SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında başlayan ve Keşan Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen sözleşme imza törenine; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal, Destek Hizmetleri Müdürü Aytuğ Bayır, ihaleyi alan firma yetkilisi Faruk Çakan katıldı.

“ADINI ÇOK AMAÇLI KOYMUŞLAR”

İmza töreninde konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu: “Bilindiği üzere; göreve gelmemiz ile birlikte mevcut Pazaryeri’nin durumu konusunda kolları sıvadık. Pazarcı esnafımız ve meclisimiz ile bir araya geldik, çeşitli toplantılar ile konuyu gündeme aldık. Alternatif pazaryerleri ve mevcut pazaryerinin üzerinin kapanması ile ilgili ortak akıl masalarında buluştuk. Sonrasında, mevcut pazaryerinin üzerinin kapanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunu meclisimiz ile beraber yürütmeliydik, meclisimiz ile beraber yürüteceğimiz için imar komisyonumuz tarafından yürütülmesine karar verildi buna hep birlikte karar verdik. Bu aşamaya kadar avam projeler, taslak projeler planlandı. Bu aşamadan sonra; 7 çeşit çatı kapama modeli projesi ortaya koyduk. Mebran, asma germe, çelik konstrüksiyon, uzay çatı üzeri sandviç panel vb modeller üzerinde durduk. Konuyu değerlendiren imar komisyonumuz alınan ortak karar ile 3 adet alternatif proje hazırlanmasına karar verdi. Bu projeleri resmileştirip ihale aşmasına getirdik. Ardından ihale sözleşmemizi tamamladık. Bugün de pazaryerinin üzerinin kapatılması projesi ile ilgili firmamız ile bir araya gelerek sözleşmemizi imzalıyoruz. Zamanı çok iyi kullanarak, uygulama projesine kadar, kredi aşamasına kadar ciddi çalışmalarla önümüzdeki günlerde somut işlere vatandaşımız da, pazarcı esnafımız da şahit olacak. Bu aşamadan sonra üç projenin biri seçilecek. Seçilen avam projenin de uygulama projesi gerçekleşecek, ihale ve kredi aşamasını da takip edeceğiz. Çalışmalar tamamlanacak. Esnaf rahatlayacak, tezgahını açacak ve halkımız da konforlu bir şekilde alışverişlerini yapacaklar. Çok Amaçlı Pazaryeri şimdi gerçekleşecek. Adını çok amaçlı koymuşlar. Haftanın bir günü bir pazaryeri açılacaksa diğer günleri boş kalmaması için, üstü kapandığı takdirde festivaller, konserler, düğünler törenler, milli bayramlar her türlü organizasyonlar, her türlü büyük toplu organizasyon, müzik, kültür etkinlikleri burada yapılabilecek halde bir çalışmamıza şahit olacağız. Keşan’ımıza şimdiden hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“BU SÖZLEŞMEYİ SADECE GIDA PAZARINI KAPATMAK İÇİN YAPIYORUZ”

Sözlerinde pazaryerinin sokaktan kurtulamadığını vurgulayan Başkan Helvacıoğlu, “Pazaryeri projesi çatı kapama alternatiflerini yaklaşık 18 aydır 7’ye yakın bir çalışmayla hazırlamıştık. Üstünün kapatılması ile ilgili projeler hazırlamıştık. Çatı kapamasını avam projelerle geliştirdik. Bunu haftada bir gün gıda pazarının açılması için çalışma yapıyoruz. Modern çok amaçlı bir pazaryeri şeklini inşallah meclisimiz ile beraber, imar komisyonumuzun kararıyla çalışmaları gerçekleştireceğiz. Yediye yakın projeden, imzalayacağımız sözleşmede uygulama projesine gelene kadar 3’e düşürüyoruz. 3 projeden meclisimiz veya imar komisyonumuz maliyet hesaplarını da çıkaracak. Düz bir pazaryeri mi yapalım ya da burada başka organizasyonları da mı gerçekleştirelim diye belediyemiz birçok denemeler yaptı. Bu pazaryerinin Keşan Pazaryeri olarak yapılmadığı aşikar. Buradaki 10 dönümlük pazaryeri sadece gıdacılar için yapılmış. Sokaktan maalesef kurtulamıyoruz. Bu pazaryeri sokağı almıyor, içerisi zaten dolmuş. Keşan, Trakya’nın en iyi pazaryeri coğrafyasına sahip. Burası Keşan’ın pazaryerini almıyor. Buranın almadığını projeyi yaparken de biliyorduk aslında. Ama o dönem yapılmış, yapılacak bir şey yok. Sokaktan kurtulamıyoruz. Buraya gelemeyecekleri için bizim sokaktaki pazarcı esnafına da pazaryeri oluşturmamız lazım. İki seçenek var, bunu daha önce de söyledim. Birinci seçenek başka bir yerde büyük bir pazaryeri yapmak, ona da askeri kantinin orası diye önermiştim. Askeri kantinin yanında bütün pazarcı esnafını alacak modern pazaryeri yapalım demiştim, karşı gelindi, onu cebe koyduk. Burası gıda, eski itfaiyenin olduğu alanı da manifaturacılar pazarı yapalım diye yola çıktık, bu sözleşmeyi sadece gıda pazarını kapatmak için yapıyoruz” dedi.

“YAPIP YAPAMAYACAĞIMIZI MECLİSİMİZ KARAR VERECEK”

Halkın menfaati için pazaryerinin sokaktan kalkması gerektiğini dile getiren Başkan Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzdeki hafta meclisimizden bir toplantı isteyeceğim. Meclisime diyorum ki ‘gelin, para harcamayalım sadece burası için para harcayalım. Keşan esnafımız ve Keşan kamuoyunun cebinden para çıkmasın, eski itfaiyenin olduğu yeri kapalı giyim pazarı yapalım. Sadece cumartesi günleri değil, diğer günlerde gece pazarı yapalım. Trakya’ya örnek bir Pazar yapalım’ dedim. Haberleri var. Onlar için karar vermelerini bekliyorum. Buna sıcak bakmalarına istirham ediyorum. Eski itfaiyenin olduğu alanda düşündüğümüz projede 300 kişilik nikah salonu, gençlik merkezi ve haftanın 6 günü kapalı otopark, haftanın bir günü de giyim pazarını orada yapabilir miyiz. Bunu parasız yapıyoruz. Belediyemizin yeni Keşan’da bir arazisi var. Bu arazide belediyenin 21 dönüm yeri var. Boş duruyor, imarlı. Bu arazimizi ister belediyemiz ile yapalım, ister ihaleye çıkaralım. Kim yaparsa yapsın 210 tane daire üretiyoruz. 210 dairenin arsa karşılığı bu tesis yapılıyor. Sokaktaki pazaryerinin de çözümü var. Para harcamadan sokaktaki pazaryerini de kaldırıyoruz. Gıda pazarında meclisimizin kararıyla, kredi yapımızla bunu gerçekleştiriyoruz. Sokaktaki pazaryerini kaldırıyoruz. Ya da yeni bir Keşan’ın dışında yeni bir pazaryeri yapıyoruz. Sokaklarda pazaryeri olmasın. Bu tesisi 5-6 yıl önce yaparken sokaktaki pazaryerini de kaldırılacağını nasıl düşünemedik? Nasıl belediyecilik yaptık ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Olan olmuş, bu hataları konuşmak yerine bundan sonra ne yapacağımız konusunda ilerlememiz lazım. Güzel halkım, karşılıksız, koşulsuz size hizmet etmeye çıktık. Sokaktaki pazaryerini kaldırmamız için formülü meclisimizin iradesiyle yapmamız lazım. Yapıp yapamayacağımızı meclisimiz karar verecek. Halkımızın menfaati için sokaktaki pazaryerinin kalkması lazım.”

“BAŞARI GELMESİN DİYE ENGELLEMEKLE BU İŞLER YÜRÜMEZ”

Başkan Helvacıoğlu, bu projeleri meclis ile yapacaklarını ve bu çalışmaların siyaseti olmayacağını belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kaliteli bir pazaryeri kapaması yapmalıyız. Meclisimizin bunun için çalıştığından kimsenin kuşkusu olmasın, imar komisyonu da karar verecek. Gıda pazarına gelenler, komplekse girdiklerinde üzerinin kapalı olduğunu görecekler. Rasim Ergene Caddesi’nden tutun, Alparslan Türkeş Meydanına, Şehitlik Parkına kadar pazaryeri tüm sokaklarda. Bunu kaldırmamız lazım. Bunun için olağanüstü veya olağan meclis toplantısı değil de, tavsiyeli, davet üzerine, gayri resmi bir meclis toplantısına tüm meclisimizi davet edip anlatacağız. Bunu yapmak zorundayız. Sokaklardan pazaryeri kalkmalı, Keşan’a da yakışmıyor. Yangın olsa itfaiye, hasta olsa ambulans nereden geçecek? Bunu düşünmeliyiz. Bu pazaryeri yapıldı ama sokaklarda hala Pazar kuruluyor. Bu hesaplamaları meclisimiz toparlayacak, bu işin siyaseti olmaz. Başarı gelmesin diye engellemekle bu işler yürümez. Tüm meclisimizin sağduyulu olduğunu görüyorum. Yapabileceğine inanıyorum. Bu işi meclisimiz ile başaracağız. Halkımız buna şahit olacak. Keşan tarih yazacak.”

Daha sonra ihale ile ilgili bilgi veren Destek Hizmetleri Müdürü Aytuğ Bayır, şunları söyledi: “Keşan Belediyesi Pazaryerinin Üzerinin Kapatılması Uygulama Projelerinin hazırlanması işi ihalesi, 14 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşti. İki firma dosya aldı, iki firma dosya teslim etti. Komisyonca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Aksis Mimarlık Mühendislik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasına 165 bin TL bedel ile ihale edildi. Şu anda sözleşme aşamasındayız.”

Konuşmaların ardından sözleşme imzalandı.