HABER MERKEZİ

Uzunköprü’de yapımı devam eden Sel Erken Uyarı Sistemin yazılımı ulusal düzeyde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce kullanılan sistemlere entegre olurken, belediyede kurulacak olan sel uyarı merkezinden aynı anda verilerin ulusal merkezde de görülmesi sağlanacak.

Sel erken uyarı sistemiyle birkaç saniye arayla nehirlerin seviyesi konusunda bilgi akışı sağlanıp, Uzunköprü için 36-48 saat önceden sel uyarısı alınabilecek.

Bu sistemin bir parçası olan 4 adet Akım Gözetim istasyonların ve bir adet Meteoroloji Gözetim istasyonun kurulumu 19 Aralık 2017 tarihinde Belediyemiz yetkili personeli tarafından onaylandı.

Modern radar sensorlu ölçüm istasyonları her 15 dakikada bir belediyede kurulacak olan gözetim merkezine nehrin su debi ve yağış miktarları konusunda bilgi aktaracak. İstasyonların kurulacak ve ölçüm yapılacak noktaların tespit edilmesinde belediye personeli Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğün uzmanlarıyla ortak çalışmalarla yürütülürken ve takibi gerektiren istasyon noktaları da belirlendi.

Uzunköprü Belediyesinin yürütmekte olduğu önleme projesi çerçevesinde Mart 2018’in sonuna kadar Sel Erken Uyarı sistemin tamamlanması planlanıyor.

Tüm bu çalışmalar Avrupa Birliği destekli 15 aylık Çevre İçin Risklerin Azaltılması ve Önlenmesi ve Yenilikçi Araç Gereçler İçin Vizyon /Önleme proje kapsamında yapılmakta ve toplam proje bütçesi: 581 483.41 EUR olup, Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından Uzunköprü ilçemize 316.515,68 EUR mali desteğin sunulması planlanıyor.