HABER MERKEZİ

Tur sabah 10.00 da oldukça soğuk bir havada başladı ve öğleye doğru köye varıldı. Bisikletçiler ziyaret ettikleri her köyde olduğu gibi bu köyümüzde de geleneksel SARDOS sofrasını kurarak birlikte güzel bir köy kahvaltısı yaptılar. Köye ilk girildiği andan itibaren hareketleri ve öz güveni ile herkesin dikkatini çeken köyün afacan çocuğu Arda Nalbantlı ile harika saatler geçirildi. Arda aynı zamanda köyünü misafirlere en iyi tanıtan ve gezdiren ev sahibi olarak da bisikletçilerin gönlüne taht kurdu. İlk önce bisikletçilerin en afacanını seçen Arda, önce kafa kafaya bir güç testi yaptıktan sonra, yarış için meydan okudu. Tabi yapılan yarış sonunda da köyünü en güzel şekilde temsil ederek birinci oldu. Bu süreç içinde hem köyü ziyaret eden SARDOS üyeleri, hem de köy sakinleri neşeli dakikalar geçirdi.
Ziyaretin en hüzünlü anları ise köyün en yaşlısı, adeta yürüyen tarih diyebileceğimi 90 yaşındaki Yusuf Arı dedenin tarihten anlattıkları anılar oldu. Yusuf dedenin babası 13 sene askerlik yapmış, Osmanlı döneminde Arap çöllerinde savaşlar yaşamış bir kişiymiş. Bu savaşlar esnasındaki yaşadıklarını, vahşeti, acıyı her ayrıntısına kadar oğluna, Yusuf dedeye anlatmış. O da bu anıları zaman zaman gözleri dolu dolu bisikletçilere anlatırken duygulu anlar yaşandığı gözlendi. Sözlerine çok çektik be kızanım çok diye devam eden Yusuf dede,1946 yılındaki köy okulunun resmini gösterdi. Özellikle ikinci dünya savaşından sonra yaşanan kıtlık ve açlıktan bahsetti. SARDOS üyeleri de Yusuf dedenin daha fazla hüzünlenmemesi için; Evet çok çekti o yıllarda insanımız, aç kaldı, susuz kaldı, parasız kaldı ama şükürler olsun ki; Anasız, babasız kalmadı diyerek moral verdi.
Hafta sonu sınavlar olması dolayısı ile köyü az bir sayı ile ziyaret eden SARDOS üyeleri, Akçeşme’yi çok sevdiklerini ve en kısa zamanda yine ziyaret edeceklerinin sözünü verdiler.
SARDOS üyesi bisikletçiler, köye ilk girdikleri andan itibaren gösterdikleri sıcaklıktan dolayı köy bakkalına, kahvecisine, harika bir ev sahipliği yapan muhtar adaylarına ve kocaman yürekli köy halkına tek tek teşekkür ederek ziyareti sonlandırıp yaşam alanlarına döndüler. Topluluk üyeleri bu proje ile muhteşem dostluklar ve anılar biriktirmekten büyük keyif aldıklarını belirtirken, herkese, tanısınlar veya tanımasınlar her hafta sonu bir köye giderek mutlaka kısa bir zaman geçirmelerinin yaşamlarına çok şeyler katacağının tavsiyesinde bulundular.