SONGÜL KONAR

Kaloriferleri sabah 06.00 ile 09.00 arası akşam da 16.00 ile 19.00 arası yakmanın yasak olduğunu belirten Şapçı, “Kaloriferini yakan vatandaş, yakma saatine ve kurallarına uyması gerekir. Hava sıcaklığı 15 derecenin üzerinde olduğunda kalorifer yakılması kesinlikle yasak. Edirne Valiliğinin almış olduğu, Keşan Belediyesi’nin uygulamaya sunduğu bir karar bu. Karara uymayan vatandaşlar hakkında Keşan Belediyesi Çevre Ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü cezai işlemi yapmak zorunda. Hava sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıktığında kalorifer yakmamak gerekir. Hem kendi sağlığımız hem yakıt tasarrufu açısından olması gereken bir şey.” dedi.

“KISA SÜRELİĞİNE DE OLSA KOMBİYİ KAPATMAK YAKIT TASARRUFU SAĞLAMAZ”

Bireysel kombi sistemlerinde de tamamen kapatmak yerine kombinin düşürülmesi gerektiğini belirten Şapçı, şunları kaydetti: “Bireysel kombi sistemlerinde sadece yakma sıcaklığını düşürerek yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. Kısa süreliğine de olsa kombiyi kapatmak yakıt tasarrufu sağlamaz. Çünkü bina soğuyacaktır, bina soğuduğunda da tekrar ısıtmak için işletme maliyetimiz daha fazla olur. Kombili sistemlerde tamamen kapatmak yerine kombi ısısını düşürerek yakıt tasarrufunu sağlayabiliriz.”

İl İmar Çevre Kurulunun almış olduğu karara göre Nisan ayının 15 inden sonra kalorifer yakmanın yasak olduğunu belirten Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Keşan’da kalorifer kazanlarının yanma takvimi 15 Ekim, sönme takvimi ise 15 Nisan. 15 Ekim’den önce ve 15 Nisan’dan sonra kalorifer yakılmayacak. Bizler makine mühendisleri olarak, binalara yalıtım yapılmasını öneriyoruz. Baharın başladığı bu günlerde yalıtımlar binalarda tekrar başlayacaktır. Yalıtımı TSE’li malzeme ve yetkili firmalar tarafından yaptırılmasını öneriyoruz.”