HABER MERKEZİ

Sekülü ve Alkın, Buğday tohum yatağı hazırlığında, ayçiçeği-buğday ekim nöbeti içerisinde, topraktaki organik maddenin korunması ve ekonomik olması açısından azaltılmış toprak işlemesi yapılması uygundur. Bu yöntem ile yapılacak tohum yatağı hazırlığında ayçiçeği hasadından sonra tarlada kalan sap artıkları, toprağın nemini kaçırmadan, birbirine çapraz çekilen goble disk ile parçalanarak toprağın 10-15 cm derinine iyice karıştırılmalıdır. Çiftçilerimiz, ayçiçeği hasadından sonra yapılan buğday tohum yatağı hazırlığında, topraktaki organik madde ile nemin korunması ve ekonomik olması için kesinlikle pulluk ile sürüm yapmamalıdır. Buğday yetiştiriciliğinde, yetiştiği iklim, toprak ve yıl gibi çevre şartlarından en az düzeyde etkilenen buğday çeşitlerinin sertifikalı tohumluklarının seçilmesi, verim ve kalitenin artmasında çok önemli rol almaktadır. Dekardan alınabilecek en yüksek verime ulaşabilmek için çiftçilerimizin, tarımsal değeri yüksek, bölgede denenmiş, üretim izni olan çeşitlerin sertifikalı tohumluklarını kullanmalarında fayda vardır. Sertifikalı tohumluk kullanımı, çevre ve yetiştirme koşulları uygun olduğu takdirde dekardan alınan verimde yaklaşık %10 ila 40 artış sağlamaktadır. Ekilecek buğday tohumlukları, kökboğazı, açık rastık ve sürme gibi hastalıklara karşı selektörde veya ekim öncesi mutlaka uygun fungusitlerle tohum miktarına göre önerilen dozda ilaçlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

DEKARA 18 KG İLE 24 KG ARASI TOHUMLUK YETERLİ OLMAKTADIR

Yeni üretim döneminde üreticilere bol verim dileyen Sekülü ve Alkın açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Dekara ekilecek tohum miktarı tohum iriliğine, iklime, toprağa, tohumun çıkış gücüne ve çeşide göre değişmekte olup bir dekara 18 kg ile 24 kg arası tohumluk yeterli olmaktadır. 25 kg’ın üzerindeki tohumluk kullanımlarında kurak yıllarda bitki başaklarının zayıf kalmasına, yağışlı yıllarda ise mantari hastalıklara ve yatmalara neden olmaktadır. Ekim zamanını ise belirlemede en önemli faktörlerden birisi toprak sıcaklığıdır. Kök gelişmesinin sağlıklı ve hızlı olması için gereken ortalama toprak sıcaklığı 8-100 C dir. İyi hazırlanmış tavlı bir tohum yatağında buğday tohumu, iriliğine ve bin tane ağırlığına göre küçük tohumlarda 3-4 cm, iri tohumlarda 4-5 cm olabilir. Aşırı derin ekimlerde bitki çıkışları neredeyse mümkün olmayacağı gibi oldukça yüzeysel ekimlerde ise bitki kök tacı ve saçak kökler yüzeyde oluşacağından kurak ve soğuk stresi gibi faktörlerden fazlasıyla etkilenen buğdaylarda önemli verim kayıpları yaşanır. Yeni üretim döneminde değerli üreticilerimize bol verim ve hayırlı kazançlar dileriz.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ