AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan’da kaloriferlerin sönmeye başlamasıyla birlikte, doğal gaz dönüşüm işinin başladığının altını çizen Şapçı, şunları söyledi: “Keşan’da hava sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte kazanları yakmak yasaklanmıştı. Kaloriferlerin yanmamasıyla birlikte doğal gaza geçişte yoğun bir ilgi söz konusudur. Halkımıza kombi alırken yoğuşmalı ya da yoğuşmasız şeklinde farklı alternatifler konusunda tereddütte kalıyorlar. Yoğuşmasız kombinin üretimi ve kullanımı yasaklandı. Yarı ve tam yoğuşmalı kombi arasında verim farklılığı söz konusudur. Birinin verimi yüzde 103 iken; diğerinin verimi ise, yüzde 10-yüzde 12’lere çıkmaktadır. Bu da yakıttan yüzde 10’a yakın tasarruf anlamına gelmektedir. Son kullanıcının verimi yüksek olan tam yoğuşmalı kombi kullanmasını tavsiye ediyoruz. Kombilerin ömrü 20-25 yıldır. Yakıttan elde edeceği tasarrufla 3-4 yıl içerisinde aradaki farkı çıkartacaktır.”

YALITIMIN YAPILMASIYLA BİRLİKTE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ISI KAZANCI SAĞLANMAKTADIR

Doğal gaza geçen vatandaşlara uyarılarda bulunan Tanju Şapçı sözlerine şöyle devam etti: “Doğal gaza geçişte peteklerini değiştirmesi gereken vatandaşlarımız eskisinden biraz daha büyük petek olmasına dikkat etmeli. Binalarımızın çoğu 20 yıllık bir zamanı geçtiği için yalıtımsızdı. Şu anda çoğu binalara yalıtım yapılmaktadır. Yalıtımın yapılmasıyla birlikte önemli ölçüde ısı kazancı sağlanmaktadır.”

YETKİLİ FİRMALARA İŞLERİNİ YAPTIRMALARINI ÖNERİYORUZ

Şapçı, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımızın doğal gazlarını yetkili firmalara yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü doğal gazda işi yapan usta sorumlu değildir. Sorumlu olan yetkili firmadır. Bundan ötürü de bir iş yapılırken mutlaka yetkili firmalara danışılmasını tavsiye ediyoruz. GAZDAŞ yetkilileri de Keşan’da 26 yetkili firmanın olduğunu kamuoyuyla paylaştı. Fakat Keşan’da 70’in üzerinde firma doğal gaz dönüşüm işini yapmaktadır. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için dikkat etmeleri gerekiyor. Yetkili firmalara işlerini yaptırmalarını öneriyoruz.”