Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Ali Ürkmez ve Keşan Şehit Aileleri, Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Dönmez ile çoğunluğunu Kıbrıs gazilerinin oluşturduğu 13 kişilik heyet, 9 Nisan 2013 Salı günü KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü.

Saat 10.00 sıralarında başlayan ziyarette; Özcan, Ürkmez, Dönmez ve gazileri makamında karşılayan Eroğlu, Keşan’a sevgi ve selamlarını iletti.

Ziyarette konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, “Bütün dileğimiz yavru vatan Kıbrıs’ın serbest ve hür bir şekilde kalmasıdır. Keşan’dan halkımızın ve kentimizin sevgi ve saygılarını Kıbrıs’a getirdik. Kıbrıs’lı soydaşlarımızın hür bir şekilde yaşaması temennisindeyiz.” dedi.

Bu sözler sonrası konuşan ve heyetin Kıbrıs’ta bulunması nedeniyle teşekkürlerini ileten Eroğlu, “Kıbrıs gazisi arkadaşlarımızın 1974’te ter akıttığı toprakları görmesi ve bizlerle birlikte olması bizleri fazlasıyla memnun ediyor. O günleri birlikte yaşadığımız gazilerimizle, birlikte verdiğimiz mücadele sonrası ortaya çıkan Kıbrıs’tayız. Ter akıttık, kan akıttık, kan döktük ama neticede bir devlet kurduk. Bu devletin hepimiz kurucularıyız. Bu devlete sahip çıkmak hepimizin vicdan borcudur. Keşan Belediye Başkanımızın Kıbrıs ile ilgili iyi düşüncelerine teşekkür ediyoruz. KKTC, bugün sadece anavatan Türkiye tarafından tanınıyor, bu bir gerçeklik. Ancak bütün kurum ve kuruluşlarıyla, halkıyla, sınırlarıyla, demokratik örgütleriyle ortada bir gerçeklik olarak duruyor. Biz bu devlete sahip çıkarken müzakereler de devam ediyor. Kıbrıs Türk halkı ile anavatan Türkiye’yi memnun edecek anlaşma müzakereleri de sürüyor. Bugüne kadar Kıbrıs Rum kesiminin anlaşılmaz şekilde uzlaşmazlığı nedeniyle anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Ama dünya da bu gerçekleri görmeye başladı diyebilirim. Dünya Kıbrıs’ta 2 devlet gerçeğini görüyor. Ama müzakerelerin devamı ve uzlaşma sağlanması isteği de var. Ancak Rumların uzlaşmaya yanaşmaması dünya devletlerini de tahmin ediyorum sıkmaya ve usandırmaya başladı.” şeklinde konuştu.

İyi niyetle anavatan Türkiye ile birlikte Kıbrıs’ta gerçekçi bir anlaşmaya varılmasını istediklerine vurgu yapan Derviş Eroğlu, şunları kaydetti: “Rum kesiminde şimdi yeni bir lider var. Yapılacak müzakerelerde bu işin sonu görülecek. Bu süreçte Kıbrıs’a gelenlerin sayısı ve bu topraklarda geçmişte mücadele edenlerin Kıbrıs’a yeniden gelmesi de Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini dünyanın gözüne sokmaktadır. Ziyaret nedeniyle hepinize ama öncelikle sizlere öncülük eden ve sizleri buraya kadar getiren, bizlerle tanıştıran Keşan Belediye Başkanımız Mehmet Özcan’a teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde ve yıllarda yine buralara gelmek veya bizim sizin oralara gelmemiz nasip olur.”

Eroğlu, Kıbrıs gazilerinin de savaş dönemindeki Kıbrıs ile bugünkü Kıbrıs arasındaki farkı görmesini istedi ve Kıbrıs gazilerinin geçmişte mücadele ettikleri yerleri görme isteğinin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Keşan heyeti adına Keşan Şehit Aileleri, Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Dönmez, Derviş Eroğlu’na hediye takdim etti.

Keşan heyeti, Kıbrıs’ta ayrıca şehitlikler başta olmak üzere Kıbrıs’ın tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret etti.

Kıbrıs ziyaretleri kapsamında Keşan heyeti, 10 Nisan 2013 Çarşamba günü (bugün), şimdi Kıbrıs’ta 28. Tümen Komutanı olarak görev yapan eski Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı İlhan Talu’yu ziyaret edecek.

Heyet ayrıca aynı gün KKTC Kurucu Lideri Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Denktaş’ın mezarlarını da ziyaret edecek.

11 Nisan 2013 Perşembe günü ise 16.15-17.00 saatleri arasında 28.Tümen Komutanlığı’nda Kıbrıs  Gazilerine verilecek madalya törenine katılacak heyet 12 Nisan 2013 Cuma günü akşam Keşan’a hareket edecek.