RECEP GÜRKAN
 
 
Bazen kendimizi iyi ve değerli hissetmemiz veya ufkumuzu genişletmemiz için ya da ruh halimizin durumunu rahatlatmamız için seyahat yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Gördüğünüz her yeni şehir, tanıdığınız her yeni insan size bir şeyler öğretebilir. Öğrenmek isterseniz tabii ki de. 
 
Son zamanlarda Keşanlılar da böyle yapıyor. Kimileri Yunanistan’a Bulgaristan’a gidiyor seyahat acenteleri ile ya da yurt içi gezilerine katılıyor. Bir şekilde gezen gören insanlar Keşan’a mutlu bir şekilde dönüyorlar bu da yaklaşık son 10 senedir profesyonel bir şekilde Keşan’da yapılıyor. Keşan’da büyük bir potansiyel olduğu için de konuyla ilgili sektör de kendini bu konuda yeniliyor ve geliştiriyor. Bu anlamda büyük bir iş yapıyorlar. 
 
Aslına bakarsanız benim anlatmak istediğim seyahat, kişisel olanaklarımızla yaptığımız Edirne yolculuğumuz hakkında olacak. Edirne’nin kurtuluşunun 94. yılı etkinlikleri nedeniyle Medya Keşan Gazetesi olarak katıldığımız Kurtuluş Resepsiyonu da işte bu seyahatin ana konusunu oluşturuyor.
 
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın davetlisi olarak gittiğimiz resepsiyona Başkan Gürkan’ın resepsiyon hakkında söyledikleri az çok kafamızda güzel bir şekilde geçeceği yönünde idi (Güzel mi? Güzel ne kelime? Harika bir geceydi). 25 Kasım 2016 Cuma günü yoğun bir tempoyla saat 17.30’da bitirdiğimiz gazetemizi matbaacı arkadaşlara gönül rahatlığıyla bıraktıktan sonra 19.00 gibi Edirne’ye geldiğimizde resepsiyonun yapıldığı Gloria Park otoparkının dolu olması resepsiyonun da dopdolu olacağının ilk göstergesi olmuştu. Girişte klasik müzik topluluğu en güzel eserlerini dinletirken, büyük ferah bir salonda yuvarlak masaların etrafında Edirneliler masadaki özenle hazırlanmış yiyeceklerden yiyorlar, kimileri de alkollü ya da alkolsüz içeceklerini yudumluyorlardı. (Bu arada araba kullanmadığım için tercihimi alkollü içecekten yana kullandım ve resepsiyonda verilen şarap harikaydı.) Dediğim gibi, her şey özenerek planlanmış ve davetliler de bu durumdan oldukça hoşnuttular. 
 
Başkan Gürkan, resepsiyonun vazgeçilmezi smokiniyle kurtuluşunu kutlayan bir belediye başkanı olduğunu hissettirdi. O mağrurluğu, zarafeti ve hatta cumhuriyeti hissettiren Gürkan’ın, tüm masaları tek tek dolaşarak, konuklar ile sohbet etmesi ve fotoğraf çektirmesi de aynı bir ayrıntıydı.
Resepsiyona Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Salim Afgün, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Yunan Ressam Dimitris Nalbantis, ÇEKÜL Vakfı kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dsc Stoyan Denchev, kurum ve daire müdürleri, gaziler, şehit aileleri katıldı. Ayrıca Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Kosova’dan milletvekilleri, belediye başkanları da resepsiyonda yer aldı.  
 
Resepsiyona yurtdışından gelen konuklar, benim ilgimi çektiği gibi resepsiyona katılanların da ilgisini oldukça çekti. Yazının başında belirttiğim gibi her şey özenerek planlanmış. Geceye özel olarak davet edilen konuklar da zarafet ve şıklıklarıyla organizasyona yakışır biçimde salona gelmiş.
 
Başkan Gürkan’ın, Yunan Ressam Dimitris Nalbantis, ÇEKÜL Vakfı kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dsc Stoyan Denchev’e fahri hemşerilik beratlarını vermesi Edirne şehrine yakışan bir davranıştı.


EDİRNELİLER, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN LAİK OĞULLARIDIR
Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dsc Stoyan Denchev’in Başkan Gürkan’a 1913-1915 yılları arasında askeri ataşe olarak görev yapmış olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, oturduğu sandalyeyi hediye etmesi resepsiyona katılanlara tarihi bir yolculuk yaptırdı. Denchev’in gecede söyledikleri ise bize duygusal anlar yaşattı. Politik ve eğitimci faaliyetlerinin sadece ülkesinde değil, yakın komşusu olan Türkiye’de de fark edilmesinden gurur duyduğunu söyleyen Denchev “Arkadaşlarımla Tunca Nehri’nde yıkandığımız çocukluğumu özlemle anıyorum. Edirneliler, Türk halkının kahramanı, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün laik oğullarıdır”diyerek Başkan Gürkan’a ilk bakışta çok basit görünen ama çok özel bir sandalyeyi hediye etti.
 
Edirne Halkı adına Denchev’e teşekkür eden Gürkan da, sandalyenin çok kısa bir süre sonra hizmete girecek olan Edirne Kent Belleği Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.
EDİRNE AVRUPA DÜŞÜNCESİNE SAHİP BİR ŞEHİR
Fahri Hemşerilik Beratı’na sahip olmaktan onur duyduğunu söyleyen Yunan Ressam Dimitris Nalbantis’in Edirne ve Başkan Recep Gürkan için söyledikleri ise önemliydi. NalbantisEdirne, tarihi ve aynı zamanda çağdaş Avrupa düşüncesine sahip bir şehirdir. Bu şehri her zaman tüm mevsimlerinde çizmeyi seviyorum. Çünkü Edirne’nin doğası, manzarası ve tarihinden ilham alıyorum. Gürkan, kendisini Edirne’ye adamış. Bana sürekli olarak fotoğraf veriyor. Yedi yirmi dört durmaksızın sıcakta ve soğukta çalışıyor. Bu şehrin güzelliklerini O çok iyi biliyor. Bu şehre tapıyor.”şeklinde konuşarak yeni yaptığı 2 boyutlu bir resmi Başkan Gürkan’a verdi. 
EDİRNE İÇİN ÇALIŞTIK
Son olarak Fahri Hemşerilik Beratı alan ÇEKÜL Vakfı kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen; barış, kentlilik, gelecek ve Gürkan’la yaptıkları üzerine samimi bir konuşma yaptı. Bu samimi konuşma sırasında yanında ise torunu duran Sözen, “Barışı aradığımız bugünlerde, burada birlik ve beraberliği görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Biz buraya kendi ülkemizi kurarak geldik. Torunumu getirdim. Çünkü o bizim yapamadıklarımızı gelecekte yaparsa, mutluluğu ülkemin mutluluğu kadar büyük olacaktır. Çünkü gelecek onlarındır. Edirne için çalıştık. Herkes kendine göre bir şeyler yaptı. 2018 yılının ikinci yarısında farklı bir Edirne görmek umuduyla hepinizi selamlıyorum” dedi.
 
Her şeyin özenerek planlandığı gecede elbette ki Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bir konuşma yaptı. Ama ben bu yazıda Başkan Gürkan’ın ne söylediğinden çok neler yaptığını aktarmak istedim daha çok. Kendisini değil, fahri hemşerilik beratı verdiği o değerli konuklarının söylediklerine ve Başkan Gürkan ile yaptıklarını aktardım.
 
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkanher şeyi özenerek planlıyor. Örneğin danışman tercihini Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen Bey’den yana kullanıyor. Bir ressama şehrin en önemli beratını veriyor. Balkan ülkeleriyle sıkı bir bağ kuruyor. En önemlisi de her şeyi özenerek planlıyor.
 
Şimdi gelelim bize…
 
Bir Keşanlı olarak Edirne’nin Kurtuluş Resepsiyon’da kendimizi iyi ve değerli hissettirdiği ve ufkumuzu genişlettiği için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ederim.