SONGÜL KONAR

“İŞÇİLERİMİZE VERİLEN TEBLİGATLARDA GERÇEKÇİ HİÇBİR MAZERET GÖSTERİLMEMİŞTİR”

Keşan Belediyesi’nde uzun yıllardır örgütlü bulunduklarını belirterek açıklamasına başlayan Şen, “DİSK/Genel-İş Sendikası olarak Keşan Belediyesinde uzun yıllardır örgütlü bulunmaktayız. Bunun yanı sıra 696 sayılı KHK ile kurulu bulunan Keşan Belediyesi Personel Ltd. Şti.’nde de örgütlenerek 288 işçinin yetkili sendikası olduk. Buna bağlı olarak Bakanlıktan yetki talebimize gelen olumlu cevap ile 9 Mayıs 2019 Perşembe günü bu işyerimizde Toplu-İş Sözleşmemizi imzaladık. Bütün kamuoyunun bildiği gibi 696 sayılı KHK ile kurulan belediye şirketlerinde çalışan işçiler, taşeron işçi diye adlandırdığımız ve uzun yıllardır emekleri vahşice sömürülen işçilerden oluşmaktadır. Biz de Genel-İş Sendikası olarak bu üyelerimizin zaten çok geri olan ekonomik ve sosyal haklarını bir nebze olsun ileriye taşımanın mücadelesini vermekteyiz. Keşan halkının bildiği üzere bu işçi arkadaşlarımız çok düşük ücretler ile oldukça zor şartlar altında çalışmaktadırlar. Söz konusu işçiler yıllardır yazın sıcağında, kışın kar, yağmur ve fırtınasında bu ilçenin çöpünü toplamakta, yolunu yapmakta, suyunu akıtmakta, kanalizasyonunu tamir etmekte, yangınlara canları pahasına müdahale etmektedirler. Ancak, bugün için geldiğimiz noktada bu işçilerin bütün bu hizmetleri göz ardı edilmekte, belediye başkanı tarafından belediye kaynaklarını tüketen işe yaramaz insanlar olarak gösterilmektedir. Üstelik üyelerimizin bu özverilerine rağmen bu işçi arkadaşlarımızdan 7 tanesinin her türlü hukuki, insani ve vicdani değerden uzak bir biçimde, Ramazan ayı içerisinde ve bayrama sayılı günler kala iş akitlerinin haksız bir şekilde fesih edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu işçilerimize verilen tebligatlarda gerçekçi hiçbir mazeret gösterilmemiştir.” dedi.

“BELEDİYENİN NE KADAR BÜYÜK BİR EKONOMİK YÜKÜN ALTINA GİRECEĞİ KAMUOYUNDAN GİZLENMEKTEDİR”

Şen, DİSK/Genel-İş Sendikası olarak Belediye Başkanı Mustafa Helvacoğlu’na seçildiği günden itibaren, kendileriyle sendika olarak işbirliği içinde olmak istediklerini belirttiklerini bildirdiğini hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti: “Biz, DİSK/Genel-İş Sendikası olarak Belediye Başkanı Mustafa Helvacoğlu’na seçildiği günden itibaren sendika olarak niyetimizin “bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu” bu nedenle her türlü sorununu ve sıkıntısını bizimle paylaşabileceğini sendika olarak var olan sıkıntıların çözümü noktasında işbirliği yapabileceğimizi söyledik. Ancak bugün belediye başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu’nun sorun çözmekten anladığının, insanları işten atmak olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Üstelik bu arkadaşlarımız imzalanmış olan Toplu-İş Sözleşmelerinin daha mutluluğunu bile yaşayamadan 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü şirket merkezine çağrılarak kendilerine iş akitlerinin fesih edildiğine dair yazılar tebliğ edilmiştir. Aslında 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Sayın Mustafa Helvacıoğlu’nun işten çıkardığı işçiler, sadece bu arkadaşlar da değildir. Deneme süresi bahane edilerek daha öncesinde de Belediye Şirketinde ki işçilerden iş akdi fesih edilenler olmuştur. Üstelik Sözleşmeli Memur statüsünde çalışan bir 4/b’li çalışanın da sözleşmesinin bitmesi beklenmeden iş akdi fesih edilmiştir. Yine Keşan Halk Ekmek Ltd. Şti.’nde çalışan işçilerin de pek çoğu işten atıldılar. Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu’nun, mazbatasını aldığı günden bu yana en büyük uğraşısı personel olmuş, sürgünler, işten atmalar ve tehditler her gün artarak devam etmiştir. Belediye seçimleri esnasında meydanlarda tek bir işçiyi bile işten atmayacağım diyen, hatta Keşan’a 5 bin işçi istihdamı yaratacağını vaat eden Mustafa Helvacıoğlu’nun bu sözleri ne olmuştur? Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından bu işten atmaların gerekçesi olarak Belediye personel giderlerinin %40 oranının üzerinde olması gösterilmektedir. Bu durum belediye açısından bir suç değil, ilgili yasa tarafından işaret edilen bir ilke ve bir temennidir. Ülkemizde yüzlerce belediye aynı durumdadır. Üstelik bundan dolayı bir kamu zararı çıkarılması da söz konusu değildir. Ekonomik sıkıntı gerekçe gösterilerek işçiler işten atılmakta ancak bu işçilere yasal tazminatlarının (kıdem tazminatının) yanı sıra ödenecek olan ihbar, işsizlik, sendikalaşma, kötü niyet ve boşta geçen sürelere ilişkin tazminatlar ile belediyenin ne kadar büyük bir ekonomik yükün altına gireceği kamuoyundan gizlenmektedir. Şunu tarihe not düşün. Eğer bu işçiler tekrar işe başlatılmazlarsa Mustafa Helvacıoğlu’nun dediği gibi bu sekiz arkadaşın tazminatlarının toplamı 115 bin TL değil, bunun kat be kat üzerinde olacak ve belediye büyük bir ekonomik yükün altına girmiş olacaktır. Ayrıca bizler de Keşan halkı olarak bundan böyle Keşan Belediyesi’ne yeni personel alınıp alınmadığının takipçisi olacağız.” 

“İNSANLARIN ÇALIŞMA HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR VE ENGELLENEMEZ”

Salim Şen açıklamasına, insanların çalışma haklarının anayasal hak olduğunu ve insanların çalışma haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Belediye başkanı Mustafa Helvacıoğlu şunu bilmelidir ki insanların çalışma hakkı anayasal bir haktır ve engellenemez. İnsanların bu haklarının elinden alınması ne insan haklarıyla ne vicdanla ne de hukukla izah edilebilir. Gerçekçi hiçbir gerekçe göstermeden işçileri işten atmakla Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu Keşan Belediyesinde ki huzuru ve çalışma barışını bozmuştur. Aslında sadece Keşan Belediyesi’ndeki huzur bozulmamış, Keşan’daki toplumsal barış da bozulmuştur. Keşan Belediyesi’nde iktidar 1989 yılında ANAP’tan SHP’ye, 2001 yılında CHP’den MHP’ye ve 2004 yılında da MHP’den CHP’ye olmak üzere defalarca el değiştirmiş, ancak seçilen Belediye Başkanları’ndan hiçbiri çalışanların işi ile aşı ile oynamamıştır. Bu utanç tablosunu, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’ndan hemen, derhal, ivedilikle ortadan kaldırmasını istiyor ve bekliyoruz. Aksi takdirde DİSK/Genel-İş Sendikası ve Keşan Emek ve Demokrasi Platformu olarak başta hukuki haklarımız olmak üzere yürüyüş, basın açıklaması, iş yavaşlatma ve iş bırakma gibi her türlü sendikal hakkımızı kullanmaktan kaçınmayacağımızı belirtmek isteriz.”   

“BİZ VAR OLAN SORUN VE SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA GÖRÜŞMEYE VE İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Şen, sıkıntıların çözümü ile ilgili iş birliğinde olduklarını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: “Değerli Keşan halkı, son olarak DİSK/Genel-İş sendikası ve Keşan Emek ve Demokrasi Platformu olarak, buradan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Keşan’da kavga değil barış istiyorsanız, Keşan’da huzur istiyorsanız çok geç olmadan 7 işçi ve 1 sözleşmeli memurun iş akdinin feshine dair almış olduğunuz bu hukuksuz, insani ve vicdani değerlerden uzak kararınızı geri çekiniz. Biz var olan sorun ve sıkıntıların çözümü noktasında görüşmeye ve işbirliği yapmaya hazırız. Aksi halde Keşan’da doğacak olumsuzlukların nedeni biz değil siz olacaksınız.”