SONGÜL KONAR

Her türlü maliyetteki artış hamalları da olumsuz etkilemiş durumda. İnsanların artık hamala yevmiye verecek gücü kalmadığını belirten hamallar; Dr. Tayyip Akalın Caddesi üzerinde bulunan, Keşan Çarşı Hamalları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde iş bekliyorlar.

“MEVCUT BELİRSİZLİK ÇİFTÇİNİN DE BELİNİ BÜKTÜ”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gökhan Pektaş isimli emekçi şunları söyledi: “Geçen yıl aynı zamanlarda burada böyle oturmam mümkün değildi. Şu an çiftçilerle en çok iş yaptığımız dönemdi. Ama mevcut belirsizlik çiftçinin de belini bükmüş olacak ki onlardan bize gelen işlerde gözle görülür bir azalma var. Şu an tam balya taşıma sezonu. Bir balya parça başına 1,5 – 1.75 TL civarında taşınır. Mevsiminde hava şartlarına bağlı olarak en kötü ihtimalle 400-500 adet balya taşıyacağımız dönemde boşta bekliyoruz. Beklemekten vaz geçip bazen arkadaşlarla köylere gidiyoruz. Ancak köylerde gördüğümüz durum bizi daha da tedirgin etmekte.”

“TAHSİLLİ GENÇLER MEVCUT İŞSİZLİKTEN DOLAYI BU MESLEĞE YÖNELMİŞ DURUMDA”

İşsizlik nedeniyle yüksek tahsil gruplarından mezun kimselerinde hamallık yapmaya başladığını belirten Gökhan Pektaş, “Keşan köyleriyle olsun merkeziyle olsun işsizliğin artış gösterdiği bir yerleşim yeri. Özellikle tahsilli gençler mevcut işsizlikten dolayı bu mesleğe yönelmiş durumda. Bu durum mevsimsel gelirimizi de etkiledi. Çiftçi bize vereceği yevmiyeyi cebinde tutmaktan yana karar verdi. Kendi işini kendisi görmeye başladı. Köyler de artık bize olan ihtiyaç azaldı. Köylerde olsun Keşan merkezde olsun, iş bulamayan tahsilli gençlerimiz hamallık yapmaya başladı. Yüzüne bakılmayan mesleğimiz de gittikçe artan bir rekabet söz konusu.”dedi.

“GERÇEK ANLAMDA NE İŞ OLSA YAPAR DURUMDAYIZ”

Hamallık dışında geçinmek için başka işler yaptıklarını da belirten Gökhan Pektaş: “Burada beklemekle evimize ekmek götüremediğimizin farkındayız. Gerçek anlamda ne iş olsa yapar durumdayız. Sürekli kendimize iş arıyoruz. Şu an yaz mevsimindeyiz. Mevsimsel olarak az da olsa kazanıp evimize ekmek götürebiliyoruz. Ama kış mevsimi bizi düşündürüyor. Burada ki birçok arkadaşımız, kaloriferci olarak kışları iş yapabiliyordu. Ancak doğalgaza geçilmesiyle birlikte hem kömür taşımacılığı hem kalorifercilik işinden gelen rızkımız artık yok.” dedi.

“HAMALLAR PAHALI GELİYOR”

Hamallara verilen yevmiyenin artık lükse kaçtığını belirten hamallar: “İnsanlar artık bize 100 TL vermektense o işleri kendileri yapıyor veya yapmıyor. Hamallık dışında onarım tadilat işleri de yapardık. Ama insanlarımız mevcut ekonomik koşullardan olsa gerek; artık onarım ve tadilatlarını ya kendileri yapıyor ya da tadilatlarını erteliyorlar.” diye konuştular.

FİRMALARIN KENDİ HAMALLARI VAR

Kayıtsız hamallara da değinen Dernek üyeleri, bazı firmaların kendi hamalları olduğunu ve bu hamalların kayıtsız ve sosyal güvenlikten yoksun olarak çalıştığını söylediler. Bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini belirten üyeler yetkililerden denetimlerin sıklaştırılması için gerekli adımların atılmasını bekliyorlar.