AYŞİN SEÇİL GEZER

10 yıldır yangın söndürme cihazları sektöründe hizmet verdiklerini söyleyen Öztekin, şunları söyledi:  “Bir hırsız, eve girdiğinde gözüne kestirdiğini alır ve gider. Ancak yangın girdiğinde her şey kül olur gider. Türkiye’de 25 adet yangın söndürücü imalathane firması var. Belgesi olan 550 adet firma var. Belgesiz merdiven altı çalışan sayısının ise 2 bin olduğu söylendi.” 

SATILAN MALIN ARKASINDA DURULMALIDIR

Yangın söndürücü cihazlarının muhakkak bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini ifade eden Mustafa Öztekin, “Merdiven altından satılan yangın tüpleri, bırakılıyor gidiyor. Site ya da apartman yöneticisi bu yangın tüpü ile ilgili belge istiyor ancak belge verilemiyor. Merdiven altında çalışan kişiler, sağlıklı bir iş yapmıyorlar. Satılan malın arkasında durulmalıdır.” dedi.

YANGIN TÜPLERİNİN KULLANILMASI HAYAT KURTARIR

Yangın tüplerinin vatandaşa satılmadan önce cihazın kullanımının anlatılması ve üzerindeki kullanma talimatlarını satın alan vatandaşın dikkatlice okumaları gerektiğini söyleyen Öztekin, “Yangın çıkan bir yerde yangının büyümemesi için ilk müdahale olarak yangın tüplerinin kullanılması hayat kurtarır. Araçlarda bulunan yangın tüpleri, birçok aracın yanmasına engel olmuş ve maddi zarardan kurtarmıştır.  Kazan dairelerinde kullanılması gereken yangın söndürme tüpleri, kuru kimyevi tozdan yapılmış ve en az 6 kilogram olması gerekir. Bunun dışında bir de foam türü köpüklü yangın söndürme cihazları vardır. Ancak köpüklü olan foam söndürücüler, elektrik hattının geçtiği yerlere tutulmamalı.” şeklinde konuştu.

DOĞAL GAZ YANGINLARINDA BOĞUCU GAZLI YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI KULLANILMALIDIR

Öztekin, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’a doğal gaz geldi. Doğal gaz yangınlarında kesinlikle CO2 karbondioksit bulunan boğucu gazlı yangın söndürme cihazları kullanılmalıdır. Tüm doğal gazlı evlerde bu tüpün bulunması gerekir. Aynı şekilde elektrik panolarında da içerisinde CO2 karbondioksit bulunan yangın söndürücüler kullanılıyor. Bu söndürücü tüpler sayesinde çıkan yangın boğuluyor ve kolayca söndürülüyor.”