HABER MERKEZİ

BU PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
SARDOS Başkanı Şinasi GÖKTAŞ yaptığı açıklamada; “İlçemizin Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri  sahil bölgesine BOTAŞ ve paydaşı şirketler tarafından yapılması planlanan Saros FSRU  Gemi İskelesi projesi cennet Saros'umuzun  ölüm fermanıdır. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun uygun olarak görülmesini aklımız almıyor. Saros Körfezi ülkemizin seçkin ve en temiz bölgelerinden birisi. Bu bölgeye Balıkçı teknelerinden daha büyük deniz taşıtı girmiyor, şimdi buraya yapılması planlanan FSRU Gemi İskelesi ile LNG sıvılaştırma ve taşıma gemileri girdiğinde körfezin nasıl bir hal alacağını düşünebiliyor musunuz? Denize akan yağ ve atıklar ile deniz turizmini baltaladığı gibi insan sağlığına etki olumsuz etki edecek bir ortam oluşacak. Bunun yanında Saros körfezinin asıl sahipleri canlı popülasyonu da olumsuz etkilenecektir. Turizm kalkınma bölgesi olarak ilan edilen ve çıkan birçok yasa ve yönetmelik ile korumaya alınan bu bölgelerin bu tür projeler ile gündeme gelmesi bizleri derinden üzmektedir. SARDOS olarak bu projenin hayata geçirilmesini istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

SARDOS'tan çağrı: “Saros'a dokunmayın!”


ARTIK TRAKYA'MIZIN DAĞLARINDAN, SAHİLLERİNDEN, GÖLLERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN

SARDOS Kurucu üyesi ve basın sorumlusu Faruk Eker de konuyla ilgili şunları söyledi: “Son yıllarda Trakya bölgesinin Nükleer santral, Termik santral, taş ocakları, FSRU gemi iskelesi gibi çevresel etkisi büyük projeler ile anılmasından derin üzüntü duyuyoruz. Daha önce de iyi planlama yapılmadan hayata geçirilen Yayla Balıkçı barınağı ile sahil şeridi katledilmiştir. 
Yayla sahiline yapılan balıkçı barınağının yapılmasında emeği geçen yaşayan ve ölenlerin, Bölgemizde endüstriyel plantasyon adı altında ekolojik etkisi düşünülmeden yapılan orman katliamında,  Gala gölü milli park bölgesinde yapılması planlanan projelere onay veren, destek veren kurum ve STK  ile Mecidiye Köyü, İbrice Limanı bölgesinde taş ocakları konusunda yaptığımız platformda arkamızda bizimle alay eden  bölge sakinlerinin üzerinde bu olumsuz projelerden etkilenen her canlının vebali olacaktır. 
Doğa bize atalarımızdan bir miras değildir, gelecek nesillerin emanetidir. Bu sebeple bir proje gerçekleştirirken bunun ekonomik değerinden önce canlı ögesinin ve onlara yapacak etkileri üzerinde durulması temel amaç olmalıdır. Bizler SARDOS olarak kuruluşumuzdan bu güne kadar İğneada'da, Ergene havzasında, Karamusul'da, Uzunköprü'de, İbrice'de, Gala gölünde, Korudağlarda yapılan  ve planlanan çevre katili projelerin karşısında olduk. Çevreye zararlı her türlü projenin karşısında, bizimle aynı düşünenler ile de paydaş olmaya devam edeceğiz. Sazlıdere, Gökçetepe köyleri bölgesinde yapılması planlanan FSRU Gemi iskelesi projesinin yapılmasını istemiyoruz. Umarız en kısa zamanda hukuki süreç iptali yönünde sonlanır. Artık Trakya'mızın dağlarından, sahillerinden, göllerinden elinizi çekin.”

SARDOS'tan çağrı: “Saros'a dokunmayın!”