AYGÜL KONAR

“İŞÇİ KESİMİN ÜCRETLERİNDE CİDDİ TAHRİBATLAR YAŞANDI”

Asgari ücretin tespitiyle ilgili komisyonun yakın zaman içerisinde toplanacağını hatırlatarak, sözlerine başlayan Şen, şunları söyledi: “Ülkemizde yaşanan bir enflasyon gerçeği var ve ücretlerin eridiğini görmekteyiz. Komisyonun bunları göz önüne alarak, gerçekçi bir asgari ücretin belirlenmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanının kendisine tespit ettiği ücret zammından aşağı olmamak kaydıyla, asgari ücretinde bunun üzerinde tespit edilmeli. Ülkemizde, yüzde 25’in üzerinde bir enflasyonun olduğu hükümet tarafından açıklanırken; yaşanan enflasyonun bunun çok üzerindedir. Bu durumda, işçi kesimin ücretlerinde ciddi tahribatlar yaşandı. Pazara çıkıldığında, aldığımız para filenin yarısını doldurmuyor. Asgari ücrette hakkaniyetin yanı sıra; temel tüketim malları ve hizmetlerinin de aşağıya düşürülmesini istiyoruz. Doğal gaz, elektrik ve su gibi faturalarında daha katlanabilir hale getirilmesini istiyoruz.”

“ASGARİ ÜCRET, EN AZ 2 BİN 600 LİRA OLMALI”

Salim Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücretin öncelikle yılbaşına kadar artırılarak, tespit edilmesini; yılbaşından sonra da, enflasyon dikkate alınarak, yeniden tespit edilmesini istiyoruz. Fakat hükümet tarafından asgari ücretin yıl içerisinde yeniden revize edilmeyeceği açıklandı. Yılbaşı itibariyle, yeniden asgari ücret tespit edilecek. Bizim asgari ücrette isteğimiz en az 2 bin 600 liradır. Bu ülkede yaşayan aileler için en alt yaşam standardı anlamına geliyor. Biz, bunun dikkate alınarak, belirlenmesini istiyoruz. Toplanacak komisyonda elini vicdanına koyarak, açıklama yapmalılar.”

“KADROYA GEÇİLİRKEN ZATEN BELLİ BİR MAĞDURİYET YAŞANDI”

Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Kanun hükmündeki kararnameyle, yaklaşık 1 milyon işçi kamu kurumlarına geçirildi. Belediyede çalışanlar, belediye şirketlerine; kamudaki diğer çalışanlarda, merkezi idareye geçirildi. Bunların ücretleri, asgari ücret artışından etkilenmiyor. Bu arkadaşlarımızda ciddi bir mağduriyet var. Yüzde 4+yüzde 4’lük artışlarla insanlar hayatlarını sürdürmeleri isteniyor. Bu arkadaşlar içinde asgari ücrette bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın 2020 yılının ortalarına doğru yüzde 4’lük artışlarla yaşaması mümkün değil. Kadroya geçilirken zaten belli bir mağduriyet yaşandı. Asgari ücret artışlarının arkadaşlarımıza yansıtılması gerekiyor.”