Keşan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, seçim yasaklarının bugün sona ereceği belirtilirken, afiş ve poster gibi tanıtıcı malzemelerin asılmasına izin verileceği bildirildi.

EV VE ARAÇLARA BAYRAK VE AFİŞ ASILABİLECEK
İlçe Seçim Kurulu’nda kararlar doğrultusunda vatandaşların konutlarına, işyerlerine, taşıtlarına; siyasi partilere veya adaylara ait bayrak afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemelerin bugün itibariyle asılabileceği ifade edilirken, bu yerlerin haricinde herhangi bir yere propaganda için afiş, her boyda parti bayrağı ve benzeri tanıtıcı malzemelerinin asılması durumunda ise; 298 sayılı kanunun 61/2. Maddesi gereğince, kurulun tekrar karar vermesine gerek olmadan Mülki İdare Amirliği birimlerince propaganda malzemelerinin kaldırılmasına karar verildi.

BİLLBOARDLARA DA REKLAM KONULABİLECEK

Öte yandan alınan kararlar doğrultusunda, seçime katılan siyasi parti ve bağımsız adayların bugünden itibaren; belediyelerce veya belediyelerin izni ile özel kişiler veya kuruluşlar tarafından kurulan ve kiraya verilen sabit ilan ve reklam yerlerinden yararlanabileceği ifade edildi. 

29 MART 2014  SAAT 18.00’E KADAR KAPALI TOPLANTI YAPILABİLECEK
Seçim sürecinin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden 29 Mart 2014 saat 18.00’e kadar seçime katılan partilerin adayların kapalı yer toplantıları yapabileceği, bu toplantıları yapacak olan partilerin üçer kişilik bir heyet kurarak en yakın zabıta amiri veya memuruna haber vermesi gerektiği, köylerde ise muhtara veya vekiline haber vermesi gerektiği dile getirildi.

Bildirilecek olan üç kişilik heyetin, toplantının düzenini sağlamak, kanunlara karşı hareketleri, edep törelerine aykırı veya suç işlemeye kışkırtıcı mahiyet taşıyan söz veya fiilleri önlemekle görevli olduğu, bu toplantılarda yapılacak olan konuşmaların 298 sayılı yasanın 56. Hükmü saklı kalmak üzere, halkın rahatı ve huzurunu bozmamak, başka bir parti toplantısının yapıldığı yerlerden işitilmeyecek kaydıyla hoparlörden yapılmasına izin verildiği bildirildi.

İŞLEM YAPMA YETKİSİ İLÇE SEÇİM KURULU’NDA;

Öte yandan seçim yasaklarına uymayanlara uygulanacak olan cezalarla ilgili yetkinin ise dün itibariyle Jandarma ve Emniyet’ten alınarak İlçe Seçim Kurulu’na verildiği ifade edildi.

SEÇİM PROPAGANDASI 20 MART’TAN İTİBAREN SERBEST
Seçim propagandasının 20 Mart 2014 tarihinden 29 Mart 2014 saat 18.00’e tarihine kadar serbest bırakılacağı belirtilirken, bu tarihler arasında siyasi parti adayları ve bağımsız adaylar, Keşan’da Cumhuriyet Meydanı’nda ve Mehmet Gemici Cennet Bahçesi önündeki alanda, köy ve beldeler ise köy ve belde meydanlarında konuşma yapabilecek. Burada konuşma yapacak partilerin, konuşma öncesinde meydanlara parti bayrağı veya tanıtıcı afiş asabileceği, ancak konuşma bittikten hemen sonra ise partililer tarafından kısa bir süre içersinde kaldırılması istenirken, kaldırılmaması durumunda ise İlçe Seçim Kurulu tarafından bu malzemelerin kaldırılacağı ve kaldırma masrafının siyasi partilerden veya bağımsız adaylardan alınacağı açıklandı. 

SAATLERDE ANLAŞMAZLIK OLURSA, KURA ÇEKİLECEK
Ayrıca açık yerlerde, güneşin batmasına müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılmaması, ayrıca siyasi partilerin karşılıklı anlaşamama halinde propaganda saatlerinin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca çekilecek kura sonucunda partilere veya bağımsız adaylara göre belirlenmesine, 10 günlük propaganda süreci boyunca boş bulunan saatlerin ise başvuruda bulunan partilere verilmesine karar verildiği vurgulandı.

TÜRKÇE’DEN BAŞKA DİL KULLANILMAYACAK,

TÜRK BAYRAĞI VE DİNİ İBARELER OLMAYACAK
Alınan kararlar gereğince; propagandalarda Türkçe’den başka dil kullanılmayacağına, propaganda için kullanılan ilanlarda ve diğer malzemelerde Türk Bayrağı ve dini ibarelerin bulundurulmayacağına, broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş, ses ve görüntü içeren her türlü yayının dağıtımını yapan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmasına karar verildiği ifade edildi.