GİZEM GÖRÜR

Saat 18.45 sıralarında başlayan ziyarette Saraçoğlu, oda başkanı Hüseyin Erkan ve bazı yöneticiler tarafından karşılandı. Türkiye Madeni Eşya Sanatkarı Federasyonu’na 256 meslek odasının kayıtlı olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Saraçoğlu, Alt mesleklerle birlikte 47 mesleği temsil ediyoruz. Türkiye genelinde 130 bin-135 bin arasında üyeye sahibiz.” dedi.

VERİLECEK LİMİTLER AZALTILDI

KOSGEB kredileri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özcan Saraçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Krediler 50 bin kişiye verilecekti ancak yapılan müracaat 250 bin kişiyi aştı. Dolayısıyla, ilk verilecek kredi limiti olan 50 bin lira bu kadar kişiye yetmedi. Bundan ötürü de, insanlara 20 bin-40 bin lira arasında krediler verildi. Bazı insanlar limitlerin düşük olduğunu dile getirdi. Ancak, bakanlık başvuran herkese kredi vereceğini dile getirmişti ve verilecek limitler azaltıldı. İnsanların bankaya borçları yoksa ve sicili doğru olması durumunda, kredi vereceklerini yetkililer dile getiriyor.”

BENİM ÇOCUĞUM MASA BAŞINDA İŞ YAPSIN, ELİ YAĞLANMASIN

Türkiye’de son süreçte yeni sanatkarların yetişmediğine kayıt düşen Saraçoğlu, şunları söyledi: “Ülkemizde artık sanatkarın yetişmemesi üzücü bir durumdur. Geçmişte çırak yetişiyordu ve aileler ‘eti senin, kemiği bizim.’ diyordu. Kabahati, bizim mesleklerdeki ustalarda bulmamak lazım. Ailelerin de özellikle annelerin, ‘benim çocuğum masa başında iş yapsın, eli yağlanmasın.’ şeklinde söylemleri oluyor. Böyle olunca bizim atölyelerimizde çalışacak gençlerin kafaları küçük yaştan itibaren yıkanıyor. Halbuki Türkiye genelinde ara elemana ihtiyaç var. Ülkemizde, mühendise, doktora ve avukata ihtiyaç var ancak bunlardan çok ara elemana ihtiyaç var. Herkes doktor ve mühendis olursa, ara işleri kim yapacak? Bakanlığın, eğitimde bir takım düzenlemeler yaparak okuyan çocuğun yeteneğine göre yönlendirmede bulunması gerekiyor. Geçmişte 13 yaşında bir çocuk ilkokulu bitirdiğinde yaz döneminde çalışmak adına sanayiye gelerek meslek ediniyordu. Ancak şu anda çocuk liseyi bitirmiş ve 17 yaşından sonra bir meslek öğrenmez ki! Çünkü 2 yıl sonra askere gidecek ve öğrenmesi yarım kalacak.”

İNŞALLAH BU SORUN KISA ZAMAN İÇERİSİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULUR

Özcan Saraçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim meslek eğitim okullarında her mesleğin öğretmeni yok. Bu da Milli Eğitimin bir açığıdır. Çocuklar okula gittiklerinde kendi derslerini öğretecek öğretmenleri olması gerekir. Yaşanan durumu Milli Eğitim’e sorduğumuzda ‘biz de her mesleği öğretecek öğretmenimiz bulunuyor.’ denildi. İnşallah bu sorun kısa zaman içerisinde çözüme kavuşturulur.”

İLGİLİ BAKANLARIMIZLA PAYLAŞTIK

Sicil affı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Saraçoğlu, şöyle konuştu: “Sicil affı uygulaması hakkında devlet bir yasa çıkardı ve esnaflarımızın sicilinde bir düzenleme yapıldı. Ancak, af çıkmasına rağmen özel bankalarda uygulanmadığını ilgili bakanlarımızla paylaştık.”

ESNAFIN DURUMU İYİ DE DEĞİL KÖTÜ DE DEĞİL

Esnafın durumu hakkında konuşan Özcan Saraçoğlu, “Esnafın durumu çok kötü değil ama iyi de değil. Sanatkarımızın yeni teknolojiyi takip etmesi gerekiyor. Bizim en çok sıkıntı çeken sanatkarımız yeni teknolojiyi takip etmeyen özellikle oto sanatkarları ve imalatçı sanatkarlardır. Artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte araçlara cihazlar takılıyor ve arızanın nerede olduğu tespit ediliyor. Kısacası teknolojiyi takip eden esnafın durumu iyi ancak takip etmeyenler iş yapamıyor ve durumları çok iyi değil. Esnafımızın yeni teknolojiye ayak uydurması için de biz de elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE 381 TANE TİCARET VE SANAYİ ODASI BULUNMAKTADIR

Saraçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de 3 bin 54 meslek odası var. Bu Türkiye’de oda enflasyonunun olduğunu göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; Türkiye’de 381 tane ticaret ve sanayi odası bulunmaktadır. Bu rakamın 10 katı da meslek odası var. Bizim odalarımızın büyümesi ve yasal çerçeveler içerisinde ticaret ve sanayi odaları düzeyine gelmeleri lazım. Yasa değişikliği olması durumunda bu sıkıntılarında biteceğini düşünüyorum.”

Ziyarette son olarak söz alan Hüseyin Erkan’da, Özcan Saraçoğlu’na bölgede yaşayan sorunlar ve esnafın talepleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Erkan, Keşan’da ekonomik nedenlerden ötürü esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını da Saraçoğlu’yla paylaştı.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ