AYGÜL KONAR

İndirimin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama olarak yüzde 11'lik bir artış yaşanacak.

“ÖTV’NİN ARTMASI KDV’NİN DE ARTMASI ANLAMINA GELİYOR”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Keşan Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Aktaş, “Otomotiv sektöründe galericiler olmak üzere bazı otomobil firmalarında da fiyatlar yeniden belirlendi. İndirim kapsamında vergi öncesi değeri 70 ile 120 bin TL arasında olan 1.6 altındaki motora sahip otomobillerden yüzde 35 ÖTV alınıyordu. Şimdi bu oran yeniden yüzde 50'ye yükseldi. Araçlardaki yüzde 18'lik KDV, ÖTV eklendikten sonraki meblağ üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla ÖTV oranının artması ödenen KDV'nin de artması anlamına geliyor. Buna göre vergi öncesi değeri 100 bin TL olan bir aracın satış fiyatı ÖTV indiriminin sona ermesiyle 159 bin 300 TL’den, 177 bin TL’ye yükseliyor. Vergi öncesi fiyatı 120 bin TL ve üzeri otomobillerde de ÖTV oranı yüzde 45'ten yeniden yüzde 60'a çıkmış durumda. Bu da yüksek fiyatlı araçlardaki fiyat artışının 20 bin TL üzerine çıkmasına sebep olacak. Oran olarak bakıldığında eğer yeni bir ÖTV indirimi gelmezse otomobillerin satış fiyatında ortalama yüzde 11'lik bir artış yaşanacak.” dedi.

“İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINDA DA YÜZDE 8’LERE KADAR BİR ARTIŞ YAŞANABİLİR”

ÖTV indiriminin sona ermesiyle birlikte ikinci el araçlarda da artış yaşanacağını belirten Aktaş, şunları söyledi:“ÖTV indirimi sıfır araçlar için uygulanmıştı. ‘Sıfır’ fiyatlarındaki düşüş ikinci el araçları da etkilemişti. Şimdi yeni bir ÖTV indirimi olmazsa ikinci el araç fiyatlarında da yüzde 8’lere kadar bir artış yaşanabilir.”

“HURDA TEŞVİKİ ARALIK 2019’A KADAR SÜRECEK”

ÖTV'deki 15 puanlık indirim biterken 12 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla üst limiti 10 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılan hurda araç teşvikinin devam ettiğini hatırlatan Aktaş, “Yeni kanunla vergisiz fiyatı 70 bin TL’nin altında olan sıfır araçlar için hurda teşvikinde ÖTV indirimi 15 bin TL olarak uygulanıyor. 70 bin ila 120 bin TL aralığındaki sıfır araçlar için ÖTV indirim tutarı ise 12 bin TL. Mevcut kanuna göre söz konusu hurda teşviki Aralık 2019’a kadar devam edecek.” şeklinde konuştu.