Keşan Malmüdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, tatilcilerin kumsallardaki hakları kısıtlanamayacak.

Yaz mevsiminin gelmesi ve sahillerdeki hareketliliğin artmasından sonra, kumsallardaki işgaller konusunda Keşan Malmüdürlüğü’ne çok sayıda şikayet gittiği öğrenilirken, müdürlük yetkililerinin yaptıkları denetimlerle, vatandaşların sahil kullanımı konusundaki haklarını engellemeye çalışanları uyardıkları belirtildi. Kumsallardaki işgal hakkındaki şikayetlerin, Erikli Sahili başta olmak üzere, işletmelerin yoğun olduğu bölgelerden geldiğini belirten yetkililer, sahillerin tüm vatandaşlara açık olan yerler olduğuna vurgu yaparak, “Bu hak kısıtlanamaz. Vatandaşlarımız, sahilde, istedikleri yere şezlonglarını serip şemsiyelerini dikebilir ve tatilin tadını çıkarabilirler. Fakat burada bazı yanlış anlamalardan kaynaklanan sıkıntılar meydana geliyor. Örneğin; Erikli Sahili’nde bulunan bazı işletmeler, yaz sezonunda müşterilerine daha iyi hizmet sunmak ve kendi işletmeleri adına farklılık yaratmak adına, sahile şezlong ve şemsiye koymak suretiyle işgalde bulunuyorlar. Malmüdürlüğü de bu durum karşısında, işletmelerden ecrimisil, yani, hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle alınan bedeli alıyor.” ifadelerine yer verdi.

 

GEREKLİ UYARILAR YAPILIYOR

Ecrimisil alınan işletmelerin, sahil şeridi kendilerine aitmiş gibi kullanma hakkına sahip olmadığının altını çizen yetkililer, şu bilgiler verdi: “Vatandaşlar, işletmenin imkanlarını kullanıyorsa, o zaman tasarruf işletmededir. Fakat her vatandaş kendi şemsiye ve şezlongunu istediği alana koyabilir. Bu bir özgürlüktür. Ancak işletme sahipleri vatandaşlarla diyalog kurarak karşılıklı duyarlılık göstererek izah yaparlarsa sorunun en aza ineceğini düşünüyoruz. Erikli Sahili için Hazine ve Belediye arasında uzun yıllardan bu yana gelen büyük dava, bu tür sıkıntıların yaşanmasındaki nedenlerden biridir. Biz her şeye rağmen tüm denetlemelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Bu denetimlerde sahillerdeki işletmelere, koyacakları şezlong ve şemsiyeleri kıyıdan en az 8-10 metre içeriye çekmeleri için gerekli uyarıları yapıyoruz.”

 

İŞGALLERE İZİN VERİLMEYECEK

Öte yandan, turizm hizmeti yapan ve sahile cephesi olan işletmeler dışındaki bu tür işgallere kesinlikle izin verilmediği belirtilirken, bu konuda Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı ve Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne gerekli yazışmaların yapılarak talimat verildiği bilgisi edinildi. Gerekli müdahalelerin yapılması, mevzuatın dışında hiçbir uygulamaya izin verilmemesinin istendiği de edinilen bilgiler arasında.