TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nin Keşan İlçe Temsilcisi ve MHP Keşan Belediye Meclisi Üyesi Tanju Şapçı, Keşan için doğalgaz bağlantı bedeli yatırma süresinin 14 aya uzatılmasına ilişkin görüşlerini açıkladı. Şapçı, “Bir hizmet almadan parasını peşin ödemek diye bir şey dünyanın hiçbir yerinde mümkün olmayan bir uygulama. Bu süre 14 değil, 24 ay uzatılsa da bu şartlarda Keşan’a doğalgaz gelmesi mümkün değil.” dedi.

EN ÖNEMLİSİ HALK SAĞLIĞI

Keşan halkından henüz verilmeyen bir hizmetin bedelinin istendiğini belirten Şapçı, şöyle konuştu:

“Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir hizmet alırsanız bunun bedelini ödersiniz. Bu nedenle bu sürenin 14 ay veya 24 aya uzatılması hiç önemli bir şey değil. Burada birinci derecede dikkate alınması gereken şey halkın sağlığı. Bu kömür halk sağlığını etkiliyorsa bunun parayla geri dönmesi mümkün değil. Vatandaşın sağlığını korumak devletin en başlıca görevidir. Doğalgaz gelecekse gelsin ama bence CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’nin de yerel basında yer alan açıklamasında dediği gibi kömürün zenginleştirilmesiyle de mümkün olacak bir şey. İstanbul’da geçtiğimiz yıllarda hava gazı vardı. Türkiye’den Almanya’ya linyit kömür gidiyordu kok kömür olarak geri alıyorduk. İstanbul’da hava gazına çevrilerek kullanılıyordu. Burada önemli olan kömürün biraz daha zenginleştirilmesi, yakma saatlerine dikkat edip kullanabiliriz. Bu yıl bu iş biraz sıkı tutuldu ve kontroller yapıldı. Kazanlarda kireç kullanılması ve yakma saatlerine dikkat edilmesi ile Keşan’ın hava kirliği metreküpte 3 bin 600’lerden 300’e kadar düştü.”

BUGÜN BAŞLANSA EN AZ 5 YIL SÜRER

Hükümetin bir öncelik tanımaması halinde Keşan’a doğalgaz gelmesinin çok uzun yıllar süreceğini de ifade eden Şapçı, “2007 yılında Edirne’ye doğalgaz gelecek diye gittik ancak 2010 yılında Keşan’a geri döndük, hâlâ gelmemişti. En az 5 yıllık bir süreç. Doğalgazı mecbur edebilmek için bazı kriterler var. Çorlu ve Lüleburgaz gibi ilçelerdeki fabrikaların %80’i doğalgaza geçmişti. Ancak doğalgazın ucuz yakıt olmadığını anlayan bu firmalar filtrelerini yaptırarak yeniden kömürle enerji üreterek ısınmaya başladılar. Doğalgaz temiz ve faydalı ama ucuz bir yakıt değil. Bu yüzden var olan imkanları değerlendirip buna uygun önemleri alarak hareket edebiliriz. Şu anda herkes kendi bütçesini düşünüyor. Bu yüzden doğalgaz geleceğini düşünmüyorum. Bu bağlamda doğalgaz gelmez. Süre 14 ay değil daha fazla da uzatılsa gelmesi yönünde sonuç çıkmayacaktır.” dedi.

Bilindiği gibi, Bakanlar Kurulu, doğalgaz bulunmayan yerlere doğalgaz bağlanması için, mevcut elektrik abonelerinin %60’ının 335 TL bağlantı bedeli yatırması şartı getirmiş ve bunun için 6 ay süre vermişti. Bu süre içinde Keşan’da kayda değecek bir başvuru olmamıştı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu, yeni bir karar alarak, sözkonusu bağlantı bedeli yatırma süresini 30 Haziran 2014 tarihine kadar uzatmıştı.