SONGÜL KONAR

Şen yaptığı açıklamada, artışın sadece gübre desteklerinde yapıldığını önemle vurguladı.

“MAZOTA BİR DESTEK YOK”

Destek artışının sadece gübre üzerinden sağlandığını hatırlatan Şen, yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi: “Kararname resmi gazetede de yayımlandı. Cumhurbaşkanı gübre desteğinin %100 arttığını açıkladı. Bilindiği üzere 2021 yılında gübre ve mazot desteklerinde hiçbir artış yapılmamıştı. Üre gübresindeki artıştan ötürü Cumhurbaşkanı, gübre desteğini arttırarak resmi gazetede yayımladı. Gübre desteğinde %100 artış sağlandı. Bu mazotta %100 artış miktarı demek değil, mazotta %100 artış miktarı yok. Bu artış sadece gübre için geçerli. Hangi ürünü ekersen ek, sadece gübre için, ne kadar ekersen ek mazotta da sadece aldığın kadar. Mazota bir destek yok. Destek artışı sadece gübre üzerinden sağlandı. Mazotta devam eden, mevcut destek var. Biliyorsunuz destekleri bir yıl sonradan alıyoruz. Çiftçimiz desteklerini bir yıl sonradan alıyor. Çiftçimiz 2021’in desteğini 2022’de alacak. Gübre desteğindeki artışı 2020 yılına dahil ettiler. Başka değişen bir desteğimiz yok.”

“BU EKONOMİK PAKETLERDE BİZ ÇİFTÇİLER AÇISINDAN HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI”

Çiftçiye verilen destek ödemelerinin biraz öne çekilmesi gerektiğini ifade eden Şen,“Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz gün açıklama yaptı. Bu ekonomik paketlerde biz çiftçiler açısından hiçbir açıklama yapılmadı. Pandeminin başından beri çiftçiye bir şey yapılmadı. Çiftçiye verilen destekler en azından birazcık öne çekilebilirdi. Herkesin gözü bizim üzerimizde. Sahada gezen biziz. Neden araziye çıkıyoruz, yollarda geziyoruz diye eleştiriliyoruz ama bizim işimiz yollarda ve arazide. Yarın öbür gün ayçiçeğini gübreleyip buğdayını atmazsan ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayacaksın? Bunlar hep muamma. İnsanlarımız bazen bilip bilmeden konuşuyor. Tabi bunu suiistimal eden çiftçilerimiz de var. Kolluk kuvvetlerimiz gerekli incelemeyi yaparak ceza uyguluyor. Çiftçilik belgesini gösteren kişi, o belgeyi gösterdiğinde arazisine çalışmaya gidebilir. Bunun saati ve günü belli olmaz. Bir gün bir yılı besler, çiftçinin gübrelemesini zamanında yapması lazım. Zamanında gübreleme yapılmazsa verim kayıpları da olur. Çiftçi sahada olmak zorunda ama gidip de arazisinde değilse başka bir yerdeyse cezasını da çekmeli. Ben çiftçiyim deyip herkesin sokakta olup bağımsız şekilde gezme lüksü yok” diye konuştu.

“SADECE KENDİMİZİ DEĞİL, TOPLUMU DA DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

Bölgede yapılan gübre denetimleriyle ilgili bilgi veren Hasan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gübre denetimi sadece Edirne bölgesinde yapılan bir uygulamaydı. Bu denetim sırf yapıldı densin diye yapılan bir denetimdi. Çiftçinin gübre faturasını alacaksın, kaç paraya aldı, kaça sattı satışını inceleyebilirsin. Geçen yıldan stoku vardır, insanı yargılayamazsın da. Denetlemekten ziyade bizim kooperatiflerimiz var, devletin kooperatifleri var, bunlar fiyatları yüksek tutuyorsa, tüccarın da fiyatı yükseltmesi de normaldir. Onlar da ticaretini, işini yapıyor. Devlet desteklemek istese ‘ben bunu bu fiyata satacağım’ diyebilir. Rekabet ortamında, herkes ürününü pazar payı bulması açısından ucuz fiyata satabilir. Biz insanlar, arttırılan fiyatların biraz daha arttırılmasını istiyoruz hep. Pirinç fiyatları yükseldi, daha fazla yükselmesini istiyoruz. Ayçiçeği fiyatlarının daha yükselmesini istiyoruz. Sezonda 3 bin TL’ye satmaya kabul ettiğimiz ayçiçeğini şu an 5 bin TL’ye satmak istiyor. Belki vatandaşımız yadırgayabilir ama girdi maliyetlerimiz yükseldi. Ürünü fahiş fiyatla satmak hiç caiz değil. Fahiş fiyata satış direk halka da yansıyor. Sadece kendimizi değil, toplumu da düşünmek zorundayız.”