GİZEM GÖRÜR

Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır, dün yaptığı açıklamada, Trakya Birlik tarafından belirlenen ton başına bin 720 TL’lik ayçiçeği ön alım fiyatı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

AÇIKLANAN FİYAT ÇİFTÇİYİ GİRDİ ARTIŞLARINDAN KORUYAMADI

2017 yılı ayçiçeği taban fiyatları kapsamında Trakya Birlik tarafından açıklanan ton başına bin 720 TL’lik fiyatın geçtiğimiz yılın aksine bu yıl genel enflasyon karşısında çiftçiyi ilk etapta korumuş gibi gözüktüğünü aktaran Mangır, “Bu durum tam da böyle değildir. Bin 720 TL’lik fiyat son fiyat olabilir, çünkü prim sistemi kaldırılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 100 TL civarında prim veren Trakya Birlik bu yıl prim sistemini kaldırmış kâr edersek kâr payı veririz sistemine dönmüştür. Bu sistem sonucunda çiftçi olarak “yağmur duası” ile birlikte “kâr duası” da yapacağımız anlaşılmaktadır. Çiftçilik girdi maliyetleri mevcut enflasyonun çok üzerindedir. Trakya Birlik, geçtiğimiz yıl açıkladığı bin 580 TL’lik fiyata göre yaklaşık %9 oranında bir fiyat farkı oluşturmuştur. Oysa geçtiğimiz yıla göre çiftçilik temel girdilerini oluşturan mazot, gübre, tohum ve ilaç fiyat artışların ortalaması %16-20 aralığındadır. Dolayısıyla açıklanan fiyat çiftçiyi kendi girdi artışları kapsamında korumamıştır.” dedi.

KÂR PAYINA İLİŞKİN SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sözleşmeli ekim sistemi kaldırıldığını, çiftçilerin 60 TL/ton gelirden de mahrum edildiğini kaydeden Mangır, “Bu yıl geçtiğimiz yılların aksine hiçbir çiftçimizden sözleşme istenmemiştir. Görünen odur ki sözleşmeli üretim kaldırılmıştır. Bu kapsamda çiftçimiz ton başına elde edeceği 60 TL’lik gelirde de mahrum kalmıştır. 2017 yılı iklim koşulları nedeni ile hem verim hem de yağ oranları açısından ortalamanın üzerinde gelir elde edilebilecek bir yıl olmasına rağmen, görünen o ki iklimden kaynaklanan bu farkın çiftçinin cebinden alınmasına teşebbüs edilmektedir. Kâr payına ilişkin sürecin dikkatli takipçisi olacağımızı bildirir, kamuoyuna saygılarımızı sunarız.” şeklinde konuştu.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ