AYGÜL KONAR

Şen, dün yaptığı açıklamada, bölgemizde çok uzun süredir yağışların olmadığını, yaklaşık bir hafta önce yağışların başladığını ifade ederken, şu an yaşanan yağışların ekimler için ölçülü olmadığını kaydetti.

Önceki yıllarda ekimlerin Ekim aylarında yapıldığını hatırlatan Hasan Şen, birkaç yıldır sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, erken ekimlerde bazı hastalıkların ve kök hastalıklarının meydana geldiğini belirtti.

“ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK BEKLENTİSİ VERİM”

Ekimlerin geç ekilmesi konusunda işin uzmanları tarafından uyarılarda bulunulduğunu ifade eden Şen, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu işin uzmanları geç ekimin yapılması konusunda çok uyarlarda bulundu. Erken ekimlerin hastalıklara sebebiyet verdiğini söylediler. O yüzden çiftçiler şu anda sadece yağmurun yağmasını, afatsız bir şekilde toprakla buluşmasını seyrediyor. Şu anda dışarıda olan, çeltik eken çiftçilerimiz var. Onlarda çeltik hasatlarını yapmaya çalışıyor. Bu yıl bilindiği gibi çeltikte sıkıntı yaşıyoruz. Bölgemizde verimlerde bir kayıbımız var. Fiyat konusunda arkadaşlarımızın beyanları da var. Fiyatlar makul seviyelerde seyrediyor. Çiftçinin en büyük beklentisi verim. Bu yıl verimden ziyade belli bir fiyat seviyesini seyrediyor. Bu da çiftçiyi memnun ediyor. Çiftçi memnun olduğu zamanda zaten kendiliğinden bir para dönüyor. Ortada para dönmesi çiftçi açısından borçlarını ödemesi, bir alışveriş yapması açısından çok iyi. Bunun yanında çiftçinin girdi maliyetleri artıyor. Çiftçi şu anda girdi maliyetleriyle meşgul olmadığı için fark etmiyor. Bunu ilerleyen zamanlarda görecekler. Girdiler ve kazanç paralel bir şekilde devam ediyor. Pandemi süreci de bu şekilde devam ederse üreticilerimiz ve tüketicilerimiz sıkıntı yaşayacak. Bunu yaşayıp göreceğiz.”

“İYİ BİR YAĞIŞ OLURSA ÇİFTÇİLERİN EKİMLERİNİ YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Çiftçinin bu günlerde yağan yağmurlarla buğday ekeceğini düşünmediğini söyleyen Hasan Şen, “Şu anda kanola ekimi yapan çiftçilerimiz var. İnşallah onlar içinde yeterli bir yağış olur. Yeterli bir yağış olursa onlarında kanolaları çıkmış olur. Verdikleri emeklerin karşılığını alırlar. Çünkü bu işler maliyetli işlerdir. Maliyetler göze alınırsa, çiftçi için yaptığı işin karşılığını alması gerçekten iyi olur. Buğday konusunda da daha önümüzde bir ay gibi bir uzun süre var. İyi bir yağış olursa da çiftçilerin ekimlerini yapacağını düşünüyorum. Çiftçi Kasım ayını bekler mi bilmiyorum ama geçen yıl ki yaşanan hastalık konusunda ders alırsa ekimlerini Kasım ayında yapacaklarını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.