MURAT ARKAN

Öztekinler Yangın Söndürme Cihazları Dolum ve Satış işletme sahibi Mustafa Öztekin, kış mevsiminde meydana gelen yangın olayları ve yangın söndürme cihazlarının kullanımıyla ve kullanıldıkları yerlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öztekin, şunları söyledi: “Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama,  gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır. Bu kanunen vardır. Kullanım alanı olarak endüstriyel tesisler, alış veriş merkezleri, turizm tesisleri, otel, hastane, okullar, askeri birlikler, fabrikalar, yük veya yolcu gemileri, ceza ve tutuk evleri vb olarak bunlara örnek olarak verilebilmektedir.”

YANGIN TİPİNE UYGUN YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI KULLANILMALI

Hangi yangın tipine nasıl ve hangi yangın söndürücü cihaz tipi ile müdahale edilmesi gerektiği konusunda hayat kurtaran bilgiler veren Öztekin, “A tipi yangınlara dediğimiz giysi, ahşap, kağıt vs. tipi yangınlara kuru kimyevi toz ve foam köpük tarzı yangın söndürücüler ile, B tipi dediğimiz yangınlara, yanabilir sıvılar benzin vs. tipi yangınlara kuru kimyevi toz, CO2, foam köpük tipi yangın söndürücüler ile, C tipi dediğimiz yanabilir gazlar LPG vs. tipi yangınlara kuru kimyevi toz, CO2 tipi yangın söndürücüler ile E tipi dediğimiz, elektrik tesisatı yangınları ve kablo türü yangınlara, kuru kimyevi toz, CO2 tipi yangın söndürücüler ile müdahale etmemiz gerekiyor. Elektrik yangınlarına kesinlikle ve kesinlikle su ile müdahale etmememiz gerekiyor. Ayrıca araç yangınlarına kimyevi toz ve foam köpüklü yangın söndürücü cihazlar ile müdahale edebiliriz.” dedi.

YANGININ NE ZAMAN ÇIKACAĞINI BİLEMEYİZ, AMA ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ

Yangının doğal bir afet olmasının yanı sıra önlem almanın elimizde olduğuna değinen Öztekin, “Yangın ne zaman çıkacağını bilemeyiz ama evlerimizde, işyerlerimizde kısacası yaşadığımız her yerde önlem almak elimizde. Yangına ilk müdahale çok önemli. Tedbirli olmak ve yangın konusunda, yangın söndürücü cihazlarının kullanımı konusunda bilinçlenmek zorundayız. Yangın söndürücü tüplerinin üzerindeki kullanım talimatları da muhakkak okunmalı. Bu talimatlarda tüpün özelliğinden, bir takım ayrıntılı bilgilere kadar mevcut.”dedi.

6 AYDA BİR YANGIN SÖNDRÜME CİHAZLARININ KONTROLÜ YAPTIRILMALI

Sahip olduğumuz yangın söndürme cihazlarının bakımlarının çok önemli olduğu söyleyen Öztekin, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yangın söndürme cihazları kullanıcı tarafından ve bu konuda sözleşme imzaladığınız yetkili servisler tarafından her 6 ayda bir periyodik olarak bakım ve kontrollerinin yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre bu sistemlerin periyodik bakımları tesis yasal sorumlusu tarafından yaptırılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Yangın söndürme tüpleri üzerinde bulunan basınç barının yeşil gözükmesi gerekmektedir. Kontrolü yapılmayan ve emniyet sibopsuz tetiklerde yangın söndürücü tozunun sertleşmesinden dolayı tüpler patlayabilir. Sadece tüpün içerisinde azot gazı kaldığı için patlayabiliyor. Kesinlikle manometresiz ve emniyet sibopsuz yangın söndürücü cihazlar almayınız. Yetki belgesi olmayan merdiven altı tarzı dolum yapan kişilere itibar etmeyiniz. Kontrole gittiğiniz her apartman yangın söndürücüleri tarafımızdan kontrol edilmesine müteakip yangın söndürme cihazlarına kontrol raporu veriyoruz.”

HER EVE BİR YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ GEREKLİ

Vatandaşlarımızın her geçen gün yangın konusunda bilinçlenmesiyle birlikte bu konuya duyarlı hale gelindiğini belirten Öztekin, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımız her geçen gün yangın söndürme, müdahale konusunda bilinçleniyor. Özellikle apartmanlarında olmayan evler dahi en azından mutfağına 2 kg.’lık bir yangın söndürme tüpü alıyorlar. Evlerimizde yangın söndürme tüpleri her geçen gün olmazsa olmaz hale geliyor. Evlerdeki yangınların ilk başlama kısmı da mutfakta çıkan yangınlardan dolayı kaynaklandığı görülüyor."