GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği) Başkanı Mehmet Özcan ve GÜNEKAB Encümen üyeleri, dün saat 12.00’de Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ni ziyaret etti.

GÜNEKAB heyeti, burada Şantiye Şefi Çevre Mühendisi Enes Mahmutoğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Mahmutoğlu’ndan tesisteki çalışmalar hakkında bilgi alan Özcan ve encümen üyeleri, sahayı gezerek yerinde incelemeler yaptı.

Paşayiğit’teki Düzenli Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde inşaat çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğüne vurgu yapan GÜNEKAB Başkanı ve Keşan Belediye Başkanı Özcan, “İnşallah bu tesisimiz de zamanından önce bitirilip bölgeye kazandırılacak. Alana ilk çöpün 2014 Ağustos’undan sonra depolanmaya başlanacağını düşünüyoruz.” dedi.

Toplu konut bölgesindeki vahşi depolama sahası ile ilgili revizyon çalışmalarının da sürdüğüne işaret eden Özcan, şunları kaydetti: “Vahşi depolama sahamızın projesini 2 yıl önce hazırlattık. Son Ankara ziyaretimizde, Çevre Bakanlığı’ndaki görüşmelerimizde projemizi sunmuştuk. Hazırladığımız proje 2 yıl öncesine ait olduğu ve yerin üzerine yeni çöpler döküldüğü için söz konusu projemizde yeni düzenlemeler yapılması gerektiği ifade edildi. Bu konuyla ilgili güncelleme çalışmaları, projeyi çizen firma tarafından yürütülüyor.”

Atık Su Arıtma Tesisi’nde de çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Mehmet Özcan, “Bu konuyla ilgili olarak da DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre ihale süreci bitti. Yetkililerin bayram sonrası yer teslimine gelecekleri yönünde bize bilgi verildi. Bu ay içerisinde yer teslimi yapılacak.” şeklinde konuştu.

Keşan’ın, Keşan Belediyesi’nin yürüttüğü projelerle 2014’ün sonlarına doğru çevre sorunlarını halletmiş bir yerleşim yeri olacağını söyleyen Başkan Özcan, şöyle devam etti: “Çevre konusunda ülke olarak geç kalmışız. Çevre konusuna yıllar önce eğilmeliydik ama olsun, zararın neresinden dönersek kâr misali herkes çalışmalarını sürdürmeli. Herkes bu dünyayı korumak ve kollamak zorunda. 60 bin nüfus olmuşuz ama hâlâ kanalizasyon sularımız Cevizlik Deresi’ne akıyor. Şehirde bunu görmüyoruz ama Keşan’a yakın ovalara doğru indiğimizde gerçekliği hep birlikte görüyoruz. Maalesef buralara akan sular bize hastalık olarak geri dönüyor. derken pislik diz boyu olmaz. İşte Keşan Belediyesi olarak Çevre Bakanlığı’na verdiğimiz taahhütlerimizin hepsini yerine getirdik.

Ayrıca şimdi GÜNEKAB’a sadece belde ve ilçeler değil köyler de dahil olmak zorunda. Mevcut katı atık düzenli depolama tesisi varken köyler de çöplerini dereye, ovaya, bağa bahçeye atamayacak. Şu anda bazı şeylere müsaade ediliyorsa ya da bazı birliklere vahşi depolama sahasını kullandırıyorsak da bu hep böyle olmayacak. Onlar da bu tesise katkı sunacaklar. Çevre Kanunu’nda şöyle der: . Evet kirleten bunun bedelini ödeyecek. Bundan sonra bu prensiple çalışılacak.”

Başkan Özcan, konuşmasında ayrıca Edirne gibi tarihi özelliği ön planda olan 150 bin nüfuslu bir yerde çöp sorununun bugüne kadar çok önceden çözülmesi gerektiğini de ifade etti.

GÜNEKAB Encümen üyesi ve Keşan Belediye Meclisi’nin AKP’li Üyesi Ercan Dağlı da depolama tesisine destek verdiklerini ve çevre konusunun siyaseti olmayacağını dile getirdi.

Dağlı şunları ifade etti: “Bu alanda o partilinin veya bu partilinin değil Keşanlının ve bölge halkının çöpleri depolanacaktır. Hükümetimiz bu projeye destek veriyor. Proje olduğunda destek veriliyor.” 

Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi hakkında bilgi veren Şantiye Şefi Çevre Mühendisi Enes Mahmutoğlu da şunları söyledi: “Paşayiğit’teki alanda sahanın hafriyat çalışmaları yapıldı. Bu alanda iki ayrı depolama alanı olacak. Bunlardan birinci depolama alanında kil ve membran serimini de büyük ölçüde tamamladık. İkinci alan ise sadece hafriyat yapılarak bırakıldı. Serilen membran ve kil, dökülen çöplerden sızan suların toprağa ve doğaya dolayısıyla çevreye zararını önleyecek. Geçirimsiz bir tabaka oluşturuyoruz. Alanda toplam işin %60’ı seviyelerindeyiz.”

Mahmutoğlu, GÜNEKAB’ın Paşayiğit’te yürüttüğü çalışma bittiğinde Trakya’daki ilk düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesisi olacağının ve Güney Edirne’nin çevresel anlamda büyük bir adım atacağının altını çizdi.