Roman Dernekleri Federasyonu (ROM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Savcı, dün yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kamuoyuna duyurduğu Demokrasi Paketi’nde,  Roman vatandaşlara yönelik olarak yapılacak çalışmaları olumlu bulduklarını kaydetti. Savcı,Bizler yıllarca toplumun bir kenarına itilmiş bir toplum iken sayın Başbakanımızın bu çok önemli konuşmasında Roman demesi bile hepimizi son derece heyecanlandırdı” dedi.

KENDİMİZE OLAN GÜVENİMİZ ARTIYOR

Başbakan’ın yaptığı açıklamadan çok Roman toplumunun bunu nasıl anladığının çok daha önemli olduğuna da değinen Savcı, bunun için önümüzdeki birkaç gün içinde bölgedeki Roman dernekleri yöneticilerinin katılacağı ve Keşan’da gerçekleştirilecek bir bölge toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi. Başbakan’ın geçmiş dönemlerde de Roman vatandaşlar ile ilgili yaptığı açıklamalar ve bugüne kadar gerçekleşen bazı iyileştirmelerle kendilerine olan güvenlerinin artmaya başladığını da ifade eden Savcı,Roman Estitüsü’nün açılacak olması kültürümüzün bilinmesi, araştırılması açısından çok önemli bir başlangıç. Ayrıca Başbakanımızın açıkladığı pakette Romanlar için başka düzenlemeler de var ama onlar şu an için kamuoyu gündemine gelmedi. Bu paketin bizler için olumlu olduğuna inanıyoruz. Bir Roman olarak kendimize olan güven arttı” diye konuştu.

BAŞBAKAN’IN SÖZÜ VAR, BU KONUTLAR SADECE ROMANLARA DAĞITILMALI

Açıklamasına başvuruları dün başlayan Keşan TOKİ Sosyal Konutları hakkında görüş belirterek devam eden Savcı, bu konutların sadece Keşan’daki Roman vatandaşlar için yapıldığını ileri sürdü ve dağıtımın da sadece Roman vatandaşlara yapılmasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart 2010 tarihinde yaptığı açıklamanın kayıtlarını sakladıklarını ve Başbakanın o konuşmasında “Keşan’da Romanlar için ev yapılacak” dediğini belirten Savcı, şunları söyledi:

BAŞVURU YAŞI 19’A İNDİRİLMELİ

Biz tam 12 yıllık bir derneğiz. İlk kurulduğumuz günden beri Roman vatandaşların istihdam, sağlık, eğitim ve barınma sorunlarına dikkat çektik ve her fırsatta gündeme getirdik. Bugün yapılan ve dağıtımı yapılacağı bildirilen 736 konut Keşan’daki Roman vatandaşlar için yeterli mi değil ama en azından bir başlangıç. Ancak başvurular için istenen 21 yaş sınırı bize göre çok yüksek. Çünkü ilçemizde değişik nedenlerle erken evlilik yapmış ve erken yaşlarda bir, iki çocuk sahibi olmuş birçok genç kardeşimiz var. Biz 21 yaş olan başvuru şartının 19’a düşürülmesi için bugünden itibaren gerekli girişimleri başlatacağız. Bu konutların dağıtımı için oluşturulacak olan komisyonun Romanlara pozitif ayrımcılık yapmasını, Roman vatandaşlardan da dememelerini bekliyoruz. 100 lira taksitle 27 bin liraya ev sahibi olacaklar.”

Savcı, açıklamasının sonunda TOKİ konutlarının bitirilerek dağıtılacak duruma gelmesinde emeği geçen herkesi çok teşekkür ettiklerini de ifade etti.