Keşan’da, önceki gün, “Göçmen sorunu” başlıklı basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; Yunanistan’dan gelen Türk heyet, gümrükte yaşanan sorunları anlattı. Gümrükte, Türk Hükümeti’nin Yunan heyetine, “Kamu güvenliği nedeniyle, geçişine izin vermeyeceğiz.” dediklerini belirterek, hazırlanan ortak basın açıklaması okundu.

Toplantı; Eğitim Sen Keşan Temsilcilik binasında düzenlendi ve saat 17.00’de başladı. Toplantıya konuşmacı olarak, KESK sözcüsü Fadime Kavak, Barış Bloku Temsilcisi Şair Yaşar Miraç ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev katıldı.

ÖZEV: “SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

Toplantıda ilk olarak söz alan Özev, şunları söyledi: “Türkiye’de ve dünyada mülteci meselesine duyarlılık yaratma adına Yunanistan’da ve Türkiye’de etkinlikler düzenledik. Etkinliklerden birini Keşan’da yapmak istedik ancak, Yunanistan’dan gelecek heyet, Türk hükümeti tarafından geçişleri engellendi. Seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasını doğru bulmuyoruz. Bunun yanı sıra; Türkiye göçmen politikasında, Avrupa’yı baskı altına almak için girişimde bulunuyor. Bu durumu siyasi bir rant haline dönüştürmeye çalışıyor.”

KAVAK: “SAĞLIK VE EĞİTİM HAKKINDAN YARARLANMALARI İÇİN MÜCADELE YÜRÜTÜLMELİ”

Daha sonra söz alan Kavak ise, şunları söyledi: “Göçmen sorununa dikkat çekme adına, 2 günlük bir program oluşturuldu. Yunanistan ayağını; Türk ve Yunanlı heyet olarak, gerçekleştirdik. Ancak, Yunanlı heyetin geçişine izin verilmedi. Biz, Türk tarafına geldiğimizde, Türk vatandaşı olduğumuzu ve ülkemize girmek istediğimizi dile getirdik. Bizimle konuşan dahi olmadı. Daha sonra görevli asker, ‘kamu güvenliği nedeniyle, sizlerin geçişine izin vermeyeceğiz.’ şeklinde emir aldıklarını söylediler. Türk vatandaşlarının geçebileceğini ancak, Yunanlı heyetin geçişine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Biz, sadece yaşanan soruna dikkat çekmek istedik. Her gün birçok insan göç ederken, hayatını kaybediyor. Artık, bu ölümlerin sonlandırılması gerekiyor. Bu ülkenin emekçileri olarak, güvenli ortamların oluşturulması, sağlık ve eğitim hakkından yararlanmaları için mücadele yürütülmelidir. Ayrıca, sınırların mültecilere açılmalı.” Fadime Kavak’ın ardından, Şair Yaşar Miraç söz aldı.

MİRAÇ: “MÜLTECİLİĞİ BİZZAT YAŞADIK”

Miraç açıklamasında şunlara yer verdi: “Yunanistan’dan Türkiye’ye gelirken, sınırda durdurulduk ve mülteci konumuna düştük. Mülteciliği bizzat yaşadık. Eğer devrimciyseniz, zaten mültecisinizdir. Demokrasinin ne kadar gerilediğini ve diktatörlüğe doğru gidişimizi görmekteyiz. Hepimiz mülteciyiz diyerek, faaliyetlerimizi daha aktif olarak sürdüreceğiz. Her türlü engellemelere rağmen mücadelemize devam edeceğiz. Yaşanan sorunları yine gündeme getireceğiz.” Daha sonra Yunan ve Türk heyetinin ortak açıklamasını Fadime Kavak tarafından okundu.

“SAVAŞLAR DURMADIKÇA, GÖÇMEN SAYISI ARTACAKTIR”

Açıklamada şunlara yer verildi: “İŞİD ve Erdoğan katliamı için bir araya geldik. Biz suçluyu biliyoruz. Suçlu; savaşlardır, emperyalizmdir, NATO ve Avrupa Birliği’dir. Halklar üzerinde her türlü terör uygulanmaktadır. Emperyalistler, Ortadoğu’yu kan gölüne çevirdiler. Sınırlarımız patlayan bomba haline getirildi. Savaşlar durmadıkça, göçmen sayısı artacaktır. Göçmenler gittikleri yerlerde güvencesiz yaşıyorlar ve ırkçılığa maruz kalıyorlar. Göçmenler bizim kardeşimizdir ve onlarla paylaşamayacağımız bir şey yoktur. Biz herkesin onurlu, eşit haklara sahip ve barış içerisinde yaşamlarını istiyoruz.”