BÜLENT SAYLAM

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için ANKAÇED Çevre Danışmanlık Mühendislik Plan. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nce düzenlenen “Halkın Katılımı Toplantısı” 2 Ekim 2018 tarihinde saat 11.00’de Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda yapılacak. Toplantıya tüm duyarlı vatandaşlar da davet edildi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA DAVET ETTİ

Toplantı öncesi Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Ergene Platformu ve Trakya Platformu üyesi Bülent Kaçar’ın halkı toplantıya davet ederek şunları söyledi: “Saros körfezi, Trakya'nın özel ekolojik, doğal varlıklarındandır. Sazlıdere ve Gökçetepe köylerinin tam arasında kurulacak FSRU Gemi Limanı ve 17 km’lik Doğalgaz Boru Hattı projesi ile bölgemiz telafisi imkansız büyük zararlara uğrayacak, tarım toprakları ve ormanlarımız büyük bir kırım yaşayacaktır. Denizimiz, doğamız ve sağlıklı bir yaşam için bilim ve hukuk rehberliğinde, doğa korumacı anlayışı savunmanın, Trakya'da, Saros'da dayanışmayı büyütmenin tam zamanıdır.” 

Keşan Kent konseyi de bugün yapılacak olan toplantıya tüm duyarlı vatandaşları davet etti.

2018 Haziran ayından bu yana Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi ile ilgili olarak proje ile ilgili süreç şöyle gelişmişti:

5 TEMMUZ İLK TOPLANTI DUYURUSU YAYINLANDI

Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından yapılacak Saros FSRU Gemi İskelesi Projesine ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde “Halkın Katılımı Toplantısı” nın19 Temmuz 2018 tarihinde Sazlıdere Köyü’nde yapılacağı duyurusu 5 Temmuz 2018 tarihinde Keşan’da yerel gazetede yayınlandı. 

17 TEMMUZ ÇED ÖNCESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Keşan Kent Konseyi tarafından, “Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bülent Kaçar sözlerine şöyle devam etti: “Projedeki 17 kilometrelik hat, değerli orman varlıklarının içerisinden geçmektedir. Ayrıca tarım alanlarına zarar vererek bu hat ilerleyecektir. Kısacası proje hem denize, hem tarıma hem de tüm Trakya’ya zarar verecektir. Çünkü 83 bin metreküp denize dolgulu bir liman yapılacak. Liman yapılırken, dolgunun tutması için kimyasal maddelerde kullanılacaktır. Bu da her şeyi mahvedecektir. Yetkili merciler gemi iskelesi yapılacağını söylüyor ancak, buraya iskele değil; liman yapılacaktır. Bunlar hayata geçtiğinde yatırım yatırımı çeker mantığıyla düşünüldüğünde bölgeye rafineri kurulacak. Daha sonra da, Aliağa ve İzmit körfezlerine dönülecek. Daha sonra tersane kurulması gündeme gelecek. Onun ardından daha birçok yıkım projesi gündeme gelecek.”

19 TEMMUZ ÇED BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Sazlıdere Köyü sınırları içerisinde Saros FSRU Gemi İskelesi Projesine ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde “Halkın Katılımı Toplantısı” 19 Temmuz 2018 tarihinde duyuruda yayınlanan saat olan 14.00’te Sazlıdere Köy kahvesinde başladı. Sazlıdere’ye gelen çevre dostu katılımcıların etkisiyle toplantı yapılamadı. Toplantıda bilgilendirmenin yapılacağı kahvenin yetersiz olduğunu söyleyen katılımcılar bu şartlar altında toplantının tutanak tutularak iptal edilmesini istediler. Edirne Çevre İl Müdürlüğü ve ÇED toplantısı ile ilgili bilgilendirmeyi yapacak olan firma yetkilileri toplantının yapılmasının isterken katılımcıların yoğun tepkileri sonucunda Jandarma eşliğinde CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Sazlıdere Muhtarı Mehmet Kantor’un eşliğinde toplantının yapılmadığı ile ilgili tutanak tutuldu.

Toplantı öncesi toplantının yapılamayacağını söyleyen CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ise “Bu toplantının yeri ve zamanı yedinden belirlenmeli daha büyük bir mekan alınmalı halk da gayet güzel bir şekilde bilgilendirilmeli. Bu toplantı burada yapılamaz. Burası 20 kişiyi ancak alabilir. Burada yüzlerce kişi var. Yatırım yapılacak belli büyük bir çevre katliamı yapılacak. İnsanlar ne olacağını çok iyi bilmeli başlarına ne geleceğini herkes bilmeli ve o sunum yapılacaksa herkes tarafından görülmeli. Burası bu toplantı için uygun değil.” diye konuşmuştu.

ÇED bilgilendirme toplantısının iptal edildiğini söyleyen Bircan“Daha geniş bir katılımla geniş bir alanda yapılması kararı alındı. Tarihi ve saati belirlenecek toplantının yeniden duyurusu yapılacak. Bizim amacımız da bugün buydu. Yarın belirlenecek tarihte hep beraber yine burada olacağız. Her yer bitti ne olduysa her şey Saros’da. Taş ocakları Saros’da, RES’ler Saros’da. Buna burada nasıl daha önce müsaade etmediysek bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz. Ben il çevre komisyonundayım. İl çevre müdür beni bilgilendirmedi. ‘Bugün bilgilendim. Ben de bilgilendirilmedim’ diyor eğer doğru söylüyorsa bu daha da vahim bir olay.” şeklinde konuştu.

27 TEMMUZ MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP

Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmetti Baygül, Saros Sazlıdere FSRU limanı ve boru hattı ile ilgili Keşan Kent Konseyi olarak çalışmalarına devam ettiklerini konu hakkında  bilgi vermek ve destek almak amacı ile Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli Milletvekillerine, siyasi parti ayırmaksızın, tümüne  aşağıda ekte sunduğumuz açık mektup gönderdiklerini kaydedildi.

2 AĞUSTOS RESMİ GAZETEDE KAMULAŞTIRMA KARARI

Saros Körfezi FSRU ve Kara Boru Hattı Projesinin gerçekleştirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ağustos 2018 tarihinde onayladığı karar 4 Ağustos 2018 Tarihli ve 30499 Sayılı Resmî Gazetede yayımlandı.

4 EYLÜL DAVA SÜRECİ BAŞLATILDI

Keşan Kent Konseyince Avukat Bülent Kaçar'a verilen vekaletle Saros FSRU limanı projesi ile ilgili Uzunköprü adliyesinden dava süreci başlatıldı.

İMZALAR TOPLANTI

Keşan Kent konseyi ıslak imzanın 40 bin 347, ‘change.org’tan da 47 bin imza topladığını duyrdu

23 EYLÜL BİLİM İNSANLARINDAN SAZLIDERE’YE DESTEK

Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, bilim insanlarının yarın Sazlıdere’ye destek olmak amacıyla projenin geçeceği yerleşim birimlerini ziyaret edeceklerini bildirdi.