Sonay CAN

 

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” ülke genelinde olduğu gibi, dün, Keşan’da da düzenlenen çeşitli etkinliklerle değerlendirildi.

CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ TÖREN

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” etkinliklerinin ilki Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Saat 12.00 sıralarında başlayan törene; Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taner Aykut, Keşan Engellileri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Öz, Keşan Zihinsel Engellileri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sönmez, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Koyuncu ile çok sayıda engelli ve engelli yakını katıldı.

3 derneğin çelenklerinin anıta sunulmasını, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi izledi. Keşan Ortopedik Engelliler Derneği ve Keşan Zihinsel Engellileri Koruma Derneği adına Emine Sönmez ile Keşan Engellileri Koruma Derneği adına Fatma Öz tarafından, güne ilişklin basın bildirilerinin basın mensuplarına dağıtılmasıyla buradaki
tören sona erdi.





SÖNMEZ: BİZLERİ İDARE EDENLERİN, ENGELLİLERİ DÜŞÜNDÜĞÜNE İNANCIMIZ KALMADI  

Ülke nüfusunun %10’u gibi küçümsenemeyecek bir grubu oluşturan engellilerin, toplumda daha fazla yerinin olması ve engelli istihdamının artırılması için, sosyal çevrenin, engelli ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Sönmez, şöyle dedi: “Açıkça ifade ediyoruz ki, iş istiyoruz. Sadaka değil! Kaldırımların düzenlenmesini, rampa yapılmasını, engelli durakları kurulmasını, kamu binalarının giriş çıkışlarının engellilere uygun hale getirilmesini istiyoruz. Devlet engelliye sahip çıktı. Maaş ve bakacak kimse için bakım ücreti de ödenmeye başlandı. Ancak, sağlıklı insanlar bile engelli raporu alarak başvuruda bulundular. Maaşların bağlanabilmesi için şart koşulan kişi başına gelir seviyesi o kadar çok düşürüldü ki, bizleri idare edenlerin, engellileri düşündüğüne inancımız kalmadı.”

“GİRİŞİMLERİMİZ SONUCU MÜFREDATTA DEĞİŞİKLİK YAPILDI”  

Emine Sönmez, sözlerinin devamında, Keşan Zihinsel Engellileri Koruma Derneği’nin girişimiyle, Keşan’a zihinsel engellilerin devam ettiği bir okul kazandırıldığını, ancak, okul müfredatının, engellilere uygun olmadığı yolunda sayısız müracaatları sonucunda müfredatın değiştirilerek, okulun, eğitim uygulama ve iş okulu haline getirildiğini hatırlatarak, “Bu konuda 3 yıldan beri mücadele ettik ve başarıya ulaştık. Şimdi de okulun içerisinde bulunan RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkez)’ın başka bir binaya taşınmasını istiyoruz.” dedi.


ÖZ, İSTEKLERİNİ SIRALADI

Fatma Öz ise açıklamasında, ülkemizde nüfusun &12,29’unun engelli olduğuna dikkat çekerek, bu oranın erkeklerde %11.10, kadınlarda ise %13.45 olduğunu ifade etti. Öz, açıklamasında ayrıca; Keşan Belediyesi tarafından ilçemizdeki engelli sayısının belirlenmesini, bakıma muhtaç engelliler için bakımevi açılmasını, belediye bütçesinden makul bir fonun engelliler için ayrılmasını, engelliler için konut yapılmasını, engelli istihdamının artırılmasını, belediye bünyesinde engelliler için müdürlük oluşturulmasını, engellilere ücretsiz seyahat imkanı sağlanmasını, ücretsiz rehabilite merkezi ve ulaşım hizmeti sağlanmasını istedi.


ENGELLİLERE PİLAV İKRAM EDİLDİ

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği yönetim biriminin bulunduğu Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen ve saat 12.30 sıralarında başlayan etkinlikte, engellilere pilav-ayran ve tatlı ikram edildi.


KAYMAKAM ZİYARETİ

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” etkinlikleri kapsamında Keşan Ortopedik Engelliler Derneği yönetim biriminin bulunduğu Çocuk Parkı’nı ziyaret etti. Dınkırcı, “Her zaman yanınızdayım. Engellilerle ilgili her konuda yardımcı olmaya hazırım.” diyerek, kapısının her zaman kendilerine açık olduğunu söyledi. Sohbet şeklinde geçen ziyarette, engelli derneği yöneticileri de Bekir Dınkırcı’ya teşekkürlerini iletti.


AK PARTİ ZİYARETİ

Saat 15.00 sıralarında ise, engellilerin kapısı AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı yöneticileri tarafından çalındı. AK Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikel ve yönetim kurulu üyeleri ile partililer tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Hükümet’in engellilere yönelik yaptığı çalışmalar ele alındı. Engelliler adına yapılan konuşmalarda ise engelli maaşlarının yetersizliği üzerinde duruldu. Son olarak söz alan ortopedik engelli Mehmet Emin Çetin, engelli raporu almak için yapılan başvurularda, hastaneler tarafından verilen heyet raporlarındaki engelli oranlarının düşürülerek daha az engelli yüzdesiyle işlem yapıldığını ve bunun da engelli maaşlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Çetin’i cevaplayan Çevikel, bu konunun hukuksal bir konu olduğunu ve engellilerin haklarını mahkemelerde arayabileceğini belirtti.


Açıklamaların ardınan, ziyaret ve engelliler günü etkinlikleri sona erdi.