MURAT ARKAN

Saros Turizm Zirvesi dün Enez’de gerçekleştirildi. Saat 13.00 sıralarında İstanbul Üniversitesi dinlenme tesislerinde, Edirne Valisi Günay Özdemir başkanlığında yapılan toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Enez Kaymakamı  Canan Tuncer Ersöz, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, İpsala Kaymakamı Ali Uysal, Keşan Belediye Başkanı Opr.Dr. Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, MHP Eski Milletvekili Cemalettin Uslu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdür Vekili Doç. Dr. Adil Oğuzhan, İl genel meclisi üyeleri Mehmet Ali Yetim, Erdinç Can, Adnan Vural, Enez Kartopu Gönüllüleri Derneği Başkanı Ulaş Demiray, Saros Emlakçılar Derneği Başkanı Fair Afalcı, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı, verilen öğle yemeği ile başladı. Yemeğin ardından ise konuşmalara geçildi. Açılış konuşmasını yapan Bostancı’nın, toplantıya katılanlara “Hoş geldiniz” demesinin ardından, Keşan TSO tarafından hazırlanan Saros Körfezi ile ilgili 20 dakikalık tanıtım filmi ve Enez ile ilgili hazırlanan slayt gösterisi sunuldu.

SORUNLARI YERİNDE GÖRMEMİZ LAZIM DEDİK

İlk olarak söz alan Vali Özdemir, şunları kaydetti: “Keşan’da yaptığımız toplantıda Saros ile ilgili ayrı konuların tartışılmasını söyledik. Edirne’de turizmle ilgili toplantılar yaptık. Bölgenin turizm sorunları çok gündeme gelmedi. Bu yüzden sorunlarını yerinde görmemiz lazım dedik. Burası ayrı bir turizm alanı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmasını izledik. Tüm alanları değerlendirip bir plan hazırlamalıyız. Bu konuda sizlerin sıkıntılarını da, gelecekte yaşanacak sıkıntıları da görüşelim dedik.”

ENEZ’DE BİR GÜMRÜK İSTİYORUZ

Daha sonra söz alan Bostancı, Enez limanının atıl olduğunu belirterek adalara gidilmesi için turlar düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Enez’i biraz tanımanızı istiyorum. Saros’un batı ucundaki Enez. 16 km sahili olan bir ilçemiz. Tanıtım filmi çok güzel hazırlanmış. Ege denizinde nelerin var olduğu ortada. Saros kendi kendini temizleyen nadir alanlardan biri. Çok güzel sahillerimiz var. Sularımız akvaryum gibi. Lagün göllerimiz ve ormanlarımız bol. Oksijen deposu. Tarihimiz tam ortada duruyor. Sorunlarımıza geçtiğimizde; bir turizm haritasının çıkarılması gerek. Nerede neler yapacağımıza yönelmemiz lazım. Bu haritaya göre geleceğe yönelik hedeflerimiz olmalı. Enez’de limanlarımız atıl. Adalara gidilemiyor. Enez’de bir gümrük istiyoruz. Mutlaka adalara seferler olmalı. En uzak ada bize 70 kilometre. Bu adalara giderek var olan turizmi neden buraya taşıyamıyoruz? Örneğin neden bir golf sahamız yok? Elimizde golf sahası için uygun bir alan var. Bu alanı değerlendirebiliriz. Sahillerimiz şu anda yetki kargaşası içerisinde. Bunun biran önce bitirilerek yetilerin sınırları belirlenmeli. Kıyı kenar çizgileri içerisindeki yapıların kontrollerinin ele alınması lazım. Limanlar kesinlikle işletmeye açılmalı. Saros’da nasıl bir turizm gelişecek belirlemeliyiz. Çağdaş turizme yönelmemiz gerek. Bana göre Saros’da güzellikleri ortaya koyacak bir rota belirlememiz lazım.”

LİMANLAR KONUSUNDA SIKINTIMIZ VAR

Faaliyetlerin bir organizasyon içerisinde yapıldığında daha başarılı olacaklarını belirten Keşan Belediye Başkanı Özcan, ‘’Planlamayla ilgili sıkıntılar var. 1/25 binlik planlar çok önemli. Bu planların biran önce hayata geçirilmesi lazım. Daha modern otellerin ortaya çıkma yolunu açmamız lazım. Şu anda bölgenin en büyük alanı bizde. Yazın sahiller bizim sırtımızda. Mücavir alanlarımızda plan tadilatı yapamıyoruz. Koruma maksatlı plan yapacağız, 1/25 binlik planlar engel oluyor. Belediye dışındaki alanlar biraz daha şanslı. Enez ve Keşan belediyesi gibi mücavir alanlar içerisinde bitmiş alt yapı çalışmaları var. Ancak belediye mücavir alanları dışarısında kanalizasyon, içme suyu hattı, yollar yok. Turist eğlenmeye gelir. Ama tozlu yollara, leş kokan sokaklara para harcamak için kimse gelmez. 2014 seçimlerinden sonra kapanan beldeler oldu. Bu belediyelerin araçları ellerinden alındı. Sahillere tek çöp toplama aracıyla hizmet ediliyor. Mücavir alanların dışında mecidiye, Gökçetepe, Sazlıdere’nin çöplerinin toplanmasına yardım ediyorum. Bunlar organizasyon içerisinde yapılırsa daha başarılı oluruz. Limanlar konusunda sıkıntımız var. Bu konuda bir toplantı yapmıştık. Edirne’de 3 balıkçı barınağı tesisimiz var. Yayla hariç hiçbirinin planı yok. Bu nedenle kullanamıyoruz. Mücavir alan sorunu var. Belediyeler merkezi bütçeden pay alır. Yani ülke genelinde toplanan vergilerin belli kısmı belediyelere ayrılır. Enez’in nüfusu taş çatlasın 4 bin ama yazın 50 bindir. Keşan’da yazın 150 bin nüfus oluyor. Kendi merkezimizden kısıp sahillere yatırım yapıyoruz. Turizmden katkı bekliyoruz ama sorunlarımızı çözmekte biraz gevşek davranıyoruz. Yayla’ya 0’dan su getirdik. Alt yapı hizmetleri ciddi paralar gerektiriyor. Enez Esnaf Odası Başkanı İzzet Savuran, Bu toplantılardan bir sonuca varamıyoruz. Sorunlarımızı söylüyoruz ancak çözüm noktasında nereye takılıyoruz. Artık bir adım atılmalı. Biz çözüm istiyoruz. Sorunlarını her yıl dile getiriyoruz.’’ dedi.

Zirve, katılımcılar tarafından gelen misafirlerin görüş, öneri ve konuşmaları ile devam etti. Ortak Sorun Enez’de altyapı eksikliği, İmar sıkıntıları, daha kaliteli bir organizasyon yapılması ve bölgeye nasıl turist çekileceği konularında görüş alışverişlerinde bulunuldu.

ARITMA SİSTEMİMİZ YOK, YENİ OCAĞI AÇARKEN ÇED RAPORUNA GEREK YOK DENİLDİ

Keşan Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Nasıf Şahin, eğitim ayağında çalışma yaptıklarını kaydederek “Sektördeki arkadaşlar sorunları dile getiriyor. İşin eğitim ayağında bazı çalışmalar yapıyoruz. Gençlerimiz köylerini terk ediyor. Köyü dönüşü sağlamak için ev pansiyonculuğu kurslarını başlattık. Alternatif gelir kaynağı yaratmayı hedefliyoruz.” dedi.

Enez’in yollarının kötü olduğuna dikkat çeken Hasan Gürer, “Küçük bir otelim var. Ancak en büyük sorunumuz çöp. Çöpleri yaktıkları zaman sahilin bir bölümünü duman kaplıyor. Denizimiz var, yolumuz yok. Getirdiğimiz turisti çevremizi kullanarak getiriyoruz. Devletimiz biraz bizi desteklerse sorunları aşarız. Enez yolu çok kötü. İmar konusunda sıkıntılarımız var. Aşamadık.” şeklinde konuştu.

Turizm için yatırımcı gerektiğine dikkat çeken Ahmet Çelik, “Turizm için yatırımcı lazım. Sezonu genişletecek işler yapmalıyız. Balkanlar neden buraya gelmesin? Bunların altyapısını hazırlamamız lazım.” dedi.

Arıtma tesisinin olmadığına dikkat çeken Abbas Kılıçalslan, “Bölgede uzun yıllardır kalıyorum. 1989 yılında kooperatifimiz kuruldu. 5 bin 300 üyemiz var. Sorunlarımız çok. 1. derecede su sorunumuz var. 16-17 kuyudan Erikli sahiline su vermekteyiz. Arıtma sistemimiz yok. Bu konuyla ilgili DSİ projesi var. Şu anda harita çalışmaları bitmiş. İçilebilir bir suyumuz yoksa turizmden bahsetmenin anlamı yok. Biyolojik arıtma tesisimiz yoğunlu kaldıracak düzeyde değil. Belediye başkanımız bu konuda bir proje hazırladı. Saros’u kurtarmak istiyorsak temiz bir suya ihtiyacımız var. Sorunları çözersek daha güzel bir turizm bölgesi oluruz.”  dedi.

Saros’ta ne turizmi yapılması gerektiği hakkında konuşan Ulaş Demiray ise, “Öncelikle hangi turizmi yapacağımıza karar vermeliyiz. Saros ile Enez aynı kaba konulamaz. Enez 12 ay turizm yapılacak bir potansiyele sahip. Tarih, inanç turizmi ve Gala gölü var. Enez bir dünya markası olabilir. Sarosu bilmiyorum. Saros’a yabancı turistin gelmesi hayal. İç turizme dönük olabilir.” dedi.

Daha sonra söz alan İrfan Balaban, taş ocaklarına giden yolların köylerin içersinden geçtiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Sıkımızı herkes biliyor. Taş ocakları. Birkaç gün önce Sayın Veysel Erdoğlu’nun bir genelgesi gözüme çarptı. Taş ocakları denize 2 km’den az olamazmış. Bizde bugüne kadar açılmış olan taş ocakları 300 metre mesafede. Patlamada deprem oldu diye vatandaşlarımız evlerinden çıktı. Balıklar, yer altı sularına zarar veriyor. Köyümüzde ev pansiyonculuğu ilerledi. Taş ocaklarına giden yol, köy içerisinden geçiyor. Büyük kamyonlar gece 2-3’te geçiyor. Bu rahatsızlık verici. Son açılan ocakta bize kimse sormadı. Valiler, bakanlar geldi Olmaz böyle şey dediler gittiler. Yeni ocağı açarken ÇED raporuna gerek yok denildi. Biz ne yapalım. Köyü mü terk edelim?”

KANALİZASYONUMUZ YOK, BU BİZİM AYIBIMIZDIR

Enez’de kanalizasyon çalışmalarının yarım olduğunu vurgulayan, Mesut Sözbir, “Ev pansiyonculuğu en güzel bizim köyümüzde yapılıyor. Taş ocaklarından başka alt yapıyla ilgili sıkıntılarımız var. Kanalizasyon çalışmamız yarım. Kanalizasyonumuz yok. Bu bizim ayıbımızdır. Bu konuda sizden yardım istiyorum. İl özel idaresinin konu hakkında bilgisi var.” şeklinde konuştu.

Keşan’da bulunan Turizm Lisesinin taşınacağına dikkat çeken İşçimen Otel Sahibi Turizmci Mustafa İşçimen, “1969 yılından beri süren davamız var. Hala devam ediyor. Bin 800 kişinin mağduriyeti çözülebilir. Bize destek olan Keşan Turizm Melsek Lisemiz var. Yetişmiş elaman tedarik ediyoruz. Bu okulumuzun taşınma kararı gelmiş. Ticaret lisesi bünyesine alınacakmış. Bu okul mutlaka özgün olmalı. 180 öğrencimiz var. Modern bir mutfağı var. Mükemmel şeyler yapılıyor. İleriki yıllarda öğrenci sayısı artacaktır. Yazın asayiş konumuz var. Erikli jandarma karakolu yoğun şekilde çalışıyor. Ama yeterli değil. Yazın 200 bin nüfus oluyor. Sadece 6 rütbeli ve 25 asker görev yapıyor.” dedi.

Enez’de inşat sektörü ile ilgili sorunların var olduğuna dikkat çeken Yüksel Alioğlu, “İnşaat sektörü ile ilgili sorunlar var. 2016 yılı mayısından beri projelerimiz Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde takılıyor. Kurul ayda 1 toplanıyor. Bu seneyi kaybetmeme adına kurulumuzun 15 günde bir toplanmasını bekliyoruz. Bu projeler imar durumuna göre yapılıyor.”dedi.

İstanbul Üniversitesinde bir turizm bölümü açılması gerektiğine dikkat çeken Sultaniçe sakini Hüseyin Topçu, Trakya ve İstanbul Üniversitesinde turizm bölümü açılmasını istedi. “Tatile gelmesinler.” şeklinde konuştu.

ENEZ BİRAZ BÜYÜK DÜŞÜNMELİ

Ev pansiyonculuğunun bir standardının olmadığına dikkat çeken Cemalettin Uslu ise, şunları kaydetti: “Yayla balıkçı barınağı kıyı tahribatına sebep oldu. 60 metrenin üzerinde kumsal yok oldu. Bu tahribat devam edecek mi? Yapılaşma önemli ölçüde sorun halinde. %90 imarı yönüyle yapılaşmış durumda. Bundan sonra nasıl devam edecek? Ev pansiyonculuğunun bir standardı yok. Önemli günlerde fiyat yükseliyor. Buna da bir standart bulmak lazım.”

Enez’in altyapısını yaptırılmasına ve toplantıya çok önem verdiklerinin altını çizen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, “Enez bizim önemli bir bölgemiz. Bu toplantıya önem veriyoruz. Bölgenin sorunları karşısında üniversite olarak çözüm bulmaya çalışıyoruz. İyi ki burada Trakya ve İstanbul Üniversitesi var. Geliyorlar bir şey bırakmıyorlar anlayışı üniversitelere zarar verir. Trakya üniversitesi olarak bölgenin değerlerini yakından takip ediyoruz. Kendi çocuklarınızı 4 bin nüfuslu bir yere gönderir misiniz? Sineması var mı? Enez birtakım altyapı yatırımlarını yapmalı. Biraz büyük düşünmeli Enez. Enezin ayağa kalkması için destek olmaya hazırız. Ama birtakım ev ödevleri duruyor.” dedi.

BÖLGENİN MASTER PLANA İHTİYACI VAR

Son olarak söz alan Edirne Valisi Günay Özdemir sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bölgenin master plana ihtiyacı var. Bu uzmanlar tarafından hazırlanmalı. Bunu en kısa zamanda çözmemiz gerek. Hangi bölgemizde neler var, hangi bölgede neler yapmamız lazım. Her yerde aynı şeyi yapmamız doğru olmayabilir. Bu yüzden bölgesel anlamda planlama gerekebilir. Üniversitelerden alacağımız bilgilerle yapmamız lazım. Günü birlik problemi üzerinde yoğunlaşacağız. Son çıkan yasada kiralarla ilgili ciddi cezalar geldi. Bu sene ciddi denetimler yapacağız. Cezalar ağır olarak uygulanacak. Gala gölüyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Doğal gaz kırsal alanlara kadar gelecek. Yazlık bölgeye doğal gaz gelmesi turizm anlamında katkı sağlayacak. Bölgesel anlamda tüm sahillerimizin hepsine özel bakmamız lazım. Her bölgenin kendine göre değerleri var. Mahalli anlamda ürettiklerimizi köy pazarlarında satabiliriz. Bu ekonomik olarak büyük katkı sağlayacaktır. Köy pazarlı bölge için önemli. Bu toplantılar devam edecek. bundan sonraki toplantılarımızı sektörsel bazda yapacağız. Toplantının ikinci turunda katılımcılar yaşadıkları sorunları ve çözüm yöntemleri ile alternatif turizm konusundaki görüşlerini aktardı. Toplantıda Saros körfezinde turizm konusunda nelerin yapılacağının bir plana tabi olması fikri öne çıktı.”

Toplantı, Saros Körfezi’nde turizm konusunda nelerin yapılabileceğinin bir plan dahilinde olması yönünde fikir birliğine varılmasının ardından sona erdi.