AYŞİN SEÇİL GEZER

Şapçı, şunları söyledi: “Gazın içinde bulunan su buharının özel bir eşanjör sayesinde su buharına dönüşmesine yoğuşma diyoruz. Bu şekilde üretilen kombilere de yoğuşmalı kombi diyoruz. Normal şartlarda arasında yoğuşmasız kombilerde yüzde 79 ve yüzde 85 verim olurken, bu verim yoğuşmalı kombilerde yüzde 109’a kadar çıkmakta. Bu da yakıttan yüzde 20 gibi bir avantaj sağlamakta. Nisan 2018’de Enerji Verimliliği Yasası’na göre Türkiye’de yoğuşmasız kombi üretimi yasaklanıyor. Sadece elde kalan kombiler kullanılabilecek.” 

ÇEVRE AÇISINDAN YOĞUŞMALI KOMBİ KULLANMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖRMEKTEYİZ

Yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız kombi arasında 800- 1000 TL arasında bir fiyat farkı bulunduğunu belirten Tanju Şapçı:“Bu fiyat farkını da yakıttan yüzde 20 tasarruf edeceğimizi düşünürsek 3 ya da 5 yıl da geri dönüşüm sağlamış olacağız. Yoğuşmasız kombilerde dışarıya çıkan emülsiyon değerleri yani karbonmonoksit ve azotdioksit daha fazla. Ama yoğuşmalı kombilerde daha az. Daha az olduğu için yoğuşmalı kombiler çevreyi daha az kirletiyor. Çevre açısından da baktığımızda yoğuşmalı kombi kullanmamız gerektiğini görmekteyiz.”

GENİŞ SERVİS AĞI OLAN KOMBİLERİ KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yoğuşmalı kombiler daha ileri bir teknoloji de olduğu için mümkün olduğu kadar servis ağı olan markaları kullanmaya dikkat etmeliyiz. Geniş servis ağı olan kombileri kullanmaya özen göstermeliyiz.  Enerji Verimliliği yasasına göre 150- 160 m2 geçen binalarda yoğuşmalı kombi kullanmak mecburiyeti var. Halkımız da bunu ‘benim evim küçük, neden yoğuşmalı kombi kullanayım’ diye düşünüyor. Fakat öyle değil. Evimizde 5 metre petekte olsa yoğuşmalı kombi kullanmamız gerekir. Bu kombilerin garantileri normal şartlarda 2 yılken ek ücret vererek garanti şartlarını artırmamız mümkün. Kombi alırken yoğuşmalı kombi olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bir kombinin ekonomik ömrünün 20 yıl olduğunu düşünürsek bunun 3 yılını belki verdiğimiz bin TL için harcayacağız ama ondan sonraki yıllar kombi daha tasarruflu bir şekilde ısınmamızı sağlayacaktır. Şu anda Keşan’da 3 bin 700- 3 bin 800 tane gaz bağlanmış durumda. Kendi açımdan değerlendirdiğim de 165 tane doğalgaz aboneliği yaptım. Bunun da yüzde 98’i yoğuşmalı kombilerden oluşuyor.”