Keşan Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen kalorifer kazanı denetimlerinde, kireç kullanımının karbonmonoksit değerini çok ciddi oranda düşürdüğü tespit edildi ve kömüre kireç karıştırmanın önemi çok net bir şekilde ortaya çıktı.

23 Ocak 2014 Perşembe günü Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Yetkilisi Tanju Şapçı, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Makine Mühendisi Ali Şapçı ve Ankara Makine Mühendisleri Odası’ndan Yüksek Makine Mühendisi Murat Usta’dan oluşan heyet, Keşan’da kalorifer kazanı emisyon değeri ölçümlerinde bulundu.

Denetimlerin amacının kalorifer kazanlarının yanması sırasında oluşan hava kirliliğinin en asgari düzeye çekmek olduğuna vurgu yapan Şapçı, “Yapılan protokol gereği uygulanan denetimlerin meyvelerini almaya başladık. Ankara’dan gelen makine mühendisi yetkilisi de kazanlarda emisyon ölçümü yapıyor. Kazanlarda kireç kullanımında havaya salınan karbonmonoksit oranı çok ciddi şekilde düşüyor.” dedi. 

Ankara Makine Mühendisleri Odası Yüksek Makine Mühendisi Murat Usta da Keşan’a baca gazı emisyon değerlerini ölçmek için geldiğini aktardı ve şunları söyledi: “Emisyon değerlerinin Isınmadan Kaynaklı Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği’ne göre sınır değerleri vardır. Çevre bilinçsiz şekilde kirletilemez. Yanmadan kaynaklanan değerleri akredite edilmiş cihazlarımızla tespit ediyor ve yasal sınırlara uyup uymadığını kontrol ediyoruz. Bunun sonucunda bir rapor hazırlayacağız.”

Keşan’da son yapılan denetimlerde bir kazana kireç atılmadan yapılan ölçümde karbonmonoksit değerinin 3561 mg/m3 olduğunu, aynı kazana kireç atıldıktan sonra yapılan ölçümde ise karbonmonoksit değerinin ise 273 mg/m3 olarak ölçüldüğünü aktaran Murat Usta, şunları aktardı: “Kazanlarda kireç kullanımı karbonmonoksit değerini çok ciddi değerde düşürüyor.” 

Heyet, kalorifer kazanı denetimlerinin süreceğini dile getirdi.