Keşan Engellileri Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sedat Aydemir, dün yaptığı açıklamada, engellilerin günlük yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları sorunlara bir kez daha dikkat çekerek,  1 Kasım erken genel seçimlerinde Edirne’den seçilecek olan milletvekillerinden beklentilerini sıraladı.

ENGELLİ BAKANLIĞI KURULMALI

Engellilerin Keşan’daki en büyük sorununun istihdam olduğunu ve birçok işsiz üye arkadaşları olduğunu söyleyen Aydemir,1 Kasım erken genel seçimlerine kısa bir süre kaldı. Bu seçimlerde yeni seçilen milletvekillerimizden özellikle ve üstünü çize çize, üstüne basa basa öncelikli 3 talebimiz olacak.  Birincisi Engelli Bakanlığı kurulması için önerge vermelerini, yeni bir engelli yasası çıkarmalarını ve engellilerle ilgili olan Anayasa’nın 65. Maddesi’nin kaldırılmasını için çaba göstermelerini isteyeceğiz. Anayasa’nın 65. Maddesi içerdiği tanımla biz engellileri üçüncü hatta dördüncü sınıf vatandaş durumuna düşürüyor.  O Anayasa maddesi geri çekilmeli. Bu haliyle insan haklarına aykırı dır. Bizi ötekileştirip toplum dışına iteklemektedir.  Biz toplumun birer bireyiz. Ayrı tutulmak değil toplumun içinde olmak istiyoruz. Toplumun asalağı gibi görünmek, öyle anlamlandırılmak istemiyoruz.” dedi.

TOPLUM YARARINA HİZMET VEREN DERNEK OLMAK İSTİYORUZ

Sözlerinin devamında mevcut dernekler kanununun da değişmesi gerektiğini savunan Aydemir,  şöyle konuştu: “Bu kanundaki bazı hüküm ve maddeler bizim elimizi kolumuzu bağlıyor.  Derneklerimize gelir sağlamak için kermes, tiyatro ve bunlar gibi bir etkinlik yaptığımızda bunlar için ayrı bir bütçe yapılması ve elde edilen gelirin harcama ile eşitlenmesi isteniyor.  Bu nedenle bu tür etkinliklerden elde edilen gelir bankaya aktarılamıyor bu nedenle de derneklerin para biriktirmeleri mümkün olmuyor.  Paramız olmadığı için de olası acil ihtiyaçlarda tekerlekli sandalye olsun, tıbbi malzeme olsun alım gücümüz olmuyor.  Bu antidemokratik olan dernekler yasası da biran önce değiştirilmesini istiyoruz.  Hatta biz engelli dernekleri olarak,  toplum yararına hizmet veren dernekler olma yolunda bize şans tanınmasını istiyoruz.  Biz şu anda topluma yararlı dernek vasfında değiliz.  Kızılay, Yeşilay gibi büyük derneklere şans tanınıyor ve bunlara kaynak aktarılıyor.  Devletin eremediği yerlerde biz yerel sivil toplum örgütleri olarak çok daha rahat faaliyet gösterip çok daha rahat insanlara ulaşıyoruz.  Bu anlamda devletin işini kolaylaştıracağımız için  bizim derneklerimize de kaynak aktarılmalı diye düşünüyorum.”

SEÇİMLERDE OY KULLANACAK ENGELLİLERE YARDIMCI OLUNMALI

1 Kasım’da oy kullanacak engellilerin karşı karşıya oldukları sorunlara da değinen Aydemir,Engelliler oy kullanacakları sandıklara resmi kurum ve kuruluşların araçlarıyla ulaştırılmalı ve oy kullanmaları sağlanmalı.  Engellilerin bazı yerlerde ikinci hatta üçüncü katlarda olan oy kullanma yerleri zemin katlara alınmalı. Eğer bu mümkün olmuyorsa engellilerin yukarı katlara çıkışlarında ve aşağıya inişlerinde mutlaka görevli bulundurulmalı” diye konuştu.

KEŞAN KENT KONSEYİ’NİN ENGELLİ MECLİSİ KURULUYOR

Sözlerinin sonunda Keşan’daki engelliler olarak Keşan Kent Konseyi’nde kurulacak olan Engelliler Meclisi’nde yer almaya karar verdiklerini de söyleyen Aydemir,  “Katılımlar sonucunda Keşan Belediyesi’nin Keşan Kent Konseyi için ayırdığı bütçeden bir pay da Engelliler Meclisi’nin faaliyetleri için para ayrılacak.  Bu para doğrultusunda Engelliler Meclisi’nin yapacağı etkinlikler ve çalışmaların kaynakları karşılanacak.  Keşan Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin önümüzdeki günlerde seçimleri olacak.  Bu meclis almış olduğu kararları Keşan Kent Konseyi’nin Yürütme Kuruluna sunacak. Onlar da bizim önerdiğimiz projeleri öncelik sırasına göre yaşama geçirmenin planlarını yapacak” dedi.

ÖZ: HAYIRSEVER VATANDAŞLARIMIZ ENGELLİLERİ UNUTMAMALI

Dernek Başkanı Fatma Öz de yaklaşan Kurban Bayramı’na dikkat çekerek, hayırseverlerin ve duyarlı vatandaşların yapacakları yardımlarda engelli vatandaşlara öncelik tanımalarını istedi. Halkın Kurban Bayramı’nda yapacağı yardımlarda engellileri tercih etmelerinden büyük bir memnuniyet duyacaklarını söyleyen Öz, “Vatandaşlarımız isterlerse doğrudan engellilere ulaşarak isterlerse de dernek yönetimimiz aracılığı ile ihtiyaç sahibi engellilere ulaşabilirler.  Yardımlarını engellilere yaparak çok büyük bir iyilik yapmış olurlar.  En son olarak Keşan Ticaret ve Sanayi Odası yönetimimiz engelli 15 ailenin çocuklarının okul ihtiyaçlarının karşılanması için 15 tane alışveriş çeki verdi. Kendilerine gösterdikleri duyarlılık için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.