AYŞİN SEÇİL GEZER

Hava Kirliliği konusunda Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Keşan'da 28 Nisan 2017 tarihinde yapılan doğal gaz yakım töreni ile kirliliği önlemeye yönelik önemli bir adımın atıldığını söyleyen Şahin, “Doğal gazın Keşan halkının hizmetine sunulması ile önümüzdeki kış hava kirliliğinin önemli ölçüde azalacağı kanısındayım. Makine Mühendisleri Odası Keşan İlçe temsilciliği ve Keşan'da serbest olarak faaliyet gösteren Makine Mühendisleri olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de hava kirliliği konusunda katkı sunmaya devam edeceğiz. Keşan'a doğal gaz verilmesinin ardından başka yerlerde olduğu gibi doğal gaz tesisatı yapan firmaların adeta istilasına uğramıştır. Bu nedenle evlerine ve apartmanlarına doğal gaz tesisatı döşetecek olan Keşanlıların önüne bu işi yaptırmak için çok sayıda seçenek ortaya çıkmıştır. Firmaların çoğalması genelde hizmet kalitesi ile fiyatta rekabeti de beraberinde getirmektedir.” dedi.

Doğalgaz tesisatı yaptıracak olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getiren Şahin, “Teklif veren ve sözleşme yapılan firmaların iyi araştırılması ve bu konuda yetki belgelerinin olup olmadığının sorgulanması; doğalgaz tesisatı işini yetki sahibi firmalara vermeleri gerekmektedir. Eğer yeterli hassasiyet gösterilmediği takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.”  ifadelerini kullandı.

KALORİFER KAZANLARININ BAKIMLARININ YAPILMASI GEREKİR

Doğal gazın gelmesiyle beraber Keşan'da hava kirliliğinin önemli ölçüde azalacağının öngörüldüğünü belirten Şahin, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Doğal gazın daha önce verildiği çevremizdeki illere baktığımızda doğal gaz bağlanma oranının hala %60'lar mertebesinde olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da doğal gaz bağlanmayan konutlar olacağı; katı yakıtlı kalorifer kazanlarının kullanılacağı aşikârdır. Bu nedenle kalorifer kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Yaza çıkarken kalorifer kazanlarının ve kalorifer tesisatının temizlik, arıza ve bakımlarının yapılarak yeni sezona hazır hale getirilmelidir. Yazın Kalorifer tesisatının sularının boşaltılmaması gerekir. Eğer boşaltılırsa ıslak boru iç yüzeyleri oksitlenerek küf yapacak ve su doldurulup sistem çalışmaya başladığında dar kesitlerde toplanarak ısıtma problemlerine neden olacaktır. Hava kirliliği olmayan bir Keşan'a ulaşmak dileğiyle.”