Keşan’daki şeker pancarı üreticileri Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’i ziyaret etti. Ziyarette üreticiler, yaşadıkları sıkıntıları Başkan Şen’e ilettiler ve basın açıklamasında bulundular.

UZDİLLİ: “TRAKYA BÖLGESİNİN TEK ŞEKER FABRİKASI YOK EDİLMEK ÜZERE BUNA GELİN HEP BİRLİKTE DUR DİYELİM”

Şeker pancarı üreticisi Yusuf Uzdilli, “Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılında kurulan Türkiye’nin şeker ihtiyacını karşılayan ilk şeker fabrikasıdır. Günümüzden bugüne kadar bakıldığında geldiğimiz nokta itibariyle Alpullu Şeker Fabrikası üzerinde oynanan yönetici hataları yüzünden kantarlarımız kapatıldığından çiftçilerimiz bıktırılmış olup pancar tarımından kopma noktasına gelmişlerdir. Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılından 2013 yılına kadar çalıştığı bu yıllarda pancar ekim sahalarından elde edilen yaklaşık 450 bin tonlardan günümüzde bakıldığında 16 bin tonlara kadar düşmüş bulunmaktadır. Bakıldığında Trakya bölgesine sağladığı katma değeriyle, istihdamı, nakliyesiyle, tarlada çalışan işçisiyle birçok insana ekmek kapısı olmuştur. Buradan tüm yetkililere seslenmek istiyorum en başta siyasi parti temsilcileri, Pankobirlik, Sivil Topluluk Örgütleri, Ziraat Odası Başkanları, Köy Muhtarları Trakya bölgesinin tek şeker fabrikası yok edilmek üzere buna gelin hep birlikte dur diyelim. 2014 yılında pancar ekim alanlarını çoğaltmak ve çiftçilerimize yapılan yanlışlıkları anlatmak için gerek Pankobirlik gerek Sivil Toplum Örgütleri gerek köy muhtarlarıyla gerek işçi temsilcileriyle, fabrika yöneticileriyle birlikte köy köy toplantılar yapıp 2016 yılına gelindiğinde 16 bin tonlardan 80 bin tonlara çıkmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında pancar verimin artması nedeniyle kotalarımızın artırılmasını ve tekrardan kapanan kantarlarımızın açılmasını Trakya halkı olarak istiyoruz.”

GÜLFİDAN: “MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMELİ”

Şeker pancarı üreticisi Salih Gülfidan, “2010 yılından bu yana ekilmeyen pancar biz genç çiftçiler olarak önderlik yapıp pancar ekilişlerini gerçekleştirmekteyiz. 2014 yılında yetkili kişilerin bizlere gelip pancar ekilişleri konusunda bizleri teşvik edip makineleşmemizi önerdiler. Bizler de bu sözlere dayanarak kendi öz sermayemizle pnömatik ekim makinesi, söküm makinesi, ara geçme makinesi olarak yatırım gerçekleştirdik. Fakat bölgemizin kantarlarının kapandığı haberlerini duyduktan sonra aldığımız makine ve ekipman yatırımlarını farklı bir tarım dışında değerlendirmeyeceğiz ve bu sebeple maddi olarak ciddi anlamda kayıplar yaşayacağımız endişesi ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dolayı mağduriyetimizin giderilmesini talep ederiz.” ŞAN: “HANGİ AMAÇLA KANTARLARIN KAPATILDIĞI VE KOTALARIN DÜŞÜRÜLDÜ”

Şeker pancarı üreticisi İbroş Şan, “2017 yılı için ekim yapılacak olan arazilerini 2016 yılında bize verilen taahhütler doğrultusunda kiraladık. Bu yerlerin olmazsa olmazı olan patlatma, sürüm işçiliği ve toprak altı gübreleri, damlama sistemleri, sulama sistemleri alındı. Toprak analizleri yapıldı. Bu durumda bölgemiz kantarlarının kapatıldığı ve kotalarının düşürüldüğünü duyduk. Hangi amaçla kantarların kapatıldığı ve kotaların düşürüldüğünü soruyoruz. Bizler genç çiftçiler olarak Sayın Başbakanın dediği gibi şehirden köylerinize gidin ve tarımla uğraşın sözlerini sizlere hatırlatırız. Yaşadığımız bu mağduriyetin giderilmesi hususunda gerekli mercilerin duyarlılığını ve gerekli açıklamanın yapılmasını arz ederiz.” Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’de, “Şeker pancarı üretici arkadaşlarımız şikayetleri dile getirmek için ziyarette bulundular. Şikayetlerini gerekli mercilere iletmeye çalışarak sıkıntılarını çözmek istiyoruz. Oda olarak üreticilerimizin mağdur olmalarını istemiyoruz.” diye konuştu