Hüseyin Ünsal Yücel

TMMOB (Makine Mühendisler Odası) Edirne Şubesi Keşan Temsilcilik Başkanı Mehmet Ali Şahin, dün yaptığı açıklamada, kış mevsimi sonrası kalorifer kazanlarının bakımı ile ilgili bilgi verdi.

Doğalgazın gündemde olduğu bu günlerde hava kirliliği azaltma yönünde katkı sağlaması açısından mevcut kalorifer kazanlarının bakım ve kontrollerinin zamanında yapılmasının önem arz ettiğini ifade eden Şahin, “Bu nedenle yakma sezonu sonunda kalorifer kazanları ve kalorifer tesisatlarının bir sonraki kışa hazır olmaları için sistemin belirtilen kontrollerinin yapılması gereklidir. Kalorifer kazanı yakma işlemi sonlandırıldıktan sonra kazanın ön duman sandığı kapakları açılarak kazan boruları temizlenmelidir. Kazan Boruları temizlendikten sonra ön ve arka duman sandığı ile duman kanalında birikmiş olan kurumlar temizlenmelidir. Kalorifer Kazanı içinde varsa kül ve cüruflar temizlenmelidir. Ön ve arka duman sandığı ile altta bulunan ateş kapağının contaları kontrol edilmeli ve iş görmeyecek hale gelmiş olanlar yenisi ile değiştirilmelidir. Kazan içinde bulunan ızgaralar ile T ve L parçaları kontrol edilmeli ve deforme olmuş ( çarpılmış, eğilmiş ) olanlar yenileri ile değiştirilmelidir. Kazan üzerinde bulunan hidrometre ve termometrenin doğru gösterip göstermediğine bakılarak bozuk olanlar yenilenmelidir. Kazanın izolasyonu kontrol edilmeli ve eskiyen kısımlar ısı kaybını önlemek için değiştirilmelidir. Kalorifer Kazanı ile baca irtibatını sağlayan duman kanalı kontrol edilerek çürümüş ve incelmiş ise yenilenmelidir. Kalorifer kazanının giriş-çıkış vanaları ile sirkülasyon pompasının ve hat vanaları kontrol edilmeli su kaçıranların salmastraları değiştirilmeli olmuyorsa vanalar yenilenmelidir. Sirkülasyon pompaları kontrol edilmeli sesli çalışıyorsa aşınan burçları değiştirilmeli uzun yıllar çalışmış olan pompaların çarkları zamanla aşınıp üst katları yeteri kadar ısıtamıyorsa ya çark ya da pompa değiştirilmelidir. Kalorifer Tesisatı eski ise ısıtma kolonları kontrol edilmeli eskiyip su kaçıran kısımları onarılmalıdır. Kalorifer tesisatına ait radyatör Vanaları kontrol edilerek su kaçıranlar ya onarılmalı ya da yenisi ile değiştirilmelidir. Kalorifer tesisatına ait genleşme deposu (imbisat deposu ) kontrol edilmeli eğer su kaçırıyorsa yenilenmelidir. Kazan dairesi duvarları kireçlenmelidir. Eğer Kazan Dairesinde rutubet varsa ızgara üzerine  sönmemiş kireç koyarak kazanın rutubete karşı korunması sağlanmalıdır.” dedi.

STOKERLİ KAZANLARIN BAKIMI

Mehmet Ali Şahin, stokerli kazanların bakımı hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Kalorifer kazanı borulu ise borularda biriken kurumlar fırça ile temizlenmelidir. Boru içinde ısı iletimini arttırmak için türbülatör kullanılmış ise bunlar çıkarıldıktan sonra borular temizlenmelidir. Kazan yanma haznesinde ve tabanında birikmiş olan kül ve cüruflar temizlenmelidir. Redüktörde gürültülü çalışma varsa elektrik motoru bilyeleri ve redüktörkontol ettirilmeli ve aşınan parçalar ya da redüktör değiştirilmelidir. Hava fanı sesli çalışıyorsa yine kontrol ettirilmelidir. Kazan panosunda arıza varsa kontrol ettirilmeli ya da değiştirilmelidir. Kazan ile baca arasındaki duman kanalları kontrol edilmeli çürümüş ise değiştirilmelidir. Sistem kapalı genleşme depolu ise emniyet ventilleri ve manometrenin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Tesisatta su kaçakları var ise bunlar giderilmelidir. Kalorifer tesisatının suyu onarımlar dışında boşaltılmamalıdır. Onarım nedeniyle boşaltılan su onarım bitiminde tesisattaki korozyonu önlemek için tekrar doldurulmalıdır.”