SONGÜL KONAR

Şen açıklamasında, “Gübre desteklerinde %100 artış sağlandı ama mevcut olan gübrenin kaçta kaçını karşılar tartışılır” dedi.

“ARTIŞ ÇİFTÇİYİ TATMİN EDECEK ŞEKİLDE SAĞLANMADI”

Destek artışının sevindirici olduğunu fakat çiftçiyi tatmin edecek artış olmadığını belirten Hasan Şen, açıklamasında şunlara yer verdi: “Biz önceden beri söylüyorduk, 2020 desteklerinde artış olmamıştı. Son zamanlarda Türkiye standartlarında gübre fiyatlarında müthiş bir artış oldu. Bu artış nezdinde odalar kurum veya kuruluşlar hükümetimize baskı da yaptılar. Gübre fiyatlarında ciddi bir artış söz konusuydu. Bu artış neticesinde gübre desteklerinde %100 artış sağlandı ama mevcut olan gübrenin kaçta kaçını karşılar tartışılır. Bir artışın sağlanması çiftçimizi memnun etti. Bu artış çiftçiyi tatmin edecek şekilde sağlanmadı. Bu artışın %100 olması bizim açımızdan tabii ki sevindirici. Bu desteklerin 2020 destekleri içerisinde verileceğini öğrendik. Güncellemeler yapılır, bu değerlendirmenin çiftçilere yansıyacağını öğrendik. Çiftçimize can suyu olacağını düşünüyoruz, hiç yoktan iyidir.”

“GİRDİ MALİYETLERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”

Çiftçinin yarın öbürgün gübre veya tohum kullanmaya başladığında girdi maliyetlerini net şekilde göreceğini belirten Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Girdi maliyetlerimiz gün geçtikçe artıyor. Gübre, mazot, çiftçimiz yarın öbürgün ayçiçeği tohumunu alacak, otlar ile mücadelede ilacını alacak, bu maliyetler konusunda çiftçimiz gerçekten zor durumda. Çiftçi para harcamaya başladığı veya bağlı bulunduğu kooperatife, özel bayilere gittiği zaman artışın ne kadar çok olduğunu net bir şekilde görecek. Şimdi gübre arttı diye bağırıyoruz çünkü gübreyi şu an kullanıyoruz. Yarın öbürgün tohumu veya ilacı kullanmaya başladığımız zaman girdi maliyetlerini hep birlikte göreceğiz.”

“ÇİFTÇİMİZ AYÇİÇEĞİ TOHUMUNU SEÇERKEN, TOPRAĞINI ÇOK İYİ TANIMASI GEREKİR”

Çiftçilerin tohum seçerken kulaktan duyma bilgilere aldanmaması, toprağına uygun tohumlar seçmesi gerektiğine önemle vurgu yapan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ayçiçeği tohumunda, yetkili firmalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri, Trakya Birlik fiyatlarını açıkladı, sevkiyatlar başladı. Ziraat Odası olarak elimizde kendi sermayemiz gücünde, çiftçilerle gerekli ayçiçeği tohumu anlaşmalarımızı yaptık, çiftçilerimizin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Sermayemiz yeterli, çiftçimizden aldığımız sermaye gücünden yaptığımız bir iş. Çiftçimiz ayçiçeği tohumunu seçerken, tarlasını- toprağını, bölgesini çok iyi tanıması gerekir. Her bitki çeşidi, her bölgede olmuyor. Çiftçi bulunduğu bölgede iyi adaptasyonunu seçerse çok daha iyi olur. Bu, mevsimsel olarak çeşitlilik gösteriyor. Çiftçi önce toprağını tanıyacak, ona göre çeşit seçecek, kulaktan dolma bilgilerle çeşit seçerse yarın öbürgün verim konusunda sıkıntılar yaşayacaktır. Herkes bu tohumu alıyor diye o tohuma yönelmenin hiçbir mantığı manası yok. Çiftçi önce toprağını tanıyacak hangi ürünün kalitesi, yağ oranı, verimi yüksekse onu tercih ederse kendisi karlı çıkacaktır.”