Fotoğraflar: Yılmaz ÖZKAYA

Haber: Cengizhan AKTAN

 

Yamaç Paraşütü ve Paramotor Pilotu Yılmaz Özkaya, 7 Eylül 2013 Cumartesi günü Saros Körfezi semalarında yaptığı 2,5 saatlik paramotor uçuşuyla, Saros Körfezi'nin hem eşsiz güzelliğini, hem de İbrice mevkiindeki taşocaklarının bu doğal güzelliğin içinde açtığı yarayı bir kez daha görüntüledi.

2. Keşan Saros Körfezi Dağ Bisikleti Festivali'nin bu yıl “Hayatımızdaki Renkler Solmasın, Saros Yok Olmasın” temasıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Özkaya, fotoğraflarıyla, Saros Körfezi'nin mevcut durumunu belgeledi.    

Gökçetepe ve Yayla sahilleri arasındaki bölgede paramotor uçuşuyla 2,5 saat havada kalan Yılmaz Özkaya, sosyal medyada paylaştığı Saros Körfezi fotoğraflarındaki berraklığı görenlerin, “Saros Havuzu”  yorumunda bulunduklarını belirterek, “Bu ilginç tanımlama gerçekten çok doğru. Saros Körfezi’nin berraklığı, bir otel havuzundan farksız. Yüzen teknelerin denizin dibindeki incecik kuma vuran gölgeleri rahatlıkla görülebiliyor. Eşsiz bir doğa parçasında yaşıyoruz.” dedi.

Ancak, Saros Körfezi’nin bazı kesimlerindeki betonlaşma ile İbrice Balıkçı Barınağı’nın üst kesimlerinde ve yakınlarındaki bazı bölgelerde bulunan taşocaklarının, bu eşsiz doğa parçası üzerinde oluşturduğu tahribat da Özkaya’nın hava fotoğraflarında bütün gerçekliğiyle gözler önüne seriliyor.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Ekim 2012’de Saros Körfezi’nde yaptığı incelemede ilk kez gördüğü taşocakları için, “Bu bir problem” diyerek, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne konunun incelenmesi talimatını vermişti. Ancak, aradan geçen bir yıla yakın sürede konuyla ilgili olumlu bir gelişme olmadığı gibi, hem mevcut ocakların faaliyeti tüm hızıyla sürüyor hem de bölgede yeni ocak ruhsatlarının verilme ihtimali, yöre halkını endişelendirmeye devam ediyor.