AYGÜL KONAR

“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ ABONELİĞİNİ KEŞAN’DA 4 GAZETEDE SUNDUK”

Geçtiğimiz günlerde Keşan’da günlük yayınlanan 4 yerel gazete olarak ortak bir bildiri yayınladıklarını ifade eden Saylam, bu noktaya nasıl gelindiğini, gazetelerin mücadele ettiği zorlukları ve halkın yerel gazeteye ilgisinin hangi ölçüde olduğunu anlattı. Saylam, konuşmasına şu cümlelerle başladı: “Geçtiğimiz hafta içerisinde tüm gazeteler, gazetelerimizde bir ilan yayınladık. Bu ilanda da ‘Yerel Gazetene Sahip Çık’ başlıklı bizim yaşadığımız bazı sorunlarımızı ve bu sorunların getirdiği maliyetleri abonelerimizle, okurlarımızla paylaştık. Bu güne kadar onların sesi olmaya çalıştık. Okurlarımızın, abonelerimizin, Keşan ve bölge halkının 4 gazete olarak sorunlarını dilimiz döndüğünce aktarmaya çalıştık. Bu noktada yaşadığımız özellikle 2018 yılında ekonomik anlamda yaşanan ülke genelinde bir dalgalanma oldu. Bu dalgalanma sonucunda girdi maliyetlerimizde artış söz konusu ve tabi ki bizim girdi maliyetlerimizin çoğunun Euro ve dolar bazlı olduğunu düşünürsek bu bizi direk olarak etkiledi. Bu anlamda bizimde belli bir dayanma noktamız vardır. Bu noktada bizde 4 gazete oturduk artık bunun önlemini almalıyız. Neler yapmalıyız diye düşündük. Bu güne kadar biz okurlarımıza, abonelerimize bu maliyetleri çok yansıtmadık. Belki de Türkiye’nin en ucuz aboneliğini Keşan’da 4 gazete sunduk. Fakat dedik ki artık bu dayanılmaz noktaya geldi. Bizim buna önlem almamız gerekiyor ve oturduk düşündük belli oranda maliyetlerimizi gözden geçirdik. Önümüzdeki yıl abonelerimizin abone fiyatlarını arttırmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak ne olur? Belli oranda yayın hayatına devam eden gazetelerimiz olur belli bir noktadan sonra yayın hayatını sonlandırmak zorunda kalır. Duyurduğumuz gibi abone fiyatımızı 200 artı KDV, KDV’mizde %1 yani 202 TL gibi bir ücreti abonelerimize, okurlarımıza duyurduk. Keşan dışındaki abonelerimize 300 artı KDV gibi fiyat belirledik.”

“BU BİZİM İÇİN BİR MİLATTIR”

Bunun yanında 1 Eylül 2018 yılında 4 gazetenin de Basın İlan Kurumu’na geçtiğini söyleyen Saylam,  konuşmasına şöyle devam etti:“Bu bizim için bir milattır. Keşan için bir milattır. Her şeyin fiyatlarının, reklam fiyatlarının da arttığı özellikle Basın İlan Kurumu tarafından ilan vermek zorunda olan kurumların reklam fiyatları da arttı. Örneğin, Keşan belediyesi mesela 100 TL veriyorsa 200 TL’ye ilan vermeye başladı. Bunun yanında belde belediyeleri de aynı şekilde, kooperatifler, oda borsalar, ticaret odaları, buna benzer kurumlar Basın İlan Kurumunun reklam verme alanına girdi. Böyle olunca da normalde aldığımız bazı ilanlarda da düşüşler yaşanmaya başladı. Basın İlan Kurumları bize verdiği ilanların %15’ini de kesiyor, bizim kestiğimiz faturaların da %15’ini basın ilan kurumuna veriyoruz. Böyle de bir sıkıntımız var.”

“%100 ARTIŞ VAR”

Saylam, 2012 yılından beri ana kalem denilen maliyetlerin nasıl bir değişime uğradığını da şu ifadelerle açıkladı:“Resmi ilan 2012 yılında sütun santim olarak 7,91 artı KDV, bu 2017’de 10,40 artı KDV, şu anda da 12,50 artı KDV. Kâğıt fiyatı müthiş derecede değişti. Hatta 2017 ile 2018 yılları arasında çok büyük bir değişim var. İzmit’teki SEKA’nın ve Balıkesir’deki SEKA’nın kapatılmasından dolayı dışa bağımlılık arttı. Dışa bağımlılığın artması, dışarıdan kâğıt gelmesiyle kâğıdı TL ile alamıyoruz. Geçerli olan kur dolar ya da Euro kurundan kâğıdımızı alıyoruz. Hal böyle olunca 2012 yılında 30 artı KDV ile bir top kâğıdı alıyorduk. 2017 yılında da 66 artı KDV’ye alıyorduk. Yani %100 artış var 2017 yılında. 2018 yılında en son ağustos ayında 150 TL’ye aldık bir top kâğıdı. Biz gazete kâğıdı olmadan gazete çıkaramayız. Basın İlan Kurumum bize şöyle bir güzellik yaptı, biz normalde 8 sayfa çıkıyorduk. 4,75 olan haber koyma alanınızı 3,75’e düşürüyorum. Yani bizim için 8 sayfadan 6 sayfaya düştük. Önder Gazetesi de onlarda bizimle aynı şekilde 12 sayfa iken 10 sayfaya düştü. Bizim için büyük bir rahatlık oldu.”