Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Bakanlar Kurulu’nun, 25 Mart 2013 tarihinde aldığı ve 26 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce Kullanılmak Üzere Pirinç İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar”ı eleştirerek, sıfır gümrükle 100 bin ton pirinç ithal edilmesinin, Hükümetin yanlış çeltik politikasının sonucu olduğunu söyledi.

Hükümetin, yanlış çeltik alımı ve fiyat politikalarıyla Türk çiftçisini değil, Amerikan çiftçisini desteklediğini savunan Değirmendereli, konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye’nin %45 çeltik ihtiyacını karşılayan Edirne’mizde tarlalarımız ekime hazırlanıyor ve çiftçilerimiz yine bir heves, bir gayret toprağını sürüyor. Tam da bu süreçte hükümet aldığı kararla 100.000 ton pirinci sıfır gümrükle ithal edeceğini beyan ediyor.

Her fırsatta çeltik üreticisinin ciddi sorunları olduğunu dile getirmeye çalışan bir vekiliniz olarak bugün yine dile getireceğim, sesimi yükselteceğim. Bugün hala çeltik üreticimiz ürettiği ürünü maliyeti altında satmak zorunda kalmakta ve desteklemeler yetersiz olduğundan bu durum zamanla pirinç üretiminin düşmesine neden olmaktadır, bu konuda defalarca ikazda bulundum.

Hükümetin ısrarla uygulanan yanlış çeltik politikasının ekilen çeltik arazilerinin azalmasına neden olduğunu ve üretimin de azalmakta olduğunu söyledik ve görüyoruz.

Peki böyle bir sürece sebep olmuş hükümet şimdi ne yapmaktadır? İthalatın kapılarını açmaktadır. Ve hükümetin aldığı bu son karar, çeltik üreticilerimizin bu topraklardan ekmek yiyen halkımızın daha da sıkıntıya düşmesine neden olacaktır.

Hükümet yanlış çeltik alımı ve fiyat politikalarıyla Türk çiftçisini değil Amerikan çiftçisini destekliyor.

Sormak istiyorum; yurt dışından ithal edilen pirinç sadece ekonomik olarak mı üreticimizi etkiliyor, toplumsal sağlığımızı da tehdit etmiyor mu? Dün hükümetin ithal ettiği pirinçlerde GDO‘ya rastlanmadı mı?  Bu bizlere aslında yerli pirinç üretiminin ne kadar önemli olduğunun dersini hala vermedi mi?

Sevgili hemşehrilerim, çeltik üretimine son derece elverişli olan topraklarımız, hükümetin üretimi ucuzlatacak, artıracak, sürdürülebilirliği destekleyecek koşullar oluşturmaması sebebiyle ekilememektedir. Pirinç ihraç edebilecek potansiyele sahip olmamıza rağmen ithalatçı konumuna düşmemiz, maalesef hükümetin yanlış fiyat ve alım politikaları sonucudur.

Hükümet çeltik alım ve fiyat politikaları ile üreticiye verilen desteklemeleri tekrar gözden geçirmelidir; çeltik üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilerek, üreticilerin emeklerinin karşılığını alabilecekleri ve bu sayede çeltik üretiminin artmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde Hükümetin halkı unuttuğu, çiftçimizi unuttuğu bu politikalarını hep birlikte bir kenara yazmalı ve gün geldiğinde hesabını sormaya hazır olmalıyız.”