Hüseyin Ünsal Yücel

Engelliler Haftası nedeniyle Keşan Gazi Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda düzenlenen yılsonu etkinliği ve lokma günü etkinliği dün gerçekleştirildi.

Saat 11.45 sıralarında, okul binasında başlayan etkinliğe, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Keşan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis Karaağaçlı, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşunda bululması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından öğrenci velileri adına Sevilay Deveci konuştu. Deveci, “Engelli bir çocuğa sahip bir veli olarak her Dünya Engelliler Günü’nde ve Engelliler Haftası’nda konuşmacılar tarafından engellilerle ilgili iyi şeyler yapılması gerektiği, engelli çocuğa sahip insanların yalnız bırakılmaması gerektiğini, herkesin her an engelli olabileceği ve benzeri gibi rutin konuşmalar yapılır, vaatler verilir vesaire. Ancak daha sonra engelli çocuk ailesi kendi başına bırakılır ve sorunlarıyla tek başına mücadele etmek zorunda kalır ve zaten zor olan yaşantısına diğer insanların duyarsızlığı da eklenince hayal kırıklıkları, bunalım, kızgınlık gibi birçok duyguyu bir arada yaşarız. Bir anne olarak sizden ricam, bizi diğer insanlardan farklıymış gibi görmeyin lütfen. Biz ve çocuklarımızda sizin gibiyiz. Bizi bu halimizle kabul edin. Kendinizi bir an bizim yerimize koyun ve bize ona göre muamele edin. Yani bizim çocuklarımıza destek olacaksanız öğretmen arkadaş, eğitim öğretim yaparken kendi çocuğunun öğretmeninin nasıl olmasını istiyorsa bizim çocuklarımıza da öyle öğretmenlik yapmalı, Rehberlik ve Araştırma Merkezine gittiğimizde hakaret görmeden insanca muamele görmeli, Milli Eğitim Müdürlüğü çocuklarımız için diğer çocuklara sahip çıktığı gibi sahip çıkmalı, okulumuzun en elzem olan öğretmen ihtiyaçlarını gidererek destek olmalı, belediye engelli çocuklarımızın ilçenin her köşesinde engelsiz bir şekilde dolaşımını sağlamalı, sağlıklı çocuklara olduğu gibi engelli çocuklar için de çeşitli aktiviteler ve kurslar düzenlemeli, kaymakamlık gerekli yasal işlemlerin kontrolü ve engellinin yararını yapılacak her türlü düzenleme ve faaliyeti takip etmeli ve engellinin yararına olanı desteklemeli, faydasına da olmayanı engellemeli. Kısacası tüm kurum, kuruluş STK’lar ve bireysel olarak da birey, engellileri ve engelli çocuğa sahip insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için üzerine düşeni yapmalıdır.” dedi.

Daha sonra konuşan Okul Müdürü Yusuf Meriç ise “Okulumuzda, zihinsel, fiziksel ve sosyal yönden yaşıtlarından farklı gelişim gösteren, birçok beceriyi yaşıtlarından geç ve güç öğrenen, öğrendiklerini çabuk unutan ve tekrar gereksinim duyan otistik, orta ve ağır düzeyde öğrenme güçlüğü yaşayan 71 Zihinsel engelli çocuğumuza eğitim vermekteyiz. Keşan Gazi Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama merkezi olarak amacımız; okulumuzda eğitim- öğretim gören öğrencilerin evde, okulda ve toplumun diğer alanlarında mümkün olduğunca bağımsız işlevlerde bulunabilmelerine yönelik, bilgi ve becerileri kazanabilmelerini sağlamaktır. Okulumuz, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında kadrolu 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 1 rehber öğretmen, 1 görsel sanatlar öğretmeni, 12 özel eğitim öğretmeni ile 2 görevlendirme ve 2 ücretli olmak üzere 4 sınıf öğretmeni ve 2 hizmetli personel olmak üzere toplam22 personel ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. İdareci olarak atandığımdan bu yana okulumuza 16 adet güvenlik kamerası, beyaz bayrak, uygulama evi, oyun odası, eğitim materyal odası, sunum odası, oyun parkı, araç park alanı ve bocce sahası kazandırdık. Okulumuza yaptığımız bu çalışmalar sırasında bize destek olan herkese çok teşekkür ederim. Okul olarak hazırladığımız bu yılsonu etkinliğimizde aramızda bulunarak bizlere destek verdiğiniz için siz değerli konuklarımıza çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.” Program, öğrencilerin hazırlamış oldukları gösteri sunması ile sürdü. Resim ve el işi sergisinin açılışının ardından katılımcılara lokma dağıtıldı.