10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle Keşan Gazi Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda geleneksel Yıl Sonu ve Lokma Günü Etkinliği, dün gerçekleştirildi.

Saat 11.30’da, okul bahçesinde başlayan ve okulun Özel Eğitim Öğretmeni Sevim Üstün sunumunda başlayan programa, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, aileler ve engelli çocuklar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra engelli öğrenci velisi Neval Yapaklı bir konuşma yaptı. Okulun orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli öğrencilerle otistik öğrencilerin eğitim gördüğü bir kurum olduğuna dikkat çeken Yapaklı, “Çocuklarımızın birçoğu kendi özel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Burada aldıkları eğitim ile çocuklarımız kendi yaşamlarını idame ettirecek beceriler kazanmaktadır. Onları yaşama hazırlayan bu becerileri kazandırmada da öğretmenlerimiz büyük çaba harcamaktadırlar. Okulumuzda ‘Uygulama Evi’nin, oyun odası ve sunum odasının hizmete girmesiyle çocuklarımız normal öğrenciler gibi tüm aktivitelerden yararlanmaya başlamışlardır. Okulda sürekli değişiklik yaratan ve çocuklarımızın gelişimi için imkan hazırlayan başta okul müdürü olmak üzere tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz. Burada yapılan çalışmaları, öğretmenlerin sarf ettiği enerji ve zamanı bizler kendi çocuklarımız için bile harcayamayız.” dedi.

DAHA FAZLA OYUN ALANI İSTİYORUZ

Neval Yapaklı, okulda gösterilen duyarlılığı çevreden de görmek istediğini dile getirerek, şunları söyledi: “Burada bulunan bütün konuklardan bizim çocuklarımıza acıyarak değil onlara fırsat vererek sahip çıkmalarını istiyoruz. Çocuklarımız spor aktivitelerinden de çok hoşlanmaktadırlar.  Ayrıca oyunla öğrenmektedirler. Bu nedenle okulumuzun bahçesinin de büyük olmasını dikkate alarak yetkililerden okulumuza daha fazla oyun sahası yapılmasını bir veli olarak talep etmekteyim. Sizlerden istirhamım, engelli bireylere karşı tutumlarınızda kendinizi bizlerin yerine koyarak, çocuklarımızın topluma katılmalarını kolaylaştıracak anlayışı ve hoş görüyü göstermenizdir.”  

MERİÇ: 69 ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUĞUMUZA EĞİTİM VERMEKTEYİZ

Daha sonra konuşan Okul Müdürü Yusuf Meriç ise tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, “Okulumuzda, zihinsel, fiziksel ve sosyal yönden yaşıtlarından farklı gelişim gösteren, birçok beceriyi yaşıtlarından geç ve güç kazanan, öğrendiklerini çabuk unutan ve tekrara gereksinim duyan otistik, orta ve ağır düzeyde öğrenme Güçlülüğü yaşayan 69 zihinsel engelli çocuğumuza eğitim vermekteyiz. Keşan Gazi Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi olarak amacımız, özel eğitim gereksinimi olan çocukların, Anayasamız ve Türk Milli Eğitim Sistemini düzenleyen genel esaslar doğrultusunda eğitimlerini gerçekleştirerek bir iş ve meslek sahibi edip, toplumla bütünleşmelerini sağlamak, günlük hayatta kendilerine yetecek kadar temel beceri ve alışkanlıklar kazandırarak bağımsız yaşama gücü vermek, özel eğitim gereksinimi olan bireylerde görülen problem davranışları, bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak ortadan kaldırmak veya en aza indirmek, onları topluma hazırlamaktır. Kısaca okulumuzda eğitim-öğretim gören öğrencilerin evde, okulda ve toplumun diğer alanlarında mümkün olduğunca bağımsız işlevlerde bulunabilmelerini sağlayacak bilgi ve becerileri kazanabilmelerini sağlamaktır.” diye konuştu.

YAŞAM EVİ, HİZMETE AÇILDI

Okula idareci olarak göreve geldiğinden bu yana bir özel eğitimci olarak öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu, onlara beceri ve kavramları öğretmede, bağımsız olarak yaşamlarını sürdürmede gerekli olan becerileri kazandırmada “Yaşam Evi” olarak anılan Uygulama Evi’ni, enerjilerini boşaltmak için ise Oyun Odası’nı Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’nin de katkılarıyla hizmete açtıklarını kaydederek, şöyle konuştu:“Ayrıca Öğrencilerimiz İçin gerekli olan öğretim Materyallerinin bulunduğu Materyal Odası ile sunum odasını da 3 Aralık’ta işlevsel hale getirdik. Yemekhaneye 20 adet yemek masası ile 80 adet yemek sandalyesi aldık. Okulumuza güvenlik kamaraları taktırdık. Belediyenin de katkılarıyla Okulumuza araç park alanı, oyun parkı ve bocce sahası kazandırdık. Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü’nün destekleriyle okulumuzu ağaçlandırdık. Başta Sayın Kaymakamımız Bekir Dınkırcı olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”

Etkinlikte, öğrencilerin, “Yanarım” adlı rontun ardından “Ateş Böceği ve El Salla” adlı gösterilerini sunarak, okul korusu şarkılar seslendirdi. Rap ve “Çiçekçi Kız” adlı gösterinin ardından oyun havaları oynandı. Program, okul sergisinin açılışı ve lokma ikramı ile son buldu.