHİPLERİNİ KANDIRIYORLAR

Dolandırıcıların çeşitli yalan beyanlarla otel sahiplerini kandırdıklarını söyleyen sosyal medya uzmanı Serdar Bağtır, “Dolandırıcı firmalar şu an yıllık 500 TL ile 1500 TL arası ücretler talep ediyorlar. ‘Google İrlanda ile ortak çalışıyoruz, Google’ın Partneriyiz, Sertifikalı uzmanlarımız var’ gibi ne olduğu belli olmayan cümlelerle otel sahiplerini kandırıyorlar. Aynı firmalar çok uzun zamandır Google My Business üzerindeki tüm butik, güzellik merkezi gibi küçük işletmeleri arayarak sizi Google’da en üst sıraya çıkaralım, Google’dan kelime almak ister misiniz diyerek aynı miktarlarda ücret talep ediyorlardı.” şeklinde konuştu.