Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havaya sahip yerleşim yerinin Keşan İlçesi olarak tespit edilmesiyle ilgili, “Bunlar, arka arkaya duyarsızlığın neticesidir.” dedi.

Keşan Belediyesi Başkanı Mehmet Özcan, belediyeye alınan kamyonun tanıtımıyla ilgili Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen toplantıda, gazetecilerin, hava kirliliğiyle ilgili sorusunu yanıtladı. Doğalgazı Keşan’a getirmek için mücadele ettiklerini ifade eden Özcan, şunları söyledi: “Trakya kömürünü kullandığımız sürece inversiyon dönemlerinde, rüzgar olmadığı sürece bunu göreceğiz. Ne kadar sıksak, kontrol de etsek başta Trakya kömürünün girmemesi lazım buraya. Ama bunun kesin çözümü doğalgaz.”  

PROFESÖRÜN BUNU SÖYLEMESİ SONUCU DEĞİŞTİRECEK Mİ?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun, Twitter hesabından Keşan’daki hava kirliliği ölçüm değerleriyle ilgili paylaşımlarını da değerlendiren Özcan, “Profesörün bunu söylemesi sonucu değiştirecek mi? Valilikçe, ‘Trakya kömürü Edirne sınırları içerisinde satılacak’ diye belge veriliyor mu? Veriliyor. Kontrol noktasında buna bakıyorsun, kireç var mı, buna bakıyorsun. Kazanları denetliyoruz, dün anonslar yaptık, ‘sabah yakılmasın, akşam bir kere yakılacak’ diye. İnversiyon tahminlerini meteorolojiden takip ediyoruz. Kurallara uymayanlara cezai işlem de uygulamaya başladık.” diye konuştu.

BUNLAR, ARKA ARKAYA DUYARSIZLIĞIN NETİCESİDİR

Mehmet Özcan, ilçeye doğalgaz gelene kadar hava kirliliğinin vatandaşların duyarlılığına bağlı olacağını dile getirerek, şunları dedi: “Ceza kesmekte de acımayacağız. Çünkü bu hava hepimizi zehirliyor. Yöneticilerin de duyarlı olması lazım. Kömürü, kireçle yaktırmaları lazım. Maalesef buna uymuyorlar, yakım saatlerine riayet etmiyorlar, baca temizliği çoğunlukla yok. Bunlar, arka arkaya duyarsızlığın neticesidir. Biz gerekli kontrolleri yapıyoruz.”

Özcan, açıklamasının ardından belediyeye alınan yeni kamyonla ilgili basın mensuplarına bilgi verdikten sonra alandan ayrıldı.