Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Sigortacılar Komitesi Başkanı Sedat Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, seyahat sigortasına dikkat çekti.

 OLABİLECEK RİSKLERİ GÜVENCEYE ALIN

 Tatil aylarının hızla yaklaştığını belirten Yılmaz, “Tatil birçoğumuz için bir yıllık bir çalışmanın ardından dinlenme, yenilenme, yeni yerler görme vb. gibi birçok etkinliği içinde barındırıyor. Söz konusu etkinlikleri huzurlu bir şekilde geçirmenin vazgeçilmezi ise hayatımıza son yıllarda hızla kazandırmaya başladığımız ama daha gidilecek çok yolun olduğu sigorta.  Tatilin iyi geçmesi olabilecek riskleri güvenceye almaktan geçiyor. Özellikle son yıllarda artan yurtdışı seyahatlerinde sağlık sigortası önemli ve zorunlu bir ihtiyaç olarak dikkat çekerken, aynı şekilde yurtiçi tatillerde de sigorta zorunlu olmasa da her geçen gün hızla yaygınlaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; 2014 yılında yurtdışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı 2013 yılına göre %4,4 oranında artarak 8 milyon 363 bin 966 kişiye ulaştı. Bu sayı 2013 yılında ise 8 milyon 11 bin 654 kişi olarak gerçekleşmişti. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre ise seyahat sağlık sigortaları branşında prim büyümesi her yıl büyümeye devam ediyor. 2014 yılında söz konusu branşta %19'luk bir büyüme ile 61,9 milyon TL prim üretildi.” dedi.

SEYAHATE ÇIKAN HER 8’KİŞİDEN 1’İNİN SİGORTA YAPTIRIYOR

Son 5 yıl itibariyle seyahat sigortaları satışlarında artan bir grafik sergilendiğini ifade eden Sedat Yılmaz, şunları söyledi:  “Yurtdışına çıkan kişilerin bilinçlenmesi ile birlikte konsoloslukların da bu ürünü zorunlu hale getirmesi neticesinde ürün satışlarının her sene bir önceki seneye göre artış gösterdi ve gelişimin de bu yönde devam edeceğini öngörülüyor. Verilere göre, her geçen gün artan sayıya rağmen henüz seyahate çıkan her 8’kişiden 1’inin sigorta yaptırıyor.”

KAPSAMLI BİR POLİÇE ALIN

Yılmaz, seyahate çıkacak olan vatandaşlara şu uyarlılarda bulundu: “Eğer paket tur satın alıyorsanız acentenin acente belge numarasını ve acente unvanını mutlaka sorun. Tur satın alırken zorunlu sigorta kapsamındaki iptal ve iade şartlarını içeren genel şartları dikkatli bir şekilde inceleyin. Hangi durumları kapsıyor, süreleri nedir, hangi durumlarda iptal ve iade hakkınız doğuyor, iyice anlayın. Eğer satın aldığınız tur seyahat sağlık sigortasını da kapsıyorsa hangi koşullarda teminat sunduğunu araştırın. Sigortanızın sağlık kapsamını, muafiyetini ve teminatlarını sorun. Tur şirketi dışından sigorta yaptıracaksanız satın alacağınız poliçenin özellikle sağlık, yardım ve destek hizmetlerini inceleyin.  Sigorta yaptırırken kapsamlı bir poliçe alın. Sigortanızın 24 saat acil yardım ve hizmet sunmasına özen gösterin.”

Seyahat sigortası ile seyahat süresince vatandaşların 15 ayrı riske karşı güvence altına alınabilindiğinin altını çizen Sedat Yılmaz, “Hastalanmanız durumunda yurtiçinde 1.000 euro, yurtdışında ise 30.000 euroya kadar tedavi masraflarınız karşılanırken, primler kalış süresine göre değişiyor. Örneğin İstanbul’dan Antalya’ya yapacağınız 3 günlük bir yolculuk için 15 TL, seyahat süresi 15 güne çıkarsa 37 TL’lik bir ücret alınırken, yurtdışında ise yine 3 günlük İstanbul-Paris seyahati için 19 TL, 15 gün içinse 26 TL seyahat sigortası primi ödeniyor” diye konuştu.