Saat 12.00 sıralarında beraberindeki Keşan Kaymakamı Nuri Özder ve daire amirleriyle yangının yaşandığı sahaya gelen, Özdemir Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ve Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül’den bilgi aldı.

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 Ulusoy, “Keşan Orman İşletme Müdürlüğü, Çamlıca Orman İşletme Şefliği, Sazlıdere köyü civarında 24 Haziran 2016 tarihinde saat 16.26’da tarlada yangın ihbarı gelmiştir. Ormana yakın olduğu için Sazlıdere köyünde konuşlandırılan arasöz ekibimiz hemen hareket ederek saat 16.29’da ilk müdahaleyi yapmıştır. Rüzgârın şiddeti ile genç meşçereye sıçrayan yangın hızla yayılmıştır. Saatte 50 km. hızla esen poyraz ile orman yangını Gökçetepe köyü istikametine ilerlemiştir. Bu orman yangınının tehlike arz ettiği bilindiğinden yangın hareket merkezinden acil yardım istenmiştir. Bölge müdürlüğümüz ve çevre bölge müdürlüklerinde gelenlerle birlikte yangına; 36 arazöz, 17 su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı, 12 hizmet vasıtası, 5 belediye itfaiyesi, 1 grayder, 6 dozer ve 5 helikopter ile müdahale etmiştir. Bu orman yangınında 21 teknik eleman, 11 memur, 190 söndürme işçisi, 48 mükellefle birlikte toplamda 270 kişi görev almıştır. Rüzgârın hızı ve zaman zaman yön değiştirmesi sebebiyle ancak 28 Haziran 2016 tarihinde kısmen kontrol altına alınan orman yangınında soğutma çalışmaları devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

KÜTÜKLER YANMAYA DEVAM EDİYOR

Bölgeden dumanların yükselmeye devam ettiğini belirten Refik Ulusoy, “Şu anda yangın sahasındaki kütükler yanmaya devam ediyor. Ekiplerimiz sahada. Çalışmalar en az 10 gün kadar devam edecektir. Şuanda 8 aracımız hâlâ görevde. Ağaçlandırma çalışmalarına hemen başlayacağız. Orman yollarının onarımını da yapacağız. Bu yıl arazi hazırlıklarını yaptıktan sonra, önümüzdeki bahar aylarında ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız.” diye konuştu.

GELECEK BAHAR AYLARINDA DA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Sonrasında konuşan Vali Özdemir, ekiplerin müdahalelere devam ettiğini söyleyerek, “Teknik konular önümüzdeki günlerde netleşecektir. İnşallah gelecek bahar aylarında da ağaçlandırma çalışmaları başlayacaktır. Önemli olan can kaybının olmamasıydı. Arkadaşlarımız yangını söndürmek için canla başla çalıştırlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Devletimiz güçlü, her şey telafi edilecektir. Yangının çıkış noktası da Sazlıdere köyü. Yangının çıkış sebebi ile ilgili incelemeler sürüyor. Tarlalık alandan başlıyor. Bir ihmal söz konusu, orman direk müdahale yok. Bir kasıt olayından ziyade ihmalin olduğunu yönünde görüşümüz var. Sigara izmariti veya cam kırıklarından ötürü çıktığını sanıyoruz.”  dedi.

EKİPLER BÜYÜK BİR EMEK SARF ETTİ

Günay Özdemir’in sonrasında söz alan Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik, yangın söndürme çalışmalarında görev alan ekiplere özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, “Ekipler büyük bir emek sarf etti. Bazı arkadaşlarımız yangının köyü ulaşacağını düşünerek ağladı. Gönüllüler de vardı. Çok büyük mücadele verildi. Bilgi kirliliği oluyor.  Biz her dakika sahadaydık. Önemli olan yerleşim yerlerine bir şey olmamasıydı. Alınan önlemlerle bunun önüne geçildi.” diye konuştu.

SAZLIDERE-GÖKÇETEPE ARASINDAKİ YOLUN ONARILMASI İSTENDİ

Daha sonra Sazlıdere Köyü Muhtarı Mehmet Kantor ve Abdullah Kemik, Sazlıdere-Gökçetepe arasındaki ulaşımı sağlayan ve uzun süredir bozuk olan yolun onarımı için Günay Özdemir’den yardım istedi.

Bunun üzerine konuşan Özdemir, yolun iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ancak kamulaştırma yapamayacaklarını kaydetti.

İncelemenin ardından Gökçetepe Sahili’ne geçen Günay Özdemir ve beraberindeki heyet burada da incelemelerde bulundu.

Sahilde bulunan çocuklara bir süre sohbet eden Özdemir, çocuklara hediye verdi.