Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, kavşakların sinyalizasyonları ile ilgili olarak kendisine eleştirilerde bulunan AK Parti Edirne Milletvekili Şemsettin Emir’e cevap verdi.

Özcan, “Sayın Emir’in çevre karayolları ile ilgili bir takım beyanatları olmuş. Keşan’ın altından geçen Efes Yolu dediğimiz Keşan-Çanakkale Yolu, devlet karayoludur. Karayolları tarafından yapılmıştır ve sorumluluğu da Karayolları’na aittir. Şimdi devlet o kadar para harcadı, Destek Kıtaları ve Enez kavşaklarına battı-çıktı kavşaklar yaptılar, ölümler artmaya başladı. Sanayi Kavşağı dediğimiz yeri de bu şekilde yapacaklardı, nüfuslu bir insanın yüzü suyu hürmetine normal kavşak olarak bıraktılar. Kaç oldu orada ölümcül kazalar oluyor. Yeni yapılan kavşaklara iki tane ışıklandırma koymuşlar, neymiş belediye bu ışıklandırmaları almıyormuş!  Bu, belediyenin sorumluluğunda değildir. Siz buraya bir site yapıyorsunuz ortasına bir ağaç dikiyorsunuz, sulamasını Mehmet efendi yapsın diyorsunuz. Karayolları içerisinde olan bu ışıklandırmalar benim vazifem mi? Hiçbir yasada bunun sorumluluğunun belediyede olduğuna dair bir şey bulamazsınız.” dedi.

BU KARAYOLU, BU HÜKÜMETİN EMİRLERİYLE YAPTIRILDI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in kendisini arayarak, “Sayın başkan, bunu sizden ben istiyorum” dediğini aktaran Özcan, şöyle devam etti: “Sayın valimize böyle bir yetkim olmadığını ilettim. Sayın valim, Karayolları Bölge Müdürünün,  bir ışık arızası durumunda kendilerinin yetişemeyeceğini, bu nedenle belediyenin üstlenmesini istediklerini söylediğini dile getirdi. Ancak, bu ışıkların belediyeye devredilmesi ile ilgili hazırlanan sözleşmenin 4. maddesinin 3. bendinde ‘Işıkların arızası sırasında olacak kazalardan Keşan Belediyesi sorumludur.’ yazıyor. Ben sayın valimize bunu kabul etmemin mümkün olmadığını söyledim. Yolu devlet yapsın, orada oluşacak kazalardan Keşan Belediyesi sorumlu olsun! Böyle bir şey olabilir mi? 60 bin insanın hakkı var burada. Peki 76 milyon insanın parası ile yapılan yoldan belediyenin sorumlu olması doğru mu? Sayın milletvekili konuyu bilmeden konuşmak yerine, önce hangi kavşağın kaç tanesinin projesi var bunu araştırsın. Üstünkörü yaptılar ettiler, şimdi Keşan’dan Enez’e çıkacaksınız burnunuzun dibinden araba çıkıyor. Niye yaptınız o zaman bu yolu, bu kadar parayı niye harcadınız? Bir de sayın vekilimiz ölenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor. Bu insanların katili, bu işten sorumlu olan hükümet ve onların temsilcileridir. Kendi yaptıkları kabahati bir başkasına yüklemeye çalışıp, Keşan Belediye Başkanına yükleniyorlar. Bu karayolu bu hükümetin emirleriyle yaptırıldı. Bunların verdiği müteahhitler tarafından yaptırıldı. Ama Keşan’dan bir kişi gelip kavşağı engelliyorsa, siz de buna evet diyorsanız, önce bunun hesabını verin.”

KEŞAN ATIKSU ARITMA TESİSİ’NDEKİ MÜHENDİSLİK HATALARI

AK Parti Edirne Milletvekili Şemsettin Emir’in, öncelikle kendi yaptıkları işleri kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, DSİ tarafından yaptırılarak, tesliminden sonra Keşan Belediyesi tarafından ödenecek olan Keşan Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki mühendislik hatalarına dikkat çekti. Özcan, “DSİ yetkilileri sağolsunlar iyi niyetle girişti projeye. Ancak gidin Keşan Atıksu Arıtma Tesisi ne durumda onu takip edin. Aralık ayında teslim edeceklerdi. Su tutmaya kalktılar, devasa beton bloklar 1.5 metre yukarı fırladı. Ben bunu bu şekilde teslim almayacağım. Nasıl mühendisliktir bu, nasıl rezalettir bu? Gelin siz önce bunu denetleyin. 30 yılda Keşan Belediyesi tarafından ödenecek bu projenin parası. Ben Keşanlıların parasını kimseye bu kadar ucuz yedirmem. Yanlış yaptığın yolda insanlar ölüyorsa, Keşan Belediyesi bundan sorumlu değildir. Herkesin ağzından çıkanı kulağı duysun.” diye konuştu.

SÖZLEŞMEYİ İMZALADIM

Belediyenin yasal sorumluluğu olmamasına rağmen Vali Şahin’in ricası üzerine sinyalizasyonların bakımı ile ilgili sözleşmeyi imzaladığını da kaydeden Özcan, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Ancak bu sözleşmenin 4. maddesinin 3. bendinde yer alan ‘Işıkların arızası sırasında olacak kazalardan Keşan Belediyesi sorumludur’ maddesini çıkartıp bu sözleşmeyi imzaladım ve gönderdim. Bize henüz daha imzalanıp geri gelmedi bu protokol. Bu maddeyi çıkardım imzaladım, onlar da imzalarsa biz bakımını üstlenmiş olacağız. Bana Karayollarından imzalanmış hali gelmedi bu protokolün. Sonra ‘Keşan Belediyesi sinyalizasyonları almıyor’ diyorlar. Ne üstüme vazife? Çıkarsınlar bir tane kanun maddesi göstersinler bana mecbur olduğuma dair. Bu konuyu CHP Genel Merkezi’ne ve hukukçulara kadar sordum. Böyle bir tane kanun maddesi yok. Ama bunlar iyi niyetli olarak olabilir. Alırım, bakımını üstlenirim. Daha önce de kavşaklardaki sinyalizasyonların bakımını Keşan Belediyesi olarak yaptık, bunu da yaparız. Ancak, sorumluluğunu kendileri üstlenip protokolü o şekilde imzalayıp göndermeleri gerekiyor. Henüz bize gelen bir şey yok.”