Bülent Saylam

Malum okullar yakın zamanda açılacak, yeni eğitim öğretim yılıyla beraber sorunlarıyla başlayacak. Senelerdir yıkılamayan ve yıkılamadığı için de yapılamayan Raşit Efendi İlkokulu ile ilgili velilerin şikâyetlerinin gelmesi üzerine konuyla ilgili küçük bir araştırma yapmak istedim. Neden yıkılamıyor ve neden yapılamıyor diye? Kulakları çınlasın Edirne Basınının muhaliflerinden Bora Dandinoğlu geçen sene bir köşe yazısında Hamzadere Barajı’nın bir türlü bitmemesine değinmiş ve şu sözle bitirmişti köşe yazısını: Sizce bu baraj neden bir türlü tam olarak bitmiyor, altında yatır falan olmasın...” Bu sözün üstüne hemen “Bizim Raşit Efendi İlkokulu’nun da mı altında yatır falan var” diye düşünmedim değil.

Şimdi, Raşit Efendi İlkokulu 2014-2015 eğitim-öğretim yılı öncesi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılmış, bina için yıkım kararı çıkmış ve yeni bina yapımı için gerekli çalışmalar başlatılmıştı. Fakat bu kararın alınmasının ardından 1 yıl geçmesine rağmen okulla ilgili bir çalışmanın başlatılmadığını gören ve aynı zamanda söyleyen veliler, Raşit Efendi İlkokulu’nun ne zaman yapılacağını haliyle yetkililere soruyorlar.

Soru çok basit! Bu okul ne zaman yapılacak?

RAŞİT EFENDİ İLKOKULU İÇİN NELER SÖYLENMİŞTİ?

Raşit Efendi İlkokul’un yıkım ve yapım işi ile ilgili yetkililer neler söylemiş, ne vaatlerde bulunmuşlar diye araştırdım. Arşivleri inceledim okulun yakın zamanda yapılacağı söylenmiş ve kesin bir tarihin söylenmediğini gördüm. Okul net olarak şu tarihte bitecek diye bir söze rastlamadım. Bu konuda “hayır, bir tarih var” diyen varsa hemen yayımlamaya hazırız. Gelelim küçük araştırmamdan çıkan sonuca.

ÇIKIKÇI VE KARAMAN: DEVLET BİNALARININ %70’İ KÖTÜ DURUMDA

İlk okarak 12 Ekim 2013 tarihinde açıklama yapan dönemin Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri Abdülaziz Çıkıkçı ve Sebahattin Karaman, okulların depreme dayanıklılığı hakkında bir firmanın araştırma yaptığını, araştırmanın Keşan’daki tüm okulları kapsadığını, İl Genel üyeleri olarak, yaptıkları temaslara göre; devletin yapmış olduğu okulların deprem mevzuatına uygun olmadığını, Edirne genelinde devlet binalarının %70’nin kötü durumda olduğunu; Raşit Efendi, Kurtuluş, İnönü ve Anafartalar ilkokullarının yıkılması öncelikli okullar arasında yer aldığını söylemişler.

Bir tespit yapılmış, bundan sonra iş bu sorunun kaldırılması hususunda ne gerekiyorsa yapılacağı söylenmiş. Ama net bir takvim yok ortada.

ÖZCAN: YIKMAZSAK SORUMLULUK BİZE KALIR

Bu açıklamadan 4 ay sonra 12 Şubat 2014 tarihinde Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden belediyeye bir yazı gönderildiğini, Keşan’daki okullarda gerekli incelemelerin yapıldığını Raşit Efendi ve İnönü okullarının dayanıksız yapılar sınıfında yer aldığını ve bunlar için yıkım kararı alındığını, yeni çıkan yasaya göre de belediyeye bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde yıkılması gerektiğini ifade ediyor. Yıkılmadığı takdirde de tüm sorumluluğun belediyenin olduğunun da altını çiziyor.

Altını çiziyor ama Başkanım yok yere telaş ediyor. 2 ay değil üstünden 7 ay geçtiği halde bir yaptırımın olmadığını ve dolayısıyla belediyeyi de kontrol edecek bir mekanizmanın çalışmadığını kendisi de unutuyor.

ÖZCAN: GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Başkan Özcan’ın açıklamasından 5 gün sonra 17 Şubat 2014 tarihinde bir başka Özcan da konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiriyor. FATİH Projesi kapsamında Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine dönemin (Hatta her dönemin desek daha iyi olacak) Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından tablet dağıtılması etkinliğine konuk olarak katılan Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, depremsel testlere tabi tutulan okullar ile ilgili açıklamasında öncelikle, şu an için Keşan'da yıkılacak herhangi bir okul olmadığını, Edirne'de ilk defa 2’nci derecede deprem bölgesi olan yerlerden, yani Keşan, Enez ve İpsala'dan başlamak suretiyle merkeze bağlı okulları depremsellik testine tabi tuttuklarını, bunlarla ilgili gelen sonuçları değerlendirdiklerini, buna göre yıkılıp tekrar yapılması gereken veya ivedi deprem güç denemesi olması gereken okul varsa, bununla ilgili Bakanlıkla yazışmalar yapıp Valililikle de paylaşarak gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını söyledi.

Kesin cümleler yine yok bir araştırmadır gidiyor. Sadece net olarak şu bilgi var, Keşan'daki Raşit Efendi İlkokulu'nun kamulaştırma çalışmasının sürdüğü.

VURAL: RAŞİT EFENDİ İLKOKULU İÇİN ENGEL KALMADI

İl Milli Eğitim Müdürü Özcan’ın açıklamasından 1 sene sonra 23 Şubat 2015 tarihinde Edirne İl Genel Meclisi AK Partili üyesi Adnan Vural da konuya dâhil oluyor ve Raşit Efendi İlkokulu ile ilgili tüm sorunların 1 hafta içerisinde tamamen sonlandırılacağını ve ihaleye hazır hale getireceklerini söylüyor. Daha sonra Vural, okul inşaatı yapılacak olan arsa ile ilgili olarak hisse sahiplerinin paralarının ödendiğini ifade ediyor.

Kamulaştırma ile ilgili sorunun çözüldüğünü artık bir engel kalmadığını üstüne basarak söylüyor İl Genel Meclis üyesi Adnan Vural.

YAPIM İÇİN İHALE DUYURULUYOR

Konu ile ilgili en net söylem ise 2 Temmuz 2015 tarihinde Keşan’da bir yerel gazetede yayımlanan resmi ilan söylüyor. İlanın başlığı KEŞAN RAŞİT EFENDİ İLKOKULU YAPIM İŞİ. İçeriğinde şu bilgilere yer veriliyor. 24+2 Derslikli Keşan Raşit Efendi İlkokulu Yapım İşi’nin 24 Temmuz 2015 saat 10.30’da  Edirne İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nde yapılacağı ve yer tesliminin yapılmasından 400 (dörtyüz) işgününde bitirileceği söyleniyor. İşe başlama tarihinin de ihale tarihinden 10 (on) gün sonra olduğu ifade ediliyor.

Şimdi gelelim bugüne. Yani 5 Eylül 2015 Cumartesi’ye. Okulun olduğu yere gittim, “bu kadar yazı yazdık bakalım inşaat ne durumda?” diye. Gittiğimde okulun aynı olduğunu gördüm. Zaten biliyordum da “belki okulun altındaki yatır izin vermiştir” dedim ama yok abi, okul aynı duruyor. Bir gramı yıkılmamış ve bir gram da bir şey yapılmamış.

Ya Allah aşkına o bölgedeki insanları artık mağdur etmeyin, yetkilisiniz siz, bir açıklama yapın bu işi de fazla uzatmayın. İnsanlar bu ülkeye vergi veriyor. Yetkililerin görevlerini en iyi şekilde yapmasını bekliyor. Bu beklentilerini yerine getirin başka ihsan istemiyorlar.  

Raşit Efendi İlkokulu neden yıkılamıyor ve yapılamıyor biliyor musunuz?

Altında yatır falan yok, sorumsuzluk, vurdumduymazlık, ilgisizlik, … var da var.