“Fotoğraf paylaşırken, bilgilerinizi de paylaşmayın”

MURAT ARKAN

Biltek Bilişim işletme sahibi Süleyman Paçaman, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara dikkat çekerek sosyal medya başta olmak üzere internette yapılan aşırı paylaşımlar için “Hackerler ve kötü niyetli kişiler tarafından soyulmanıza, dolandırılmanıza neden olabilir.” dedi.

ŞİFRELERİNİZİ SIKLIKLA DEĞİŞTİRİN

Gençlerin konunun ciddiyetinin farkına varamadıklarını söyleyen Paçaman,

“Özellikle genç sosyal medya kullanıcılarının online olarak bu kadar fazla bilgiyi paylaşmanın ciddi dolandırıcılık sonuçları olabileceğinin pek farkına varamıyorlar. Sosyal medyada her fotoğrafı paylaşmayın. Telefonuna tanıdığınız veya tanımadığınız kişilerden gelen elektronik posta ve bağlantılara tıklamayınız. Kullanılan akıllı telefon, bilgisayar her türlü şifre konulabilecek cihaza farklı farklı şifreler belirleyin ve bu şifreleri sıklıkla değiştirin.” şeklinde konuştu.

BİLGİSAYARINIZI KULLANMIYORSANIZ MODEMLERİNİZİ KAPATIN

Kullandığınız bilgisayarlarda özellikle işiniz bittikten sonra bilgisayarları kapatmanın yanı sıra modemleri de kapatmanın çok önemli olduğuna değinen Paçaman sözlerini şu şekilde tamamladı: Kullanılan modem ve parolaların çok zayıf şifrelerden oluşuyor. Hackerlar için bu şifreleri kırmak çok basit, eğer modem şifrelerinizi nasıl değiştirileceğini bilmiyorsanız, modemlerinizi de kapatarak, modem elektriğinin de bilgisayarla birlikte kesilmesi gerekmektedir.”