Tarık Özbek, altın sektörünü değerlendirdi:

SONGÜL KONAR

Ülke içindeki ve uluslararası yaşanan gelişmelerin altını etkileyen en önemli faktörlerden olduğunu belirten Özbek, “2019 yılından umutluyduk. Önümüzde bir yerel seçim var. Seçimden sonra herkesin beklentileri var. Altın ve dövizi etkileyen 2 önemli unsur var. Biri ülkemizin içindeki gelişmeler, diğeri de uluslararası gelişmeler. Uluslararası gelişmelerin başında Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve indirimiyle ilgili haberler var, onlar belirleyici oluyor. Amerika ile Çin arasındaki ekonomik savaşlar, aynı zamanda Amerika ile aramızdaki siyasi politik olaylar altını etkileyen etkenlerdir. Ülke içi gelişmelerde de seçim etkili olacaktır. Siyasi hareketlilik altını etkiliyor.” dedi.

“SON 2-3 YILDIR ALTINDAKİ TRENDLERİ SOSYAL MEDYA BELİRLİYOR”

Kuyumculuk sektörüne de değinen Tarık Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırım ve birikim yapmak için altın alanlar var. 22 ayar tel bilezik, ata lira ve çeyrek altın gibi. Bunlar ekonomik olarak tabir ettiğimiz altınlardır. Alışverişte az kayıplar olur, her zaman da değerini muhafaza eder. Elimde altınım olsun diyenler genelde onları tercih ediyor. 2. grup da takı, aksesuar anlamında olan ürünlerdir. Onlarda da geri verirken yüzde 25 ve yüzde 35 arasında kaybı olan ürünlerdir. Bu tarz ürünleri aldığınız zaman en az 2-3 yıl beklemenizi öneriyoruz. Takılarda da sosyal medyadaki reklamlar çok etkili oluyor. Vatandaş, sosyal medyada bir yüzük görüyor, onu istiyor. Son 2-3 yıldır altındaki trendleri sosyal medya belirliyor diyebiliriz. Kuyumculuk sektörünün de problemleri var, her şey dört dörtlük gitmiyor. Bankaların kredi kartlarına yapmış olduğu taksitlendirmeyi kaldırması işimizi olumsuz olarak etkiledi. Bununla ilgili gerekli yerlerin çalışmalara başlamasını temenni ediyoruz. Kendi esnaflarımızın arasında da belli başlı ürünlerde fiyatların standart olmasını talep ediyoruz ama esnaflar arasında bu anlaşmayı sağlamış değiliz.”

“ÇARŞIMIZ DAHA GÜZEL OLURSA İŞLERİMİZİN DAHA İYİ OLACAK”

Çarşının yaklaşık 10 yıldan beri aynı olduğuna dikkat çeken Özbek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yolumuz, kaldırımımız ve izleme kameralarımız olsun çarşımızın her şeye ihtiyacı var. Çarşımız daha güzel olursa işlerimizin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Belediye Başkan adaylarımızdan çarşımız için bir şeyler yapmalarını istiyoruz. Çarşımızdaki sorunların gerekli mercilere ulaştırılmadığını fark ettik. Bununla ilgili de çarşı temsilcisi olabilir. Her caddeden bir kişi olacak gibi çarşı temsilcileri olabilir. Bunu da düşünmelerini istiyoruz.”