652'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası başladı.

Tarihi organizasyonun ev sahipliğini yapan Edirne Belediyesi önünde toplanan tören korteji, Atatürk Anıtı'na yürüdü.

7 Temmuz 2013 Pazar günü Başpehlivanlık final güreşiyle son bulacak haftanın açılışı 25 Kasım Stadı'ndaki gösterilerle renklendi. Programa Edirne halkı da katılarak Tarihi Kırkpınar'ın 652'ncisini konuklarıyla birlikte karşıladı. 
Haftanın açılış programı önceki akşam saat 19.00'da tören kortejinin Edirne Belediye Başkanlığı önünde toplanmasıyla başladı. Protokol ve hafta boyunca gösteri yapacak ekipler rengarenk kostümleriyle kortejde yer aldı. Kortej Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Anıtta belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi. Kırkpınar Marşı'nın söylenmesinden sonra tören korteji 25 Kasım Stadyumu'na hareket etti. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Edirne Vali Vekili Abdullah Aslaner açılış konuşmalarını yaptı.
Ağa Selim,“652'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah Kırkpınar'ımızı 652'nci yılında anına şanına yakışır şekilde kazasız, belasız geçireceğimizden umutluyum. Ata sporumuza destek veren herkese saygılar sunuyorum” dedi. 
Başkan Sedefçi de,“Tarih kültür kenti Edirne'nin 20 yıl belediye başkanlığının onurunu yaşıyorum. Edirne deyince önce Selimiye gelir. Daha sonra Kırkpınar gelir. Hanlar, hamamlar, köprüler gelir. Ama en güzel insanı… Sizler olmasaydınız Edirne bu kadar güzel olamazdı. İnsan, kenti güzelleştirir. Halkın desteğiyle bugüne kadar geldik. Dünya kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Selimiye ve Kırkpınar'ımız UNECSO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde. Edirne festivaller şehri oldu. Kırkpınar'ın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.  
Vali Vekili Aslaner ise, “Kırkpınar, atalarımızın bu topraklarda bize armağan ettiği en kıymetli değerlerden bir tanesidir. Kırkpınar güreşin ve sporun ötesinde bir tarihtir, kültür ve kimliktir. Edirne olarak bu geleneğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi. 
Stadyumdaki program açılış etkinlikleriyle devam etti. 
PEHLİVANLAR 
5 TEMMUZ’DA ER MEYDANINA ÇIKACAK 
Dün de saat 17.00'de Karaağaç Art Siyah-Beyaz Sanat Galerisi'nde Bulgaristan sanatçılarının karma resim ve heykel sergisinin açılışı yapıldı. Saat 18.00'de Edirne Belediye Bandosu Saraçlar Caddesi'nde konser verdi. Saat 21.00'de yine Saraçlar Caddesi'nde Emre Kaya sahne aldı. 
Bugün saat 14.00'te Rüstempaşa Kervansaray Oteli'nde Trakya Ev Yemekleri Yarışması yapılacak. Saat 15.30'da da dereceye girenlere ödülleri törenle verilecek. Bu akşam saat 21.00'de Halk Konserleri kapsamında Sinan Akçıl Saraçlar Caddesi'nde şarkılarını seslendirecek.
4 Temmuz 2013 Perşembe saat 16.00'da Sarayiçi'nde Balkan Sanatçıları resim, heykel ve kitap sergisi açılışı yapılacak. Saat 17.00'da Kırkpınar Evi'nde Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'in büstlerinin açılışı gerçekleştirilecek. Saat 18.00'de Saraçlar Caddesi'nde Edirne Belediye Bandosu konser verecek. Saat 21.00'de Saraçlar Caddesi'nde Salih Demirci ve Hakan Özturan, aynı saatte de Sarayiçi'nde Alişan sahne alacak.

Pehlivanlar, 5 Temmuz 2013 Cuma günü Er Meydanı'na çıkacak. 
ETKİNLİKLER DOLU DİZGİN
652'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 5 Temmuz Cuma günü başlayacak. Saat 10.00'da Kırkpınar Ağası'nın Edirne Belediye Başkanlığı önünde karşılanacak. Yağlı Güreş açılış korteji belediye önünden Atatürk Anıtı'na yürüyecek. Anıtta çelenk sunumu, saygı duruşu.