BÜLENT SAYLAM

Özbek, iki büyük devlet olan ABD-Çin arasındaki anlaşmazlıklarla başlayan Ons’un çıkışının belli bir seviyeye indiğini belirterek Rusya’daki aşı bulunduğunun ve Karadeniz’de doğal gaz rezervi bumlamazın piyasalardaki etkilerini değerlendirdi. Özbek, çarşının güzelleşmesi adına Keşan Belediyesinin attığı adımı da olumlu bulduğunu ekledi.

ALTIN 440-445 TL BANDINA KADAR GELEBİLİR

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki bazı anlaşmazlıklardan ötürü Ons’taki hızlı hareket kendini sakinliğe bıraktığını kaydeden Özbek piyasalardaki son durumu şöyle aktardı: “1980 dolara yükselen altın şu aralar 1950 dolar civarında. Piyasaların rahatlamasıyla beraber 1880 dolara kadar inmişti. Şimdi altının Ons’u 1960 dolar. Onunla birlikte TL’de hızlı bir hareket olmadığı için altın fiyatı 515 TL’den 460 seviyesine kadar geriledi. Fakat önümüzdeki günlerdeki gelişmeleri takip etmek lazım. Altın-TL ona göre bir yön bulacaktır. Benim beklentim Ons’un 2030 doları aşamadığı sürece ufak ufak aşağı doğru baskı yapmasını bekliyorum. 1780 ile 1800 dolar arasında da güçlü bir desteği var. Bu fiyat seviyesine kadar inebilir. Bu anlamda altını da 440-445 TL bandına kadar getirebilir. Ama dediğim gibi önümüzdeki günlerdeki gelişmeleri takip etmek lazım.”  

GERÇEKLERLE YÜZLEŞİLDİ

“Rusya’nın koronavirüs aşını bulduğunu açıklaması ve geçen günlerde Karadeniz kara sularımızda doğal gaz bulunduğunun açıklanması piyasalarda nasıl bir etki yarattı?” şeklindeki soruya cevap veren Özbek şunları söyledi: “Piyasada söylenen bir söz vardır: ‘beklenti satılır gerçekler alınır.’ Beklenti satıldı doğalgaz bulduk insanlar beklenti içinde piyasalarda gevşeme oldu. Dolar 7.30’a kadar gevşedi ama açıklamadan sonra doğal gaz çıkması, faaliyete geçmesi ve maliyeti hesaplandıktan sonra gerçeklerle yüzleşildi. Dolar yine aynı seviyeye geldi. Bizim gaz bulmamızın Ons’la bir alakası yok zaten Ons uluslar arası piyasalarda işlem gören bir mekanizmadır. O yüzden bizim şu anda içerideki döviz fiyatını takip etmemiz lazım altını belirlememiz için. Onu da takip etmemiz sor. Her şey değişiyor, gündem değişiyor. Aşı bulundu ve aşının etkili olduğu anlaşılırsa Ons’ta biraz daha aşağı gelme olabilir. ama onda da kesin netleşmiş bir şey yok bildiğim kadarıyla. Aşı bulundu, uygulandı sonuç alındı diye bir şey yok şu anda. Aksine pandemi ile ilgili veriler artıyor günden güne. 2. Dalga mı geldi 1. Dalganın 2. Aşamasında mıyız o tür sorular gelmeye başladı.

CUMARTESİ GÜNÜ ÇARŞIDA İNSAN YOK

Pandeminin 1 yıl daha süreceğini düşündüğünü söyleyen Özbek, Cumartesi olmasına rağmen çarşıda insan olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Kendi adıma pandeminin en az 1 yıl daha devam edebileceğini düşünüyorum. Çarşı olarak da hem pandemi hem de ülkeler arasında gerginlikten ötürü 2-3 aydan beri Yunan müşterimiz gelmiyor. O da çarşıyı hareketsiz hale getiriyor. Görüyorsunuz işte Cumartesi günü çarşıda insan yok. Kendi içimizde alışveriş yapmaya çalışıyoruz. Bu da işlerimizi olumsuz olarak etkiliyor.”

ÇARŞIMIZ GÜZELLEŞECEK

Son olarak Keşan Belediyesinin çarşı esnafıyla yaptığı toplantı hakkında konuşsan Özbek şunları kaydetti: “Çarşımızı güzelleştirmek adına 15 gün önce Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu bizi topladı, isteklerimizi sordu. Görüştük karşılıklı olarak inşallah olumlu bir sonuç alırız. Çarşımız güzelleşecek, eski ve kasvetli ortamından daha iyi bir yerlere geleceğine inanıyorum.”